ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Οι διερευνητικές επαφές και το «στοίχημα» της κεντροαριστεράς

Ανασχηματισμός: Οι διερευνητικές επαφές και το «στοίχημα» της κεντροαριστεράς
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο περιθώριο φαίνεται πως έχει θέσει, προς ώρας τουλάχιστον, το θέμα του ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, διά των συνεργατών του, μπορεί να βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με πρόσωπα που θα ήθελε να εντάξει στην κυβέρνηση του, ωστόσο δεν φαίνεται να «πιέζεται» όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής του ανασχηματισμού

«Δεν έχει νόημα ένας ανασχηματισμός χωρίς ουσία. Δεν προκύπτει άλλωστε, παρά μόνο στην περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου, ανάγκη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μερικές διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να αναλάβει και επίσημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανασχηματισμός» σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν τα θετικά μέτρα αλλά κυρίως το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μηνύματα τόσο στους πολίτες όσο και στους τραπεζίτες. Από τη μια πλευρά θέλει να καθησυχάσει τους δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν πως δεν θα χάσουν το σπίτι τους και από την άλλη να διαβεβαιώσει τους τραπεζίτες ότι δεν θα ρισκάρει την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο εκλογικά οφέλη.

Με τον Γιάννη Δραγασάκη να έχει αναφερθεί ήδη σε πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από κύκλους της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τη «χρυσή τομή» που δεν θα προκαλέσει νέα προβλήματα και κυρίως την αντίδραση των Θεσμών.

Με την λήξη των εκκρεμοτήτων αυτών υπάρχει η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου πως θα αλλάξει και η εικόνα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν την θεωρούν κακή, σημειώνοντας πως η αποσυσπείρωση είναι μεγάλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα αλλάξει υπέρ του κυβερνόντος κόμματος, εκφράζονται φόβοι πως όσο αυτή διατηρείται δημιουργείται και ένα κλίμα ήττας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. «Οι αναποφάσιστοι ή δεν πάνε στις κάλπες ή πάνε για τον νικητή» σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Παπακώστα: Θα καταθέσω αγωγή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχοποίησή μου (vid)
Μπρα ντε φερ Φλαμπουράρη-Δραγασάκη για την α’ κατοικία
Ραντεβού στο Μόναχο για Τσίπρα - Ζάεφ

Τα πρόσωπα και η κεντροαριστερά

Όσον τώρα αφορά στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί. Άλλωστε το κόμμα έχει τεθεί σε εκλογικό συναγερμό μιας και σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας ακόμα και αν οι κάλπες στηθούν τον Οκτώβριο.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να αποδεσμεύσει συγκεκριμένους υπουργούς του ώστε να κυνηγήσουν την ψήφο, αυτό εκτιμήθηκε πως θα έκανε μεγαλύτερη ζημιά και στο κυβερνητικό έργο και στους ίδιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Έφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας. Μετά την απομάκρυνση του Νάσου Ηλιόπουλου, λόγω της υποψηφιότητας του για τον Δήμο Αθηναίων, η υπουργός αναμένεται να αναλάβει και τις αρμοδιότητες του.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικατασταθεί ο Νάσος. Άλλωστε είχε συγκεκριμένο έργο το οποίο συντόνιζε από κοινού με την Έφη. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί» σχολιάζει παράγοντας του υπουργείου Εργασίας.

Ο «γρίφος» που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι το ποιος θα διαδεχθεί την Κατερίνα Νοτοπούλου στο Μακεδονίας – Θράκης. Σύμφωνα και με τις μετρήσεις στην Βόρεια Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει «λαβώσει» την κυβέρνηση. Οπότε αναζητάται το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να αναλάβει το δύσκολο έργο να αλλάξει αυτό το δεδομένο.

Όσον αφορά στο περιβόητο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να προχωρούν. Οπότε δεν αποκλείεται να εγκαταλειφθεί στο κυβερνητικό του κομμάτι και να επιχειρηθούν συνεργασίες μόνο εκλογικού χαρακτήρα.