ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου - Βρούτσης: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα κατά της οπαδικής βίας

Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου - Βρούτσης: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα κατά της οπαδικής βίας
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στον Άρειο Πάγο INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποφασιμένοι να ρίξουν όλα τα όπλα στη μάχη κατά της οπαδικής βίας δήλωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση εξερχόμενοι από το γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπου ζήτησαν αναβάθμιση της έρευνας της υπόθεσης των αιματηρών επεισοδίων στο Ρέντη και ένταξή της στα όσα προβλέπονται για τις εγκληματικές οργανώσεις.

«Καταθέσαμε ουσιαστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν κατ εξοχήν με την οπαδική βία. Αποδεικνύουμε αποφασιστικότητα προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα στη μάχη για ασφάλεια στα γήπεδα. Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά και αποδεικνύουν ότι η οπαδική βία συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα. Σήμερα μπαίνει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης», δήλωσε ο κ. Βρούτσης

«Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου.

«Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν», τόνισε ο κ. Οικονόμου

Πλέον στη διάθεση της Δικαιοσύνης θα τεθούν ενοποιημένα όλα τα στοιχεία που κατά καιρούς έχει συλλέξει η αστυνομία για την οπαδική βία.

Ο κ. Οικονόμου έχει δεσμευτεί για την προσκόμιση μιας «σειράς στοιχείων για πρόσωπα», ενώ είχε αναφερθεί επίσης σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που παραπέμπουν σε υποκίνηση βίας, σε «εγκληματικές οργανώσεις με πρόγραμμα, σχέδιο και ιεραρχία» επισημαίνοντας ότι αυτό άλλωστε το απέδειξε η συγκεκριμένη υπόθεση (στου Ρέντη) όπως και άλλες.

Παράλληλα, έχει στείλει σαφές μήνυμα, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία δεν θα ανεχθεί υποκίνηση της αθλητικής βίας και προκάλεσε αίσθηση μιλώντας για «οργανώσεις που βγάζουν και λεφτά και που έχουν υποστήριξη και από άλλους κύκλους», για πώληση ναρκωτικών από κυκλώματα χούλιγκανς, ενώ μίλησε και για όσους «προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση στους αφιονισμένους φιλάθλους ότι μπορούν να έχουν προστασία».

Συνένωση των δικογραφιών για την οπαδική βία - «Ψάχνουν» τυχόν εγκληματική οργάνωση

Μια δοκιμασμένη μεθοδολογία του 2013, η οποία επέφερε αποτέλεσμα, προκειμένου να εντοπιστει ο πυρήνας που παράγει το νοσηρό φαινόμενο της οπαδικής βίας στη χώρα μας θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, η Δικαιοσύνη.

Η μεθοδολογία αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της «Χρυσής Αυγής», όταν με τη συνένωση όλων των δικογραφιών, που ήταν μέχρι τότε "διάσπαρτες" στις κατά τόπους Εισαγγελίες, ολοκληρώθηκε τελικά το «παζλ» μιας εγκληματικής οργάνωσης που είχε συγκεκριμένη δομή και ηγεσία.

Βάσει αυτού του μοντέλου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα επιχειρήσει αφενός να διακριβώσει εάν πίσω από τα δεκάδες περιστατικά οπαδικής βίας στη χώρα μας κρύβεται κάποια εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή και ηγεσία και σε καταφατική περίπτωση να «ξεσκεπάσει» τα ηγετικά στελέχη της, δηλαδή τους ηθικούς αυτουργούς όσων εγκλημάτων έχουν τελεστεί, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

«Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο», δήλωσε άλλωστε εμφατικά χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης με δεδομένες τις ομοιότητες του τρόπου δράσης των λεγόμενων «οπαδικών στρατών» με τα γνωστά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με στόχο την κάθαρση από την ύπαρξη τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού μεταβαίνουν σήμερα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης ζητώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Επιπλέον οι δυο υπουργοί θα προσκομίσουν και όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση και συσχέτισή τους με σκοπό να διερευνηθεί: Σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

Ανάμεσα στα στοιχεία που θα προσκομίσουν στην κ. Αδειλίνη οι δύο υπουργοί βρίσκονται δημοσιεύματα, διαδικτυακές συζητήσεις, αναρτήσεις, ανακοινώσεις που τεκμηριώνουν ότι η χουλιγκανική βία έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Στα υψηλά κλιμάκια των χούλιγκανς ο «καθοδηγητής»

Στα υψηλά κλιμάκια των χούλιγκαν βρίσκεται ο «καθοδηγητής» τον οποίο οι αρχές γνωρίζουν και προσπαθούν να βρουν τα στοιχεία που θα τον «δέσουν» στην υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων στο Ρέντη με τον σοβαρό τραυματισμό του Αστυνομικού.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο με ενεργό δράση σε επεισόδια και σε επιθέσεις Χούλιγκαν γνωστό στις αρχές.

Την ίδια ώρα έχει προχωρήσει αρκετά η έρευνα για τα τέσσερα αρχηγικά μέλη τα οποία ήταν στα επεισόδια οργάνωσαν και έδωσαν εντολές στο στρατό των χούλιγκαν και φρόντισαν αμέσως μετά να μην επιστρέψουν στο γήπεδο για να μη εγκλωβιστούν αλλά εξαφανίστηκαν.

Και σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ η δικογραφία θα είναι για εγκληματική οργάνωση με αρχηγικά μέλη και διακριτούς ρόλους.

Στην ερευνά τους έχουν διευρύνει τόσο πολύ τα όρια που έχουν ζητήσει διερεύνηση κινητών τηλεφώνων έως και 15 μέρες πριν τα επεισόδια στου Ρέντη ενώ οι πληροφορίες που είχαν φτάσει από πληροφοριοδότες που κινούνται στους κύκλους των χούλιγκαν ανέφεραν ξεκάθαρα στους αστυνομικούς ότι χούλιγκαν ετοίμαζαν σοβαρά επεισόδια στο συγκεκριμένο αγώνα.

Για αυτό μάλιστα η ΕΛΑΣ είχε επιλέξει να στείλει στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη διμοιρία των ΜΑΤ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν οι οποίο έφτασαν στο σημείο να ρίξουν την ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός που χαροπαλεύει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ