«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, έληξε»: Ο θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε βούρκο απελπισίας
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, έληξε»: Ο θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε βούρκο απελπισίας

Ένας πατέρας, βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στα λασπόνερα, έσωσε τα παιδιά του πάνω σε ένα φουσκωτό στρώμα. Νερά καλύπτουν μέχρι τις σκεπές σπίτια και καταστήματα του κάμπου. Πολίτες πέρασαν ώρες ή και μέρες σε ταράτσες μέχρι να διασωθούν. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες ζώα πνίγηκαν και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τo θεσσαλικό κάμπο ήταν πρωτόγνωρο και ολέθριο.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, έληξε»: μια κάτοικος του Παλαμά ξεσπά στην κάμερα του CNN Greece.

Τα χωριά Παλαμάς, Βλοχός, Αγία Κυριακή, Φαρκαδόνα, Κεραμίδι, Μεταμόρφωση και Κοσκινάς Τρικάλων και Καρδίτσας υπέστησαν -μεταξύ άλλων- ανυπολόγιστες ζημιές ενώ τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν και στα περίχωρα της Λάρισας.

Και τώρα, οι κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου αγωνιούν όχι μόνο για τα πλημμυρισμένα από τα λασπόνερα σπίτια τους αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Διασώσεις κατοίκων από το θεσσαλικό κάμπο / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

Πώς θα ζήσουν στην περιοχή;

Και πώς θα επιβιώσουν εάν δεν μπορούν να καλλιεργήσουν;

Φράγματα των ποταμών Ενιπέας, Φαρσαλίτης, Ιταλικός και Καλέντζης έσπασαν -εσκεμμένα και μη- με τα ορμητικά νερά τους να συνενώνονται με άλλους χειμάρρους και να βυθίζουν στα λασπόνερα τα χωριά που βρέθηκαν στο διάβα τους.

Σπίτι έχει βυθιστεί στα λασπόνερα στο Βλοχό / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

Οι κάτοικοι ανέβηκαν σε ταράτσες και κεραμίδια για να σωθούν, όπου παρέμειναν για πολλές ώρες μέχρι να διασωθούν από λέμβους ή ελικόπτερα.

Η απόγνωση περισσεύει.

«6.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε οικία. Να τα κάνω τι; Το σπίτι μου έχει ακόμα τρία μέτρα νερό μέσα. Και όταν θα φύγει το νερό, θα υπάρχει μια βρώμα και μια σαπίλα από τα έπιπλά μου… Γιατί είμαι νοικοκύρης κύριε Μητσοτάκη. Δούλευα μόνος μου 33 στρέμματα δικά μου και 200 νοικιασμένα και έφτιαξα περιουσία και σήμερα ήρθε και μου τα πήρε» αναφέρει στο CNN Greece κάτοικος του Παλαμά.

«Θα γυρίσει ο κόσμος, δεν πάμε πουθενά… Πού μας περιμένουν, πού μας περιμένουν, τι να κάνουμε;» λέει στο CNN Greece, κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

Και συμπληρώνει:

«Θα γυρίσει ο κόσμος, δεν πάμε πουθενά… Πού μας περιμένουν, πού μας περιμένουν, τι να κάνουμε; Πήγα να βρω ένα σπιτάκι να νοικιάσω για να βγάλω το χειμώνα -να μην πεθάνω ακόμα φέτος- και μου είπε ο άλλος 450 ευρώ για ένα δωματιάκι στον Παλαμά».

Ο ηλικιωμένος αφηγήθηκε, παράλληλα, πως την ημέρα της πλημμύρας μετέφερε τη γυναίκα του σε ασφαλές σημείο και μετά επιχείρησε να επιστρέψει στον Παλαμά για να σώσει το σπίτι του, ωστόσο -ίσως και για καλή του τύχη- δεν τα κατάφερε.

«Πεισματάρης γέρος… Δεν αφήνονται τα σπίτια παιδιά» λέει με παράπονο.

Αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις, όπως έλλειψη νερού και ηλεκτρικού αλλά και υγειονομικές προκλήσεις από τα νεκρά ζώα, οι κάτοικοι του κάμπου έχουν μπροστά τους έναν Γολγοθά το επόμενο διάστημα.

Ρημαγμένο σπίτι στο Βλοχό / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

«Λέτε να είχα διάθεση να γίνω διάσημος;»: ο Ευριπίδης Μανούκας, γιατρός και κάτοικος Παλαμά, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν γείτονές του βιντεοσκόπησαν τη δραματική στιγμή που μετέφερε τα παιδιά του σε ασφαλές σημείο με ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

«Αν μας είχαν ξυπνήσει νωρίτερα, είτε με καμπάνες, είτε με σειρήνες, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θα είχαμε φύγει, θα είχαμε πάει κάπου πιο ψηλά και θα είχαμε γλιτώσει έστω την ταλαιπωρία ή και κάνα αυτοκίνητο» αναφέρει ο ίδιος.

«Πήρα την απόφαση, παίρνω το στρώμα, το φουσκώνω με το στόμα, βάζω τα παιδιά πάνω και κάνω τη διαδρομή» λέει ο Ευριπίδης Μανούκας / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

Και συνεχίζει:

«Έπρεπε να πάρω την απόφαση: αφού κανείς δεν μπορούσε να μας βοηθήσει, ούτε η Πυροσβεστική ούτε ο Δήμος, κάτι έπρεπε να κάνω. Παίρνω το στρώμα, το φουσκώνω με το στόμα, βάζω τα παιδιά πάνω και κάνω τη διαδρομή για να τα αφήσω λίγο παραπάνω σε ένα γειτονικό σπίτι που με φώναξαν. Γυρνάω πίσω, παίρνω τη σύζυγο και έτσι γλιτώσαμε».

Οι αριθμοί της καταστροφής -χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές- είναι συνταρακτικοί: τουλάχιστον 220.000 ζώα πνίγηκαν, εκατοντάδες δρόμοι πλημμύρισαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ αρκετές είναι και οι γέφυρες που κατέρρευσαν.

Πλημμυρισμένος δρόμος στη Θεσσαλία / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

«Δεν έχουμε πλέον τίποτα: ούτε σπίτια, ούτε επιχειρήσεις, ούτε τίποτα» λέει μια κάτοικος της Φαρκαδόνας ενώ μια συντοπίτισσά της αναφέρει:

«Ας έρθουν να δούνε… Ούτε ξέρουμε αν ζούμε ή αν είμαστε πεθαμένοι…».

farkadona-dipli-.jpg
«Ας έρθουν να δούνε» λέει η κάτοικος Φαρκαδόνας (αριστερά). «Δεν έχουμε πλέον τίποτα» λέει με τη σειρά της επίση μια κάτοικος Φαρκαδόνας (δεξιά)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να γίνει ξανά γόνιμος ο θεσσαλικός κάμπος, καθώς 750.000 στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν.

O θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη λάσπης / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

Η περιοχή παράγει, μεταξύ άλλων, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι, αχλάδια και αμύγδαλα ενώ σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής βόειου, χοιρινού και τυριών προέρχεται από τον κάμπο.

Η ζημιά από την κακοκαιρία Daniel είναι τριπλάσια από αυτή που προκάλεσε ο Ιανός το 2020.

LPR56677.jpg
«Με τον Ιανό δεν έγινε κανένα έργο» λέει ο Στέφανος Κοζούνης, κάτοικος Μεταμόρφωσης / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

«Το πρωί μετά την πλημμύρα, εγώ και ένας φίλος μου, με τις βάρκες μας πήγαμε και βγάλαμε επτά ή οκτώ άτομα, που δεν είχαν καμία πιθανότητα να γλιτώσουν» διηγείται στο CNN Greece o κάτοικος Mεταμόρφωσης Στέφανος Κοζούνης, και ξεσπώντας, τονίζει:

«Με τον Ιανό δεν έγινε κανένα έργο».

«Βλέπαμε το νερό να ανεβαίνει στο δεύτερο όροφο… Μια Θεσσαλία ανοχύρωτη, χωρίς έργα. Χρειαζόμαστε φράγματα… Χρειάζονται έργα υποδομής, κάθε φορά θα υφιστάμεθα το ίδιο… Δεν ξέρω αν πρέπει να μείνω σε αυτόν τον τόπο ή πρέπει να φύγω» λέει άλλη κάτοικος του Παλαμά.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, έληξε» λέει κάτοικος του Παλαμά / Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, έληξε».

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece