ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ο Gary Oldman έκανε το «Slow Horses» μία από τις καλύτερες σειρές στην σύγχρονη τηλεόραση

Πώς ο Gary Oldman έκανε το «Slow Horses» μία από τις καλύτερες σειρές στην σύγχρονη τηλεόραση

O Gary Oldman στο «Slow Horses».

photo/Flying Studio Pictures Sony Pictures Television Studios

Ο πράκτορας της ΜI5, Jackson Lamb, είναι ενός άλλου είδους υπερήρωας των καιρών μας

«Είναι υπέροχο να μην αποδοκιμάζεσαι», είπε ο Gary Oldman για τον ρόλο του στο Slow Horses, το κατασκοπευτικό δράμα που είναι έτοιμο για το κορυφαίο βραβείο, την Καλύτερη Δραματική Σειρά, στα Baftas αυτό το Σαββατοκύριακο. Στον σχολαστικά περιποιημένο, εκλεπτυσμένο κόσμο της υποκριτικής οθόνης, η ερμηνεία του Oldman ως Jackson Lamp - ο εξαιρετικά αποκρουστικός ηγέτης μιας ομάδας αποτυχημένων πρακτόρων της MI5 - ήταν ακριβώς αυτό. Μια αποσύνδεση από τα συνηθισμένα κλισέ της βιομηχανίας των τηλεοπτικών σειρών.

Η ιστορία του Slow Horses, που έχει γίνει μια καλτ επιτυχία για το Apple TV+, ξεκινά και τελειώνει με τον Oldman. Η ερμηνεία του ως ο μονίμως κακός μαέστρος αποτυχημένων κατασκόπων έχει εξυψώσει το σόου από τον τεράστιο βούρκο των βρετανικών κατασκοπευτικών θρίλερ.

«Όλοι θέλουν να δουλέψουν με τον Gary», είπε στο Spotlight η διευθύντρια κάστινγκ Nina Gold. «Όταν είπε ναι, ήμασταν απολύτως ενθουσιασμένοι. Μετά το πήραμε από εκεί». Το casting του Oldman ήταν ένα τεράστιο πραξικόπημα για τους παραγωγούς της σειράς. Ο Oldman είναι ένας κλασικός «ηθοποιός του κινηματογράφου» που έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τη μικρή οθόνη.

Αλλά οι καιροί άλλαξαν από τότε (ακόμα κι αν τα flip phones και τα gel στυλό είναι ξανά στη μόδα). «Υπήρχε πάντα αυτό το είδος σνομπισμού του «Είμαι ηθοποιός του κινηματογράφου», είπε στο Newsweek, το 2022. «Αυτό πραγματικά δεν συμβαίνει πια. Θα δείτε μερικά από τα καλύτερα σενάρια στο σπίτι σας, στην τηλεόρασή σας.» Με τους κορυφαίους πρωτοπόρους όπως η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Μπλάνσετ και ο Μάθιου ΜακΚόναχι να μεταναστεύουν στην τηλεόραση, η τηλεόραση έχει γίνει μια ολοένα και πιο δελεαστική πρόταση. Και στην Apple και την Amazon –δύο από τους κορυφαίους παίκτες στην επανάσταση του streaming– οι πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου φέρνουν τώρα την οικονομική επιρροή της Big Tech στον κόσμο της τηλεόρασης.

Μετά το The Darkest Hour, στο οποίο ο Oldman έπαιξε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ μέσα από μια χοντρή μάσκα προσθετικής, εξελίχθηκε η ιδέα του να είναι ένας ιδιόρρυθμος, αλλά εξαιρετικά φανταστικός, ηθοποιός χαρακτήρων. Ρόλοι όπως ο dreadlocked μαστροπός Drexl στο True Romance, ή ο μανιακός κακοποιός του Leon, Norman Stansfield. Οι ρόλοι του είχαν δείξει την προθυμία του Oldman να σπρώξει σε περίεργα εδάφη την υποκριτική του – αλλά με το Lamb τώρα γίνεται εντελώς γκροτέσκο. Ο ρόλος έχει περιγραφεί ως «φαλσταφικός». Το είδος του επιδεικτικού ρόλου που αποφεύγουν οι περισσότεροι ηθοποιοί, φοβούμενοι μήπως καταστρέψουν τις πιθανότητές τους να πάρουν τον ρόλο κάποιου υπερήρωα.

Αλλά ο Lamb είναι ενός άλλου είδους υπερήρωας των καιρών μας. Εμφανίζεται πάντα με λιπαρά μαλλιά, αξύριστος, οι λεκέδες από αλκοόλ χρωματίζουν τα άπλυτα πουκάμισά του – έχει όμως ένα μανιακό χάρισμα. Είναι ένας καλός κατάσκοπος, απλά παρεξηγημένος.

Η επιτυχία ή η αποτυχία του Slow Horses δεν προβλέπεται στο αποτέλεσμα της Καλύτερης Δραματικής Σειράς Bafta αυτό το Σαββατοκύριακο (που πιθανότατα θα πάει στο Happy Valley, ούτως ή άλλως). Σε έναν κόσμο όπου οι επιτυχημένες εκπομπές περιορίζονται στο Politically correct, το Slow Horses σερβίρει το είδος της σειράς που σε κάνει χαρούμενο καθώς σε προσβάλει με διάφορους τρόπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ