ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Η Τέιλορ Σουίφτ και ο επαναπροσδιορισμός της ηχητικής βαρεμάρας

Record Digging: Η Τέιλορ Σουίφτ και ο επαναπροσδιορισμός της ηχητικής βαρεμάρας

Σε αυτήν τη φωτογραφία της 10ης Ιουλίου 2019, η τραγουδίστρια Taylor Swift εμφανίζεται στη συναυλία Prime Day της Amazon Music στο Hammerstein Ballroom στη Νέα Υόρκη.

©2019 Evan Agostini/AP

Σίγουρα πολλοί καλλιτέχνες «ταλαιπωρούνται», αλλά εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, σίγουρα δεν ταλαιπωρούνται όσο ένας εργάτης εργοστασίου στην Κίνα ή ένας άστεγος. Οπότε, ναι, ξεκινάμε αμέσως λάθος από τον τίτλο του νέου άλμπουμ της μουσικής σταρ, Τέιλορ Σουίφτ.

Το νέο της άλμπουμ λέγεται «The Tortured Poets Department», κάτι που πραγματικά παίζει με τη νοημοσύνη μας μιας και η Swift ούτε ποιήτρια είναι ούτε ποτέ της έμαθε τι σημαίνει ο όρος «tortured» (βασανισμένος).

Πέρα από τα προφανή, η μουσική που στην περίπτωση της Σουίφτ μάλλον έρχεται πάντα τριτοδεύτερη είναι απλά αυτό που λέμε ένα φρικτό μίγμα από μουσική για σούπερ μάρκετ και ατελείωτη άνοστη κλάψα η οποία είναι εμφανώς καλογυαλισμένη μέσα σε κάποιο στούντιο.

«Η μουσική της Τέιλορ Σουίφτ ήταν κάποτε πολύ μεγαλύτερη από αυτήν» διαβάζω σε ένα διακεκριμένο μουσικό περιοδικό και πραγματικά αναρωτιέμαι αν όλος ο κόσμος έχει απλά κουφαθεί ολοκληρωτικά.

«Γεννημένη αφηγήτρια, συγκέντρωσε τα συναισθηματικά εφήμερα της ζωής της και τα διαμόρφωσε σε ανεξίτηλα τραγούδια για τον εαυτό της, αλλά και για τις νεαρές γυναίκες - για τη λύπη τους, την επιθυμία τους, το πνεύμα και τη θέλησή τους. Ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας με το πλατινένιο στυλό, για τα συναισθήματά της που αξίζει να ακούσεις όχι απλώς επειδή υπήρχαν αλλά επειδή τα μετέτρεψε σε τέχνη», γράφει ένα άλλο υποτιθέμενα καλό μουσικό έντυπο.

Πραγματικά δεν πιστεύουμε το τι γράφεται εκεί έξω. Ποιος τα πιστεύει όλα αυτά; Σίγουρα οι άνθρωποι που συμφωνούν πως η Σουίφτ είναι μία «πραγματικά καλή μουσικός» μάλλον πρέπει να επισκεφτούν πολύ σύντομα κάποιον καλό ΩΡΛ για ένα σωστό ακουόγραμμα.

Η μουσική της Σουίφτ, παλιά ή καινούρια, είναι απλά χάλια. Εμείς εδώ σαν στήλη απλά ασχοληθήκαμε λίγο παραπάνω με το «φαινόμενο Σουίφτ» διότι απλά έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας.

Ποτέ δεν ακούσαμε τόσο φρικτά ανιαρή, ακίνδυνη, άνευρη και άνοστη μουσική και δεν σκοπεύουμε να το ξανά κάνουμε, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος γίνει τελικά ένα τεράστιο εικονικό πολυκατάστημα που υπάρχει για να εξυπηρετεί τα γυρίματα ενός ακόμη αισχρού βίντεο στο TikTok.

Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι: Μην ακούτε Τέιλορ Σουίφτ. Δεν κάνει καλό στην ψυχή σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ