ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Yolocaust: Πόσα yolo επιτρέπονται επάνω σε 6 εκατομμύρια νεκρούς Εβραίους;

Yolocaust: Πόσα yolo επιτρέπονται επάνω σε 6 εκατομμύρια νεκρούς Εβραίους;

Ένα online "παρεμβατικό" project, κατηγορώ απέναντι στους ανιστόρητους που βγάζουν αστεία selfie σε ένα μνημείο που υπενθυμίζει τις θηριωδίες των Ναζί στην Εβραϊκή Κοινότητα, προκαλεί ανατριχίλα με την καίρια τοποθέτηση του για τη σωστή συμπεριφορά στους ψηφιακούς καιρούς.

Το Yolocaust είναι μια ιδέα που ξεκίνησε ο Ισραηλινός κωμικός και συγγραφέας Shahak Shapira. Σε αυτό αντιπαραβάλλει selfies από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο με τις πραγματικές εικόνες του φριχτού παρελθόντος.

Το λογοπαίγνιο του ανάμεσα στο ακρωνύμιο YOLO (Υοu Only Live Once) και το Holocaust (Ολοκάυρωμα) είναι ακριβές σε αυτή την προσπάθεια ανάγνωσης της συλλογικής μνήμης που χάθηκε στη μετάφραση.

"Όλες οι φωτογραφίες είναι αληθινές και προέρχονται από Facebook, Instagram, Tinder και Grindr. Σε αυτές έχουν συμπεριληφθεί τα αυθεντικά σχόλια, likes και hashtags των χρηστών των αυθεντικών αναρτήσεων" σημειώνει ο ίδιος.

Συνδυάζοντας τα χαλαρά, χαμογελαστά πορτρέτα του σήμερα με αρχειακές εικόνες από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί ο Shapira σχολιάζει τους καιρούς μας.

"Περίπου 10.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το συγκεκριμένο Μνημείο" γράφει. "Πολλοί από αυτούς βγάζουν αστείες φωτογραφίες, χοροπηδούν και κάνουν skate ή ποδήλατο πάνω από τους 2.711 πέτρινους πλίνθους που απλώνονται σε 19.000 τ.μ. Το ακριβές μήνυμα και ο ρόλος του Μνημείου είναι αμφιλεγόμενα. Για πολλούς οι γκρίζες στήλες συμβολίζουν τις ταφόπλακες 6 εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Για άλλους είναι η γκρίζα στάχτη είναι μια αναφορά στο κάψιμο τους μέχρι θανάτου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων" προσθέτει.

"Κανένα ιστορικό γεγονός δεν συγκρίνεται με το Ολοκαύτωμα" λέει. "Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθένα το πως θα συμπεριφερθεί σε ένα Μνημείο που συμβολίζει το θάνατο έξι εκατομμυρίων ανθρώπων". Μα δεν είναι ύβρις αυτή η συμπεριφορά των selfies απέναντι στα θύματα; "Ναι, κάποιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται με αναίδεια στο Μνημείο αλλά τα θύματα είναι νεκρά και μάλλον απασχολημένα με το να κάνουν πράγματα που απασχολούν τους πεθαμένους από το να ασχοληθούν με τέτοια περιστατικά" σχολιάζει.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.