ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο δολοφονίας Ζελένσκι: Θα τον έπιαναν αιχμάλωτο και θα τον σκότωναν ως δώρο στον Πούτιν

Σχέδιο δολοφονίας Ζελένσκι: Θα τον έπιαναν αιχμάλωτο και θα τον σκότωναν ως δώρο στον Πούτιν

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

AP Photo/Vadim Ghirda, File

Δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ορκίστηκε για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας την Τρίτη (7/5) πιστεύει η ουκρανική κρατική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την οποία απέτρεψε.

Ο επικεφαλής της SBU, αναφέρθηκε στο γεγονός μέσω Telegram: «Η τρομοκρατική επίθεση, η οποία υποτίθεται ότι ήταν ένα δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, ήταν πράγματι μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Γι' αυτό και οι φερόμενοι ως πράκτορες, δύο Ουκρανοί συνταγματάρχες, είχαν λάβει εντολή να βρουν κάποιον που βρίσκεται κοντά στην προεδρική φρουρά. Το πρόσωπο αυτό θα συνελάμβανε τον Ζελένσκι αιχμάλωτο - στο γραφείο του ή όταν έβγαινε από το κτίριο - και στη συνέχεια θα τον σκότωνε, σύμφωνα με την SBU.

Ωστόσο οι Ρώσοι δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με τον Guardian η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) κατέστρωσε επίσης ένα σχέδιο για την εξόντωση του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, ο οποίος είναι από τα πλέον μισητά πρόσωπα στη Μόσχα και του επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι τρεις αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της FSB βρίσκονταν πίσω από την επιχείρηση. Τους κατονόμασε ως Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεκσίι Κορνέφ, από το ένατο τμήμα της πέμπτης υπηρεσίας της FSB.

Ένας από τους φερόμενους ως Ουκρανούς πράκτορες ήταν συνταγματάρχης που υπηρετούσε στην κρατική φρουρά της Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης πραγματοποίησε αρκετές μυστικές συναντήσεις με τον Κορνέφ πριν από το 2022, οι οποίες έλαβαν χώρα σε γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρεται.

Οι Ουκρανοί δεν αποκάλυψαν πότε ανακαλύφθηκε η συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι, αλλά η SBU υπέδειξε ότι οι προετοιμασίες βρίσκονταν σε καλό δρόμο και ήταν σε εξέλιξη από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σχεδίαζαν και άλλες δολοφονίες

Ιδιαίτερα περίπλοκο ήταν το σχέδιο για τη δολοφονία του Μπουντάνοφ. Επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Ένας παρατηρητής επρόκειτο να παρακολουθεί ένα σπίτι που χρησιμοποιούσε ο Μπουντάνοφ και το οποίο οι Ρώσοι σκόπευαν να πλήξουν με πυραυλική επίθεση. Ένας πράκτορας που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση θα επιτίθετο στη συνέχεια σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο χρησιμοποιώντας drone. Ένα δεύτερο πυραυλικό χτύπημα θα κάλυπτε τα ίχνη της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Ο Περλίν φέρεται να είπε σε έναν από τα πρόσωπα που είχε στρατολογήσει: «Η σειρά είναι πύραυλος, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πύραυλος».
Η SBU δήλωσε ότι ανακάλυψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικές κεφαλές και νάρκες. Τα μέλη του δικτύου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία. Η FSB υποσχέθηκε να καταβάλει 50.000 δολάρια εάν η «επιχείρηση» διεξαχθεί με επιτυχία.

Σιωπή από τη Μόσχα

Η Μόσχα τηρεί σιγή ιχθύος. Μάλιστα το Κρεμλίνο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα που κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την προετοιμασία μιας άλλης πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ρωσικές συνωμοσίες για τη δολοφονία του.
Πηγή των μυστικών υπηρεσιών στο Κίεβο δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές αν κορυφαίοι αξιωματούχοι στη Μόσχα είχαν εγκρίνει το σχέδιο. Πρότειναν ότι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης μεσαίου επιπέδου αξιωματικών, που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τα αφεντικά τους. «Ενδεχομένως να ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία«, δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ