Βουλγαρία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τιμώμενη χώρα της 87ης ΔΕΘ
Τον τίτλο της τιμώμενης χώρας στη φετινή 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου αποδέχθηκε η Βουλγαρία.
Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, ο «γείτονας» από τον Βορρά θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τους παραγωγικούς κλάδους στους οποίους πρωταγωνιστεί και στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανωθεί εκείνες τις ημέρες Ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τις βουλγαρικές εταιρείες.
Παράλληλα, η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην ΔΕΘ ανοίγει νέες οδούς συμπράξεων σε πολλούς τομείς και διευρύνει τους υφιστάμενες, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία θέληση συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεσμοί μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας
Η Ελλάδα είναι ένας ξένος οικονομικός εταίρος προτεραιότητας της Βουλγαρίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και γειτνιάζουν γεωγραφικά. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αναπτύσσουν ενεργά και με επιτυχία τη συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας ‘INTERREG ‘Ελλάδα-Βουλγαρία 2021—2027’.
Οι προτεραιότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι σύμφωνες με τη στρατηγική Next Generation EU και θα επικεντρωθούν στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τη συνδεσιμότητα, την κοινωνική συνοχή, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την οικολογία.
Καινοτομία
Η Βουλγαρία είναι ένας τόπος που παρέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτομιών σε διάφορους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λύσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), της άμυνας, της διαστημικής πολιτικής και άλλων.
Η Βουλγαρία είναι περιφερειακός ηγέτης στη δημιουργία οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2022, η χώρα ηγείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πάνω από 1.600 νεοφυείς επιχειρήσεις.
Επενδύσεις
Πρόκειται για μια χώρα με σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, με μερικούς από τους χαμηλότερους φόρους στην Ευρώπη και τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Το περιβάλλον αυτό παρέχει μια σειρά εργαλείων που ενθαρρύνουν τα επιχειρηματικά σχέδια. Οι κύριοι τομείς που έχουν δει τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια είναι η υψηλή τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι πράσινες τεχνολογίες, η ενέργεια και οι υποδομές μεταφορών.
Η εκπαίδευση
Η χώρα διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό και ειδικούς υψηλής ειδίκευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει ένα πολύ καλά ανεπτυγμένο σύστημα διαπιστευμένων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι Βούλγαροι μαθητές συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων και παραδοσιακών νικητών των διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στη φυσική, την τεχνολογία των πληροφοριών και τα μαθηματικά. Η Βουλγαρία έχει επίσης κατασκευάσει το πρώτο Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας στην Ανατολική Ευρώπη (INSAIT) — ένα παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης και πληροφορικής, όπου διδάσκουν σήμερα μερικοί από τους κορυφαίους καθηγητές του κόσμου.
Τουρισμός
Η μοναδική φύση, τα αξιοθέατα, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες στη Βουλγαρία όλο τον χρόνο. Το ποικίλο κλίμα επιτρέπει τον τουρισμό όλο το χρόνο ενώ τα παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα προσφέρονται για καλοκαιρινά και χειμερινά σπορ.
Παράλληλα, φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, τον καθαρό αέρα και το ποιοτικό φαγητό. Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και είναι ο τόπος όπου ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος χρυσός θησαυρός στον κόσμο.