WikiLeaks: Να εφαρμοστεί η ετυμηγορία του ΟΗΕ ζητά ο Τζούλιαν Ασάνζ
Την απελευθέρωσή του ζήτησε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καλώντας Βρετανία και Σουηδία να εφαρμόσουν την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, που έκρινε την κράτησή του αυθαίρετη.
«Έγκειται τώρα στη Σουηδία και τη Βρετανία να εφαρμόσουν την ετυμηγορία», είπε Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εμφανίστηκε σε μια γιγαντοοθόνη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από συνηγόρους του, φορώντας γραβάτα και έχοντας αφήσει γένια, λευκά, όπως και τα μαλλιά του.
Ο Ασάνς έκανε λόγο για «μια σημαντική νίκη που με έκανε να χαμογελάσω», χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΟΗΕ «νομικά υποχρεωτική».
Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Μια επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να μπει ένα τέλος στην "αυθαίρετη κράτησή" του, ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη, που υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ κατέφυγε οικειοθελώς στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού. Οι Βρετανοί μάλιστα ξεκαθάρισαν πως αμφισβητούν την απόφαση και πως θα τον συλλάβουν μόλις βγει από το κτίριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε «γελοίο» το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ασάνζ, θυμίζοντας ότι ο χάκερ είναι φυγόδικος. «Απορρίπτω το πόρισμα αυτής της ομάδας εργασίας. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από μη ειδικούς, όχι από νομικούς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφεύγει από τη δικαιοσύνη. Κρύβεται από τη δικαιοσύνη στην πρεσβεία του Ισημερινού», είπε σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Μπορεί να βγει όποια στιγμή επιλέξει.. .αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Σουηδία, εάν επιλέξει να το κάνει. Ειλικρινά, πρόκειται για γελοίο πόρισμα εκ μέρους της ομάδας εργασίας και το απορρίπτουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για μια από τις πιο ισχυρές ετυμηγορίες που έχουν εκδοθεί από την συγκεκριμένη επιτροπή του ΟΗΕ έκανε λόγο ο δικηγόρος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο δήλωσε πως πρέπει να επιτραπεί στον 44χρονο Ασάνζ να φύγει ελεύθερος από την πρεσβεία.
«Για τι περισσότερο θέλουν να κατηγορηθούν πριν αρχίσουν να διορθώνουν το λάθος τους;» αναρωτήθηκε ο Πατίνο αναφερόμενος στη Βρετανία και τη Σουηδία.
Υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ είναι θύμα «προφανούς πολιτικής δίωξης», ο Πατίνο πρόσθεσε πως ο Ισημερινός αναλύει τα επόμενα βήματά του στη νομική και τη διπλωματική αρένα.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, τον Χαβιέρ Σελάγια, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, «η ίδια η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική, όμως είναι με έμμεσο τρόπο. Τα κράτη δεν έχουν υποχρεώσεις έναντι της ομάδας εργασίας, αλλά έχουν έναντι των συμβάσεων (...) δεσμεύονται από τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους δεσμεύσεις (...) γι' αυτό η απόφαση είναι έμμεσα υποχρεωτική».
Διαβάστε ακόμη