ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Στα μπλόκα οι υποστηρικτές του Πασινιάν - βαθαίνει η πολιτική κρίση (pics&vids)

Αρμενία: Στα μπλόκα οι υποστηρικτές του Πασινιάν - βαθαίνει η πολιτική κρίση (pics&vids)
Στιγμιότυπο από τα μπλόκα στο Γιερεβάν του 'κινήματος ανυπακοής' του Πασινιάν (2/5/2018) REUTERS/Gleb Garanich

Από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ηγείται του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας στην Αρμενία, κάνουν πράξη την προτροπή του και μπλοκάρουν δρόμους στο Γιερεβάν αλλά και άλλες πόλεις της χώρας, την πρόσβαση σε κυβερνητικά κτίρια, στο μετρό της πρωτεύουσας, καθώς και εκείνη -για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον- στο αεροδρόμιο, αντιδρώντας στην χθεσινοβραδινή απόφαση της κυβερνώσας παράταξης να μην στηρίξει -σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που όλα τους είπαν ‘ναι’- την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ορισμένοι κάθονται σε παγκάκια που έχουν σύρει στο κέντρο του δρόμου· άλλοι καταγής· κάποιοι άλλοι έχουν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται όλες οι λωρίδες· ακόμη και ψησταριές έχουν επιστρατευτεί ενώ δεν λείπουν τα χορευτικά και οι λογής-λογής ευφάνταστες εκδηλώσεις. Το μεσημέρι, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Πασινιάν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να άρουν τον αποκλεισμό του αεροδρομίου ενώ άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην παρακωλύει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα επείγοντα κ.λ.π. Παρότι στις σημερινές κινητοποιήσεις δεν έχουν, προσώρας, σημειωθεί βίαια επεισόδια, υπήρξαν διαπληκτισμοί, όπως κατέγραψαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς, με πολίτες που δυσφορούν με το ‘κίνημα ανυπακοής’ του Πασινιάν.

«Η δύναμή μου είναι ο λαός μου, δεν θα υποχωρήσουμε», είπε ο Νικόλ Πασινιάν απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ενώ ερωτηθείς από το Ρόιτερς εάν θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, στις 8 Μαΐου, απάντησε «θα το δούμε, θα διαπραγματευτούμε».

Εάν και η δεύτερη προσπάθεια αποτύχει, τότε -όπως προβλέπει το Σύνταγμα- θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

«Λυπάμαι βαθύτατα που η πολιτική κρίση συνεχίζεται παρότι όλοι αναγνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για το μέλλον της χώρας», είπε ο Πρόεδρος Αρμέν Σαρκσιάν, και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τον διάλογο σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Το αυτό, να καθίσουν, δηλαδή, οι πολιτικοί αρχηγοί στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν, ζήτησε λίγο αργότερα και ο προσωρινός πρωθυπουργός, Καρέν Καραπετιάν.

Την πολιτική κρίση στην Αρμενία παρακολουθεί στενά η Μόσχα, η οποία έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και διαδραματίζει ρόλο. Μάλιστα, το δικό της αποτύπωμα θεωρούν αρκετοί ότι φέρει το χθεσινοβραδινό ‘όχι’ του κυβερνώντος φιλο-ρωσικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην πρωθυπουργοποίηση του Πασινιάν. Η Μόσχα δεν εμπιστεύεται τις ‘πολύχρωμες επαναστάσεις’, οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή των φιλικών προς εκείνη κυβερνήσεων στην Ουκρανία και τη Γεωργία ενώ ήδη ο Πούτιν, στα τηλεφωνήματά του προς την ηγεσία της Αρμενίας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να κυριαρχήσει ο όχλος στη χώρα. Στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή ήταν παρόντες 100 από τους 105 βουλευτές. Για να περάσει η υποψηφιότητά του, ο Πασινιάν -ο οποίος δημοσίως δεν αμφισβητεί τον άξονα Γιερεβάν-Μόσχας παρά εστιάζει σε εσωτερικά θέματα όπως η διαφθορά και η φτώχεια- χρειαζόταν και ψήφους κυβερνητικών βουλευτών. Δεν τις πήρε. Υπέρ του ψήφισαν 45. Οι υπόλοιποι 55 ψήφισαν κατά.

Τι πυροδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι μαχητικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, ενόψει της μεταπήδησης τού, επί δεκαετία, Προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκσιάν, στην πρωθυπουργία για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Μεταπήδησε, πράγματι, στις 17 Απριλίου. Μια εβδομάδα, όμως, αργότερα, υπό την πίεση των συνεχιζόμενων και διογκούμενων λαϊκών κινητοποιήσεων, ο Σαρκσιάν παραιτήθηκε. Ο Νικόλ Πασινιάν είχε μόλις κερδίσει την πρώτη κρίσιμη μάχη. Όχι, ωστόσο, και την καθοριστική, όπως φάνηκε στη συνέχεια.

Ποιος είναι ο Νικόλ Πασινιάν

Πριν εμπλακεί ενεργά στην πολιτική, ο Νικόλ Πασινιάν ήταν διευθυντής μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Αρμενίας. Η πολιτική, όπως λέει, άρχισε να τον ενδιαφέρει από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου με επίκεντρο το θέμα του Καραμπάχ. Υποστηρικτής στις εκλογές του 2008 του πρώην Προέδρου Πετροσιάν, πέρασε σχεδόν δυο χρόνια στη φυλακή σε σχέση με τα αιματηρά επεισόδια εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης. Από το 2012 είναι βουλευτής. Από το 2016 ηγείται, μαζί με άλλους δυο πολιτικούς, του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Yelk, με το κόμμα του, το Πολιτικό Συμβόλαιο, να είναι ένα από τα τρία που τον συναπαρτίζουν. Αξιώνει τη θέση του πρωθυπουργού αφού ήδη ο λαός, όπως υποστηρίζει, του έχει δώσει το χρίσμα. Το πλάνο του προβλέπει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι υπηρεσιακός και επιφορτισμένος με την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με νέο εκλογικό νόμο. Έχει πολλές φορές πει ότι αν δεν αναδειχθεί πρωθυπουργός υποψήφιος που τον στηρίζει ο λαός, η αντιπολίτευση θα μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές.