ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γερμανία: Βανδαλισμοί αρχαιοτήτων σε τρία μουσεία - Άγνωστο το κίνητρο των δραστών

Γερμανία: Βανδαλισμοί αρχαιοτήτων σε τρία μουσεία - Άγνωστο το κίνητρο των δραστών
ΑΡ Photo

Οι βανδαλισμοί πολλών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου προβληματίζουν τις αρχές που διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Κατά τις ώρες λειτουργίας των μουσείων, την ημέρα της γερμανικής ενοποίησης (στις 3 Οκτωβρίου), άγνωστοι έριξαν ένα λιπώδες υγρό σε αντικείμενα τριών μουσείων, όπως ανακοίνωσε η Εγκληματολογική Υπηρεσία του κρατιδίου του Βερολίνου (LKA). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, υπέστησαν βανδαλισμό συνολικά 63 αντικείμενα. Το κίνητρο παραμένει άγνωστο.

Το περιστατικό αποτελεί την «πιο εκτεταμένη ζημιά σε αντικείμενα που εκτίθενται στα κρατικά μουσεία», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των κρατικών μουσείων του Βερολίνου, Κριστίνα Χάακ, σε συνέντευξη Τύπου. Οι βανδαλισμοί ανακαλύφθηκαν από μια υπάλληλο των μουσείων στις 3 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της ώρας λειτουργίας τους.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές πότε διαπράχθηκε ο βανδαλισμός. Εικάζεται ότι έγινε κατά τις συνήθεις ώρες λειτουργίας μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ. Ο δράστης ή οι δράστες βανδάλισαν τα τεχνουργήματα και τα έργα τέχνης με ένα άχρωμο, λιπώδες υγρό. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ανακοίνωσε η αστυνομία. Επομένως, το κίνητρο των δραστών παραμένει άγνωστο. Ούτε είναι προφανής η σχέση μεταξύ των αντικειμένων που υπέστησαν τον βανδαλισμό.

Βανδαλίστηκαν αιγυπτιακές σαρκοφάγοι και λίθινα γλυπτά, καθώς και κορνίζες ελαιογραφιών. «Ορισμένες από τις ζημιές δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από μη επαγγελματίες, ενώ άλλες είναι σαφώς αναγνωρίσιμες», δήλωσε η διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων, Φριντερίκε Ζέιφριντ.

«Για εμάς τους διευθυντές, αυτή είναι μια οδυνηρή εμπειρία που δεν την περιμέναμε. Οι εργασίες αποκατάστασης είναι εκτεταμένες, καθώς τα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από πολύ διαφορετικά υλικά. Δεν μπορείς απλά να σκουπίσεις το λάδι. Όλα τα εκθέματα έχουν πλέον εξεταστεί για ζημιές, αλλά η συνολική ζημιά μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης», δήλωσε η Ζέιφριντ.

Η υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκιούτερς καταδίκασε την ενέργεια αυτή. «Εκτός από την ζημιά αυτή καθαυτή στα έργα, τέτοιες επιθέσεις δείχνουν πάντα μια βαθιά περιφρόνηση για έργα τέχνης και πολιτιστικά επιτεύγματα γενικά. Τα κρατικά μουσεία πρέπει να αναρωτηθούν σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Έχω ζητήσει μια ανάλογη έκθεση. Πρέπει να διευκρινιστεί πώς μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητοι τόσο πολλοί βανδαλισμοί και πώς μπορούν να προληφθούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον», τόνισε η Γκιούτερς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ