Πρεμιέρα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με μεζονέτα στην Κηφισιά
Πρεμιέρα έκανε σήμερα η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με ένα ακίνητο 320 τ.μ. στην Κηφισιά να κάνει «ποδαρικό» στη διαδικασία. Η τιμή εκκίνησης για την πώληση της μεζονέτας τα 698.915 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε οφειλές ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πλατφόρμα για τους e-πλειστηριασμούς μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση www.eauction.gr. Θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2018.
Μεταξύ των ακινήτων που θα βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» είναι:
Η προαναφερθείσα μεζονέτα στην Κηφισιά που έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφανείας τ.μ. 1.231,16. Η εγγυοδοσία που έχουν καταθέσει οι πλειοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό ορίζεται το 30%της τιμής της πρώτης προσφοράς, δηλαδή 209.675,00 ευρώ.
Θα τεθούν προς πώληση δύο θέσεις υπόγειου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο. Τιμή εκκίνησης είναι οι 10.000 ευρώ για κάθε μία από τις θέσεις. Το 30% του ποσού που πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης είναι οι 3.000 ευρώ.
Ακόμη, υπάρχουν πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στην περιοχή των Βριλησσίων με τιμή εκκίνησης τα 9.500 ευρώ για την κάθε θέση. Η συνολική τιμή και για τα πέντε είναι 47.500 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι για την διαδικασία έχουν ήδη εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η νομοθεσία ορίζει πως κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει την εγγραφή δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες – εφόσον δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή – σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.
Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται και για πώληση νεών πακέτων «κόκκινων» δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12,5 δισ. ευρώ το τέλος του 2019.
Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες και καταναλωτικά δάνεια) αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης.
Ήδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση αυτών των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.