ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κατέρριψε ουκρανικά drones - Το Κίεβο θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα

Ρωσία: Κατέρριψε ουκρανικά drones - Το Κίεβο θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα

Drone εκτοξεύει πύραυλο

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη «drones» που εκτόξευσε η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας (3/5) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Πέντε από τα drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία και ένα πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι ζημιές ή τραυματισμοί προκλήθηκαν από την επίθεση.

Ουκρανός αξιωματούχος σε Economist: Τέτοιοι πόλεμοι τελειώνουν μόνο με συνθήκες

Και ενώ ο πόλεμος μεταξύ των δυο πλευρών μαίνεται, κορυφαίο στέλεχος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών τονίζει σε συνέντευξή του στο Economist πως η Ουκρανία θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες που διαρκούν πλέον σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Παρά το μήνυμα μηδενικού διαλόγου που έχει στείλει ο Ζελένσκι, ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υπαρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, κάτι που ισχύει για οποιονδήποτε πόλεμο.

«Ο στρατηγός Σκιμπίτσκι λέει πως δεν βλέπει τρόπο η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης και μόνο. Ακόμη κι αν κατάφερνε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα σύνορα —προοπτική που μοιάζει ολοένα πιο μακρινή— δεν θα τέλειωνε ο πόλεμος», σύμφωνα με το περιοδικό.

«Τέτοιοι πόλεμοι τελειώνουν μόνο με συνθήκες, λέει. Αυτή τη στιγμή, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν την πιο ευνοϊκή θέση ενόψει δυνητικών συνομιλιών. Αλλά ουσιώδεις διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο, εκτιμά».

Ο κ. Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη «σύνοδο για την ειρήνη» που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, διότι κατά το Κίεβο δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Foreign Policy εξήγησε πως «δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς και τα δύο μέρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ