ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι τέσσερις στόχοι της ΕΕ για την μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση

Οι τέσσερις στόχοι της ΕΕ για την μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση
UNSPLASH

Αναβαθμισμένα καθήκοντα και ευθύνες φέρουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση, τη στιγμή που η επιβάρυνση στο περιβάλλον από τα απορρίμματα είναι δραματική.  

Για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων απορριμμάτων, τον Απρίλιο του 2024 το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών.

Οι τέσσερις στόχοι «κλειδιά»

Με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται να διαγράφουν ένα ολοένα και πιο δυσμενές πλαίσιο για το περιβάλλον, οι χώρες της ΕΕ καλούνται πλέον να επιτύχουν μείωση 5% των συσκευασιών έως το 2030 σε σύγκριση με το 2018, και στη συνέχεια μείωση 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2030, θα απαγορευθούν συγκεκριμένοι τύποι πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, όπως οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή οι συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται σε καφέ και εστιατόρια.

Σχεδόν όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Οποιαδήποτε πλαστική συσκευασία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ελάχιστο ποσοστό ανακυκλωμένου περιεχομένου από πλαστικά απόβλητα.

Τέλος, μέχρι και το 2029, το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης πρέπει να συλλέγονται χωριστά, διασφαλίζοντας αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ