ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας στις ΗΠΑ: Από το Columbia και την Amazon στους Ελληνες της Αστόρια

Κουτσούμπας στις ΗΠΑ: Από το Columbia και την Amazon στους Ελληνες της Αστόρια

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Nέα Υόρκη

RIZOSPASTIS/ EUROKINISSI

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αστόρια επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου (27/4) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ 

Στην αντιπροσωπεία του κόμματος συμμετέχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Την αντιπροσωπεία του κόμματος υποδέχτηκαν εκ μέρους του Κέντρου ο πρόεδρος Ηρακλής Κρεμμύδας, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μπεργιελές, τα μέλη του ΔΣ Θανάσης Τζουβέλης, Κώστας Λουρδάς, Noreen Nelson οι οποίοι και την ενημέρωσαν για την «πολύ σημαντική δράση του Κέντρου, μια πραγματική νησίδα πολιτισμού και κέντρο αναφοράς για την ομογένεια στην καρδιά της Αστόρια. Για πάνω από 50 χρόνια το Κέντρο ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, παραχωρώντας μάλιστα και τη θεατρική αίθουσα του σε άλλους συλλόγους που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα εύρεσης χώρων, φιλοξενεί μια πλούσια βιβλιοθήκη, διοργανώνει συναυλίες, οργανώνει μαθήματα, ως και θεάτρου σκιών».

DHMHTRHS KOUTSOUMPAS KKE ASTORIA

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ελληνικό εστιατόριο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

RIZOSPASTIS / EUROKINISSI

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε την ελληνική συνοικία της Ν. Υόρκης, στην Αστόρια. Είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ιστορική συνοικία και στα ελληνικά μαγαζιά στην περιοχή, να συνομιλήσει με Έλληνες της διασποράς οι οποίοι τον υποδέχτηκαν θερμά, τον ξενάγησαν στις επιχειρήσεις και τους χώρους τους και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία για τις επερχόμενες εκλογές, ενώ και ο Δ. Κουτσούμπας τους ευχήθηκε να έχουν δύναμη και επιτυχίες.

Με τους εργαζόμενους στην Amazon

Μια «εγκάρδια συνάντηση» με τον Κρις Σμολς, τον πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων στην Amazon (Amazon Labor Union) και μέλη της διοίκησης του σωματείου, είχε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Οι συνδικαλιστές τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα το μεσημέρι της Παρασκευής (26/7) στα γραφεία του Σωματείου στο Στάτεν Άιλαντ με τον Σμολς να φορά καπελάκι του ΠΑΜΕ.

DHMHTRHS KOUTSOUMPAS KKE ANAZON NEA YORKH

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Amazon, στα γραφεία του Σωματείου στο Στάτεν Άιλαντ

RIZOSPASTIS / EUROKINISSI

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του κόμματος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί «για τη δράση του σωματείου, τον πόλεμο που δέχονται από την εργοδοσία στη συνεχή τους πάλη για μισθούς κι ενάντια στη φοβερή εντατικοποίηση, σε “εγκαταστάσεις χτισμένες σαν φυλακές χωρίς καν εξαερισμό”, χωρίς καν δικαίωμα για αναρρωτική άδεια πέρα από 10 ώρες τον χρόνο».

Οι εργαζόμενοι της Amazon ενημέρωσαν συνολικά «για την πάλη του σωματείου για δικαιώματα «που δε σταματάει ποτέ ενάντια σε μια τέτοια εταιρεία όπως η Amazon», για την προσπάθεια να οργανωθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στο σωματείο -το οποίο αριθμεί πάνω από 8.000 μέλη μόνο στην εγκατάσταση του αεροδρομίου JFK- και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε μια εταιρεία που “έχει επίσημη πολιτική να αλλάζει πολιτική οπότε θέλει”, με συνεχείς απαγορεύσεις στη δράση τους».

Απασχόλησε, ακόμη, «ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, οι μεγάλοι αγώνες που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ από εργαζόμενους και φοιτητές ενάντια στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη στήριξη που παρέχουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Amazon, στο κράτος του Ισραήλ».

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την «αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το σωματείο της Amazon», τονίζοντας ότι «η πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσει, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δείχνει τον δρόμο της οργανωμένης διεκδίκησης των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο».

Σο Πανεπιστήμιο Columbia

Xθες, Παρασκευή 26/4, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, οι φοιτητές του οποίου – όπως και δεκάδων άλλων πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα – πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη συνεργασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με το κράτος του Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας διώξεις και καταστολή.

«Βρισκόμαστε εδώ στο Columbia, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος, άδικος πόλεμος, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Έχει μετατραπεί, στην ουσία, σε μία μεγάλη φοιτητική εξέγερση που αγκαλιάζει ήδη δεκάδες πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ και χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους αλληλέγγυοι, επίσης, στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε, «στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, σε συμπαράσταση στους συμφοιτητές τους εδώ στη Νέα Υόρκη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για να καταστείλει αυτές τις δίκαιες κινητοποιήσεις».

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών
και των αγωνιζόμενων εργαζομένων»

«Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνολικότερα, ειδικά στη Γάζα, στην Παλαιστίνη, να σταματήσει η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Για λευτεριά στην Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 και όλα τα αιτήματα που βάζει η παλαιστινιακή κοινότητα, η παλαιστινιακή αρχή σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Προσέθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη, στην καρδιά των ΗΠΑ, και βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ήδη είδαμε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις, που δείχνουν τεράστια άνοδο στη συμπαράσταση του αμερικάνικου λαού υπέρ της Παλαιστίνης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και βεβαίως καταγγελία της δολοφονίας που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ».

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο
Αμερικής Ελπιδοφόρο

To πρωί της Παρασκευής o κ. Κουτσούμπας με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη, ενώ σημείωσε πως «οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, αποτελούν κοινές αξίες». Αναφορά έκανε και «στην πείρα της εκκλησίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και κοινότητες αντί ενορίες», σημειώνοντας πως «αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Από θέση αρχής το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, χωρίς ο ένας να κάνει παρεμβάσεις στα “του οίκου” του άλλου», ενώ επεσήμανε την «ανάγκη να μην γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου “προοδευτικού χώρου”», σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα».

Επανέλαβε, ακόμη, «την ανάγκη να στηριχτεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα η ελληνική ομογένεια, που πλέον είναι 3ης και 4ης γενιάς, να γνωρίσει την ιστορία της Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ