ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει τις απειλές η Ρωσία: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά στην Πολωνία, θα γίνουν στόχοι

Κλιμακώνει τις απειλές η Ρωσία: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά στην Πολωνία, θα γίνουν στόχοι

Η Μαρία Ζαχάροβα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Associated Press

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν στην Πολωνία θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ έστειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε προειδοποιήσει ότι τα πυρηνικά όπλα και οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν στόχο αν αναπτυχθούν στην Πολωνία.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι κοινές πυρηνικές αποστολές του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα θα θεωρηθούν απειλή για την ασφάλειά της.

«Γι' αυτό όλοι αυτοί οι πολιτικοί που συζητούν μια τέτοια επιλογή εντός και εκτός Πολωνίας θα πρέπει να καταλάβουν: οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα προσθέσουν στην ασφάλεια της Πολωνίας και οι σχετικές εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν αναπόφευκτα στόχο. Και θα βρίσκονται στο προσκήνιο του στρατιωτικού μας σχεδιασμού».

Η Ζαχάροβα δήλωσε ακόμα κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν διαιρέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Κίνα.

«Όσο για τις απόπειρες των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλουν μια σφήνα στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν ανοιχτά γι' αυτό», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα -με την οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας «χωρίς όρια» λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ