ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπατούν Έλληνες εργαζόμενους με ελκυστικές αγγελίες εργασίας στην ΕΕ

Εξαπατούν Έλληνες εργαζόμενους με ελκυστικές αγγελίες εργασίας στην ΕΕ
EUROKINISSI

Την εξαπάτηση Ελλήνων εργαζομένων με ελκυστικές αγγελίες εργασίας στο εξωτερικό, αποκαλύπτει γερμανικό μέσο ενημέρωσης, που μίλησε με εξαπατηθέντες, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον, όμως βρέθηκαν προ μεγάλων εκπλήξεων.

Η γερμανική DW, περιγράφει την ιστορία του Νίκου Βαρθυμιάδη και άλλων Ελλήνων που έφτασαν μέχρι τη Τσεχία για να εργαστούν σε εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, όμως αντί των παχυλών μισθών και της ασφάλισης που υπόσχονταν οι αγγελίες αναζήτησης προσωπικού βρέθηκαν μπροστά σε μία τεράστια απάτη.

Ο κ. Βαρθυμιάδης, μετά το κλείσιμο του αρτοποιείου του, βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση και μαζί με έναν φίλο του αποφάσισε να ανταποκριθεί σε μία αγγελία για δουλειά στην Τσεχία, η οποία προσέφερε μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 1.300 ευρώ. Όταν οι δύο άντρες έφτασαν στο Καντάν της Τσεχίας βρέθηκαν προ μία δυσάρεστης έκπληξης.

«Όταν πήγαμε εκεί εκπρόσωποι της εταιρείας εύρεσης προσωπικού μας έδωσαν συμβόλαια με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο: μηνιαίος μισθός 540 ευρώ, χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες και άλλες παροχές που μας είχαν υποσχεθεί», είπε ο ίδιος. Τόσο εκείνος όσο και ο φίλος του αρνήθηκαν να υπογράψουν και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με άλλους, νεαρότερους σε ηλικία, που παρέμειναν με την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Από τη στιγμή που επιβιβαστήκαμε στο σαραβαλιασμένο λεωφορείο που μας μετέφερε μετά από 4 ώρες αγωνίας στο Καντάν, ήταν φανερό ότι όλο αυτό ήταν απάτη», περιέγραψε η Χριστίνα Νέρη στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης, σημειώνοντας πως «όταν είσαι απελπισμένος τείνεις να παραβλέπεις πολλά πράγματα».

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από την ευρωπαϊκή επικράτεια βρίσκουν δουλειά με χαμηλότατες αποδοχές και χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Οι εταιρείες, πολλές φορές, επιβαρύνουν τους εργαζόμενους με συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδεχόταν ποτέ το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Συγκριμένα, η κ. Νέρη περιγράφοντας τις συνθήκες ζωής και εργασίας είπε: «Μας είχαν να ζούμε σαν σκλάβοι σε βρώμικα, άθλια ξενοδοχεία που δεν είχαν καμία σχέση με τα άνετα ξενοδοχεία που έδειχναν στη σελίδα της εταιρείας». «Το χειρότερο από όλα ήταν ότι δεν υπήρχε ιατρική μέριμνα», συμπλήρωσε.

Όταν κάποτε αρρώστησε από γρίπη οι ανώτεροί της την ενημέρωσαν πως θα χάσει τη δουλειά της αν δηλώσει ασθένεια. Η ίδια προσπάθησε για μία μέρα να εργαστεί όντας άρρωστη, όμως τελικώς αποφάσισε να παραιτηθεί. «Πάλεψα την πρώτη μέρα, αλλά μετά παραιτήθηκα. Δεν ήμουν διατεθειμένη να θυσιάσω την υγεία και τη ζωή μου γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πάνω από 427.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Η Κύπρος, η Ισπανία και η Ελλάδα, κατ’ αυτήν τη σειρά, είναι οι τρεις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εξόδου νέων στο εξωτερικό.

Μπορεί η ανεργία στην Ελλάδα να έχει μειωθεί, όμως τα ποσοστά της (είναι κοντά στο 20%) εξακολουθούν να είναι τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (είναι γύρω στο 8.8%).

«Υπάρχουν νόμιμα παραθυράκια που επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες», δήλωσε διπλωμάτης της ελληνικής πρεσβείας στη Πράγα, αναφορικά με τις απάτες, τονίζοντας, παράλληλα, πως έχουν λάβει γνώση των αυξανόμενων παραπόνων αλλά και των ψευδών προσδοκιών που δημιουργούν πολλές εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού.