ΕΛΛΑΔΑ

Οι οκτώ κορυφαίες «αλοιφές» της ελληνικής κουζίνας που προτείνει το Taste Atlas

Οι οκτώ κορυφαίες «αλοιφές» της ελληνικής κουζίνας που προτείνει το Taste Atlas

Ταραμοσαλάτα

Eurokinissi

Τα οκτώ πιο νόστιμα δροσερά ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας «συστήνει» το Taste Atlas, ανάμεσα στα οποία δεν θα μπορούσε να λείπει το τζατζίκι και η φάβα. 

Όπως ήταν αναμενόμενο το τζατζίκι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και μαζί με τον μουσακά και το σουβλάκι αποτελεί ένα από τα βασικά «πιάτα» που γεύεται κανείς όταν καταφθάνει στη χώρα μας. Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι που εμπλουτίζεται με τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο και ξίδι.

Την δεύτερη θέση κατακτά η τυροκαυτερή, μία κρεμώδης ελληνική σάλτσα ντιπ, που παρασκευάζεται συνήθως από φέτα, γάλα ή γιαούρτι, καυτερές πιπεριές, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Στην τρίτη ακολουθεί η φάβα που στη χώρα μας παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, σε άλλες χώρες, παρασκευάζεται είτε από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά. Λίγο λάδι και κρεμμύδι, το όσπριο αυτό μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά ορεκτικά.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η σκορδαλιά, που φτιάχνεται από πουρέ πατάτας, ελαιόλαδο, ξύδι, ωμό σκόρδο και αμύγδαλο. Συνοδεύει συχνά τον μπακαλιάρο. Ακολουθεί το «labneh» που είναι κυρίως ανατολίτικη συνταγή και παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και αλάτι, ενώ μπορεί να έχει επίσης ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Στην έκτη θέση βρίσκεται η μελιτζανοσαλάτα που βασίζεται στη μελιτζάνα ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη και ψημένη στα κάρβουνα ή στο φούρνο. Στο μείγμα προστίθενται αλάτι, ξίδι, ελαιόλαδο και πολτοποιημένο ή πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο. Για γαρνίρισμα προτείνονται ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και κυβάκια από τυρί φέτας.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ταραμοσαλάτα που τρώμε συνήθως την Καθαρά Δευτέρα, καθώς είναι μια εύκολη νηστίσιμη συνταγή σαν βάση της οποίας χρησιμοποιείται είτε το ψωμί είτε η πατάτα, συνοδευμένα από λάδι και ενίοτε κάποια μυρωδικά. Η διαδικασία σε όλες εύκολη και η ένταση της γεύσης εξαρτάται από την αναλογία ταραμά που χρησιμοποιείται.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η σαλάτα από κάπαρη, ή αλλιώς καπαροσαλάτα.