ΕΛΛΑΔΑ

World of Difference: ένα πρόγραμμα για νέους που θέλουν να κάνουν τη διαφορά

World of Difference: ένα πρόγραμμα για νέους που θέλουν να κάνουν τη διαφορά

Στήριξη της απασχόλησης των νέων με παράλληλα οφέλη για την κοινωνία: Ένας αρκετά δύσκολος συνδυασμός για μία Ελλάδα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αυτός ο συνδυασμός γίνεται πραγματικότητα και μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι το πρόγραμμα «World of Difference», το οποίο υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafone και στην Ελλάδα.

Η φιλοσοφία του προγράμματος, το οποίο φέτος υλοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά, είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και διαφορετική: Να δώσει τη δυνατότητα σε νέους από όλη την Ελλάδα να εργαστούν για 6 μήνες σε έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο, με το Ίδρυμα Vodafone να είναι αυτό που τους πληρώνει το μισθό τους και καλύπτει την ασφάλειά τους!

Το πρόγραμμα είναι άκρως επιτυχημένο, καθώς μέσα σε επτά χρόνια έχει προσφέρει απασχόληση σε συνολικά 54 νέους, οι οποίοι εργάστηκαν και συνέβαλλαν στο έργο 49 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, σε έντεκα πόλεις της χώρας. Η επιτυχημένη πορεία του «World of Difference» είναι και ο λόγος που η φετινή «έκδοση» του προγράμματος έχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές: Οι θέσεις συμμετοχών έχουν αυξηθεί από 10 σε 15, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους νέους να κάνουν τη διαφορά. «Ως Ίδρυμα Vodafone είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να υποστηρίξουμε 15 ξεχωριστούς ανθρώπους με στόχους, με πάθος, με έμπρακτο ενδιαφέρον να προσφέρουν στην κοινωνία των πολιτών και με το όνειρο να κάνουν τη διαφορά» δηλώνει η Ρούλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone Ελλάδος.

World of Difference1

«Ο λόγος που δήλωσα συμμετοχή ήταν η επιθυμία μου να συνεργαστώ με ανθρώπους που γνώριζα ήδη και ήξερα πόσο σημαντικό είναι το έργο που κάνουν, με την όρεξη να προσφέρουν όσο μπορούν και ό,τι μπορούν σε όλους» επισημαίνει η Αντιγόνη Πούλου, η οποία εργάστηκε για τον οργανισμό «Επιστήμη Για Σένα – SciFY», ενώ αντίστοιχη είναι και η άποψη του Φάνη Παπαδημητρίου, ο οποίος εργάστηκε στον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης - Περπατώ: «Η ζωή δεν σταματά μετά από ένα ατύχημα ή μία επίκτητη αναπηρία που παρουσιάζεται. Η ζωή δεν σταματά ασχέτως του πότε και από πού έρχεται αυτή η αναπηρία. Πάντα μπορούμε να παλέψουμε και να συνεχίσουμε με διαφορετικούς τρόπους, να παλέψουμε για τη δουλειά μας, για τα δικαιώματά μας, για να ερωτευτούμε, για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε σε αυτή τη ζωή» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

World of Difference2

Συμμετοχή

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φετινό «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό στον οποίο επιθυμούν να εργαστούν και να συμφωνήσουν από κοινού σε ένα συγκεκριμένο έργο για την περίοδο απασχόλησής τους. Έπειτα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της Vodafone έως και τις 15 Οκτωβρίου 2017. Μάλιστα, στο www.vodafone.gr/worldofdifference, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να μάθουν τα πάντα για το πρόγραμμα, να «γνωριστούν» με συμμετέχοντες από παλιότερες χρονιές και να ενημερωθούν για τις δράσεις τους.

World of Difference3

Συνδυαστικά οφέλη

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι τόσο η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, όσο και η παραγωγή επωφελούς έργου για την κοινωνία καθώς οι νέοι που επιλέγονται συμβάλλουν με την εργασία στην ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. «Το πρόγραμμα “World of Difference” του Ιδρύματος Vodafone μού δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσω μια πρώτη εμπειρία στο αντικείμενό μου, το οποίο είναι η δημόσια υγεία, και να εργαστώ για έναν φορέα που εκτιμώ ιδιαίτερα» δηλώνει ο Παύλος Παπαδόπουλος ο οποίος επέλεξε τον οργανισμό Praksis.

Επίσης, σημαντικό σκέλος είναι η κοινωνική συνεισφορά. «World of Difference για μένα σημαίνει ένας κόσμος γεμάτος με διαφορετικούς ανθρώπους, που πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες» υποστηρίζει η Ρόζμαρι Καλογερία, η οποία επέλεξε το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα, ενώ αντίστοιχη είναι και η άποψη της Ειρήνης Κάππου που συνεργάστηκε με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού: «Όλοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είμαστε ενεργοί πολίτες, να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, και στον δικό μας χώρο και έξω από τον μικρόκοσμό μας, να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο». Ενδεχομένως γιατί, όπως σημειώνει η Ελένη Καστώρη (Ένωση Κυριών Δράμας), «αυτό που θα ήθελα να πω στον κόσμο είναι πως κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο».

World of Difference4