ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο»: Βόλος και Πήλιο μετρούν τις - αμέτρητες - πληγές τους

Δραματικές εικόνες στη Μηλίνα Νίκος Ραζής / CNN Greece

«I love Volos»: η πρόσφατα τοποθετημένη από τη δημοτική αρχή πινακίδακαλωσόρισμα στην θεσσαλική πόλη είναι πλέον πλαισιωμένη από ξύλα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Άνθρωποι σκυθρωποί.

Μόλις μερικά μέτρα πιο πίσω, οι συνοικίες Παλιά και Παλαιό Λιμεναρχείο έχουν βυθιστεί στη λάσπη, με δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Η συνοικία των Παλαιών βυθίστηκε στη λάσπη / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Απελπισία.

Καρέκλες, τραπέζια, κουζίνες, ψυγεία, κρεβάτια και ρούχα στιβάζονται στα πεζοδρόμια, αρκετές μέρες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι προσπαθούν, με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους, να βάλουν και πάλι «τάξη» -αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό- στη ζωή τους.

Οικοσκευές στο δρόμο / Νίκος Ραζής - CNN Greece

«Είναι όλα για πέταμα» λέει στην κάμερα του CNN Greece κάτοικος του Παλαιού Λιμεναρχείου, προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από το δήμο και την περιφέρεια.

«Είναι εστία μόλυνσης εδώ, έχουμε ξεθάψει ποντίκια, φίδια…» αναφέρει ο ίδιος.

Και συμπληρώνει:

«Μην τα ρίχνουμε όλα στο θεό και την κλιματική αλλαγή, φταίτε και εσείς (σ.σ. Δήμος και Περιφέρεια) και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Τουλάχιστον να αποζημιωθεί ο κόσμος. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Έχουμε αγανακτήσει».

Η πόλη του Βόλου παρέμεινε για περίπου 15 ημέρες χωρίς πόσιμο νερό, με τους κατοίκους και τις αρχές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης.

Κάτοικοι έζησαν δραματικές στιγμές από το σαρωτικό πέρασμα του Daniel.

Εργαζόμενη σε κατάστημα στα Παλαιά διηγείται τις τραγικές ώρες που έζησε / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Μια εργαζόμενη σε κατάστημα στα Παλιά, διηγείται στο CNN Greece:

«Είδα το ποτάμι φουσκωμένο, είχε πάρα πολύ νερό εδώ, τρόμαξα να περάσω απέναντι στο μαγαζί… Προσπάθησα να απομακρύνω τα νερά της βροχής… Κάποιος γείτονας μου είπε ότι υπερχείλισε το ποτάμι…».

Και συμπλήρωσε:

«Μέχρι να γυρίσω είδα ένα ποτάμι να έρχεται καταπάνω μας με κούτσουρα, με ξύλα…» εξήγησε η ίδια, λέγοντας ότι στη συνέχεια πήγε σε ένα γειτονικό κατάστημα για να έχει παρέα, όπου και εγκλωβίστηκε με τέσσερα ακόμη άτομα.

Ο ορμητικός χείμαρρος που δημιουργήθηκε παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του -καρέκλες, τραπέζια και ζαρντινιέρες.

«Ένα χάος… Μέχρι μέσα στα ψυγεία υπάρχει φίσκα λάσπη».

Και πού κατέληξαν οι καρέκλες, τα τραπέζια και τα άλλα αντικείμενα που παρέσυραν τα νερά;

Το άλλοτε πεντακάθαρο λιμάνι του Βόλου, η βιτρίνα της πόλης για τους τουρίστες αλλά και το σημείο συνάντησης των ντόπιων, θυμίζει πλέον βούρκο.

Στην οδό Ιάσονος, ακριβώς πάνω από το λιμάνι, δεν είναι πλέον ορατή η άσφαλτος -κάθε αυτοκίνητο που περνάει σηκώνει ένα σύννεφο σκόνης.

Το τοπίο είναι πλέον μουντό και επαναλαμβανόμενο: λάσπη, ξύλα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Αντίστοιχες εικόνες και μετά το παλιό εργοστάσιο του Παπαστράτου, μπαίνοντας στον παραλιακό δρόμο του Βόλου προς τα μικρότερα χωριά στους πρόποδες του Πηλίου.

Μόλις εννιά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, το ψαροχώρι της Αγριάς είναι επίσης «πληγωμένο», με τους καταστηματάρχες να αγωνιούν για το βίαιο «κλείσιμο» της τουριστικής σεζόν.

Προβληματισμός και από τους καταστηματάρχες της Αγριάς για τις καταστροφές και την «άδοξη» λήξη της τουριστικής σεζόν / Nίκος Ραζής - CNN Greece

Κάτω Λεχώνια, Πλατανίδια, Μαλάκι…

Το μοναδικό οδικό δίκτυο που συνδέει τις περιοχές αυτές με το Βόλο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στα Καλά Νερά η γέφυρα κατέρρευσε από τους τόνους νερού που κατέβαιναν από το βουνό των Κενταύρων, αφήνοντας τους κατοίκους αποκομμένους για ημέρες.

Η γέφυρα Μπέιλι που έστησε ο στρατός στα Καλά Νερά / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Μια προκατασκευασμένη γέφυρα Μπέιλι στήθηκε γρήγορα από το στρατό στο σημείο, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και να έχουν πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και υγειονομικές υπηρεσίες.

Το οδοιπορικό του CNN Greece συνεχίζεται στα χωριά του Πηλίου, όπου η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το οδικό δίκτυο είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένο, με δρόμους και γέφυρες να έχουν καταρρεύσει σε αρκετά σημεία.

Δρόμος έχει καταρρεύσει στην περιοχή των Καλών Νερών / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Ολόκληρα σπίτια έχουν παρασυρθεί σε ρέματα ή στη θάλασσα, άλλα στέκονται στο χείλος του γκρεμού -κυριολεκτικά- ενώ ένα κτήριο μετατοπίστηκε και «κάθισε» πάνω σε ένα λεωφορείο.

Μεγάλες καταστροφές στη Μηλίνα / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Η πρόσβαση στη Μηλίνα είναι δύσκολη.

«Εδώ όπως βλέπεις πάθαμε μια ολική καταστροφή… Έσπασε το ποτάμι και τα πήρε όλα σβάρνα, γέμισαν τα σπίτια νερό. Ό,τι πράγματα είχε μέσα είναι κατεστραμμένα» λέει στην κάμερα του CNN Greece ένας ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού. Και συμπληρώνει:

«Όλα καταστράφηκαν, θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Άμα μας δώσει καμία βοήθεια γιατί εγώ είμαι και ανάπηρος άνθρωπος…».

«Όλα καταστράφηκαν» λέει ηλικιωμένος κάτοικος της Μηλίνας / CNN Greece

Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει:

«Δεν έχουμε βοήθεια ούτε από το κράτος, ούτε από το Δήμο. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας» λέει η Νικολέτα Άγκου.

Η Νικολέτα Άγκου, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Μηλίνα / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Μηλίνα μαγειρεύει και, με τη συνδρομή εθελοντών κατοίκων της περιοχής, ταΐζει τους ηλικιωμένους του χωριού.

Προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό αλλά και βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται για να καθαρίσουν τα σπίτια ή τις αποθήκες τους.

Το οδικό δίκτυο του χωριού είναι απροσπέλαστο / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Όπως λέει στο CNN Greece ο Κώστας Γκουτζίνης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μηλίνας, πάνω από 70 αυτοκίνητα έχουν καταλήξει στη θάλασσα ενώ αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.

«Έχουν μείνει τέσσερα ντουβάρια…».

Ο Μιχάλης Μιτζικός, δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, περιγράφει την κατάσταση και σε άλλα χωριά της περιοχής: Ο μισός οικισμός της Πάλτσης βρίσκεται πλέον στη θάλασσα ενώ στα Ποτιστικά χάθηκαν ολόκληρα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Η Πυροσβεστική προχώρησε σε 65 διασώσεις ανθρώπων από χειμάρρους, νερά και παραλίες του Νότιου Πηλίου ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκατοντάδες απεγκλωβισμοί.

Υπήρξαν, όμως, και ανθρώπινες απώλειες, όπως το ζευγάρι των νεόνυμφων Αυστριακών, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Η λάσπη και το νερό έφτασαν σε μεγάλο ύψος μέσα στα σπίτια / Νίκος Ραζής - CNN Greece

«Όλοι οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι»:
Αγωνία για τα μήλα και την επόμενη ημέρα

Οι Πηλιορείτες ανησυχούν τώρα -εκτός από τα καθημερινά- και για την επόμενη ημέρα.

Τι θα γίνει με την παραγωγή των μήλων, όπου στηρίζεται το 80% της οικονομίας του δήμου Ζαγοράς;

Δρόμος που έχει καταρρεύσει στη Ζαγορά / Νίκος Ραζής - CNN Greece

«Έχουμε φτάσει σε περίοδο συγκομιδής. Είναι αδύνατον γιατί οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και δεν θα μπορέσει ο κόσμος να μεταφέρει τα μήλα στα ψυγεία, που είναι εδώ από κάτω. Ελπίζουμε η πολιτεία και η περιφέρεια να στείλουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον την παραγωγή» λέει στο CNN Greece o Επαμεινώνδας Νάσιος, αγρότης από τη Ζαγορά Πηλίου.

O Επαμεινώνδας Νάσιος από τη Ζαγορά Πηλίου / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Την αγωνία του εκφράζει και ο Μάριος Ρούσσης, κάτοικος Χορευτού:

«Δεν υπάρχει δρόμος για να κουβαληθούν τα μήλα, ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στα κτήματα γιατί δεν έχει μείνει πουθενά δρόμος».

Ο Μάριος Ρούσσης, στην άλλοτε αμμουδερή παραλία του Χορευτού / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Το ορεινό και απομακρυσμένο Πουρί, το χωριό όπου δεν πάτησαν ποτέ οι Γερμανοί επί Κατοχής, παρέμενε αποκλεισμένο για μέρες, με την πρόσβαση να έχει πλέον αποκατασταθεί υποτυπωδώς.

H πρόσβαση προς το Πουρί ήταν κομμένη για μέρες / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Τις πρώτες μέρες, όμως, οι κάτοικοι περπατούσαν μέχρι τα κοντινότερα χωριά για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

«Αυτό που έγινε εδώ δεν έχει προηγούμενο. Έριξε τόσο πολύ νερό που μας κατέστρεψε εντελώς. Δεν έμειναν δρόμοι, δεν έμειναν χωράφια, δεν έμειναν σπίτια, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή. Όλοι οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι… Η συγκομιδή των μήλων άρχισε και δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε» αναφέρει o Δημοσθένης Λάσκος, επαγγελματίας αγρότης και κάτοικος Πουρίου.

Και πότε θα επιστρέψει το βουνό στην κανονικότητά του;

Το ερώτημα αυτό, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί με καμία βεβαιότητα από κανέναν, είναι και αυτό που τριβελίζει τους περισσότερους Πηλιορείτες, που ανησυχούν όχι μόνο για τις καλλιέργειές τους αλλά και για τον χειμερινό τουρισμό, που αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece



× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης