ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα περιπτώσεις που διάσημοι ηθοποιοί αρνήθηκαν να πουν τις ατάκες τους στην οθόνη

Δέκα περιπτώσεις που διάσημοι ηθοποιοί αρνήθηκαν να πουν τις ατάκες τους στην οθόνη

O Robert Downey Jr. στο Vanity Fair Oscar Party την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στο Wallis Annenberg Center for the Performing Arts στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Invision/AP

Αμέτρητες γραμμές διαλόγου προφέρονται στην οθόνη καθημερινά, αλλά για κάθε γραμμή που ακούγεται, υπάρχουν ολόκληρες μάχες στο μοντάζ – μερικές φορές κατόπιν εντολής των ίδιων των ηθοποιών που δεν συμφωνούν πάντα με τους σεναριογράφους.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι τους, ορισμένοι ηθοποιοί είναι γνωστό ότι «πατάνε» πόδι για το τι θα πουν και τι δεν θα πουν. Αλλά σε μια βιομηχανία που βασίζεται στο «εγώ» (συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών), η απόρριψη έστω και μίας γραμμής μπορεί να είναι αποδειχθεί μια επικίνδυνη κίνηση για την καριέρα τους.

Ακολουθούν δέκα διάσημες αρνήσεις ηθοποιών να πουν τις ατάκες τους.

Robert Downey Jr, The Avengers

Οι θαυμαστές της Marvel θα θυμούνται τις τελευταίες στιγμές του «The Avengers», κατά τις οποίες ένας τραυματισμένος Iron Man ξυπνά και ρωτά αν οι φίλοι του υπερήρωες «δοκίμασαν ποτέ shawarma». Το αρχικό σενάριο για τη σκηνή, ωστόσο, θα έβλεπε τον δισεκατομμυριούχο να ξυπνά και να ρωτάει: «Τι έχουμε για μετά;» Σύμφωνα με το Entertainment Weekly, ο Downey ένιωσε ότι η γραμμή δεν ήταν αρκετά ζωηρή για να την πει κι έτσι την άλλαξε.

Jane Fonda, Grace and Frankie

Η θρυλική σταρ Jane Fonda, η οποία είναι πιστή Χριστιανή, διαμαρτυρήθηκε όταν ο χαρακτήρας της στο Grace and Frankie χρησιμοποίησε ένα συγκεκριμένο επιφώνημα. Μιλώντας σε ένα πάνελ, η συν-δημιουργός της σειράς Marta Kauffman θυμήθηκε: «Είχαμε μικρά προβλήματα, όπως όταν η Jane δεν ένιωθε άνετα να πει: "Jesus Christ". Το θεωρούσε βλασφημία».

Robert Redford, The Way We Were

Με πρωταγωνιστές τη Barbra Streisand και τον Robert Redford, το The Way We Were μάγεψε το κοινό όταν κυκλοφόρησε το 1973. Το ρομαντικό δράμα του Sydney Pollack περιλαμβάνει μια σειρά από σκηνές σεξ και ήταν κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας σκηνής που ο Redford διαμαρτυρήθηκε για μια ατάκα του.

Στο βιβλίο του «The Way They Were: How Epic Battles and Bruised Egos Bought a Classic Hollywood Love Story on the Screen», ο συγγραφέας Robert Hoefler γράφει ότι ο Redford αρνήθηκε να πει στον χαρακτήρα της Streisand «θα είναι καλύτερα αυτή τη φορά» πριν πάει για «δεύτερο γύρο» στο κρεβάτι. Ο Redford (γνωστός καρδιοκατακτητής) αμφισβήτησε την ατάκα επειδή πίστευε ότι δεν ήταν κακός στο κρεβάτι οπότε ούτε και ο χαρακτήρας του θα μπορούσε να είναι...

James Cagney, Sinners’ Holiday

Προτού ο Cagney καλλιεργήσει τη φήμη ότι υποδύεται σκληρούς τύπους, ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στη ρομαντική ταινία του 1930 Sinners' Holiday. Ήταν η πρώτη του ταινία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να διαφωνήσει με τον σκηνοθέτη John G. Adolfi για μια σειρά διαλόγων.

Ο Cagney θυμάται το επιχείρημα στο σετ στη βιογραφία του. «Υπήρχε μια γραμμή στην ταινία όπου υποτίθεται ότι έκλαιγα στο στήθος της μητέρας μου», έγραψε. «Το στέλεχος της Warner Brothers Darryl Zanuck είχε γράψει την ατάκα και περίμενε να την πω. Η ατάκαη ήταν: "Είμαι το μωρό σου, έτσι δεν είναι;" Αρνήθηκα να το πω. Ο Adolfi παραδέχθηκε ότι «λύγισαν» στις απαιτήσεις του Cagney και αφαίρεσαν την ατάκα.

Harrison Ford, The Empire Strikes Back

Κάθε θαυμαστής του Star Wars μπορεί να θυμηθεί την εμβληματική στιγμή που η πριγκίπισσα Λέια (Κάρι Φίσερ) λέει στον Χαν Σόλο (Χάρισον Φορντ) ότι τον αγαπάει, στην οποία εκείνος απαντά «Το ξέρω». Ο Φορντ παρέκκλινε του σεναρίου καθώς θα έπρεπε να είχε πει «κι εγώ σ’ αγαπώ».

Christopher Lee, Dracula

Ο Lee δεν μάσησε τα λόγια του όταν θυμήθηκε αργότερα το μίσος του για το αρχικό σενάριο. «Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν δει αυτή την ταινία με ρώτησαν γιατί δεν μίλησα», είπε. «Η απάντηση είναι πολύ απλή: μισούσα το σενάριο. Και οι ατάκες ήταν κυριολεκτικά άθλιες». Ο Lee πρότεινε στον σκηνοθέτη Hammer Horror να αφαιρέσουν τους διαλόγους από το αρχικό μυθιστόρημα του Bram Stoker, στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Τελικά τα κατάφερε.

Ian Wright, Ted Lasso

Ομολογουμένως, ο Ian Wright δεν είναι ακριβώς ηθοποιός, αλλά ο σταρ ποδοσφαιριστής που συμφώνησε να παίξει στην επιτυχημένη σειρά της Apple TV+ «Ted Lasso», υπό έναν όρο. Κατά τη διάρκεια ενός podcast στο Dish το 2022, ο ηθοποιός, Phil Dunster, αποκάλυψε ότι ο Wright, ο οποίος έπαιζε στο παρελθόν για την Crystal Palace και την Arsenal, αρνήθηκε να επαινέσει την Τότεναμ στον αέρα κι έτσι αφαίρεσαν την ατάκα από το σενάριο.

Matthew Perry, Friends

Για πολλούς ανθρώπους, ο Chandler Bing ήταν το καλύτερο μέρος των Friends. Το σαρδόνιο, ωμό χιούμορ του κέρδισε όλο τον κόσμο. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον να παίζει τον συγκεκριμένο ρόλο εκτός από τον αείμνηστο ηθοποιό Μάθιου Πέρι, ο οποίος ήξερε πώς να αποδίδει τέλεια τις ατάκες του. Το σημαντικότερο ήταν ότι ο Πέρι ήξερε επίσης πότε να μην μιλάει.

Σε συνέντευξη του Andy Cohen στο Watch What Happens: Live, το 2018, ο ηθοποιός θυμήθηκε μια σκηνή που αρνήθηκε να πει. «Υπήρχε μια ιστορία στο Friends όπου ο Τσάντλερ θα πήγαινε σε ένα στριπτιτζάδικο για γυναίκες γιατί του άρεσαν πολύ τα σάντουιτς που έφτιαχναν εκεί, στο μπαρ». Τελικά αρνήθηκε να γυρίσει τη συγκεκριμένη σκηνή.

Will Smith, Bad Boys

Σύμφωνα με την Bang Showbiz, ο Will Smith τσακώθηκε με τον Michael Bay στα γυρίσματα της κωμωδίας Bad Boys το 1995. Ο ηθοποιός φέρεται να αρνήθηκε να πει «σ' αγαπώ» στον αστυνομικό συνεργάτη και καλύτερο φίλο του που υποδύθηκε ο Μάρτιν Λόρενς.

John Krasinski, The Office

Στο σενάριο της όγδοης σεζόν της επιτυχημένης σειράς, ο χαρακτήρας του Krasinski, Jim, έπρεπε να απατήσει τη σύζυγό του Pam (Jenna Fischer) φιλώντας τη νέα διευύντρια του γραφείου σε επαγγελματικό ταξίδι.

Ο Krasinski είπε ότι αυτή ήταν «η μόνη φορά που θυμάμαι να αρνήθηκα να παίξω μια σκηνή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ