ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Χειμώνας στα Τρίκαλα

Χειμώνας στα Τρίκαλα
Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

Mε ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων οι αποδράσεις στο νομό Τρικάλων, Χειμώνα – Καλοκαίρι προσφέρουν ποικίλες δραστηριότητες.

Στο Σπήλαιο της Θεόπατρας έχουν εντοπιστεί δείγματα κατοίκησης από τη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, αλλά και την Μεσολιθική περίοδο (περίπου 130,000 - 8,000 π.Χ).

Το σπήλαιο συνέχισε να κατοικείται ως το τέλος της Νεολιθικής Εποχής οπότε και εγκαταλείφθηκε.

TRIKALA KALLIARAS6

Πηγή: Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

Βρέθηκαν κομμάτια από αγγεία της Αρχαιότερης Νεολιθικής Εποχής (6000 - 5000 π.Χ.). Στο Ζάρκο βρέθηκε πήλινο πρόπλασμα σπιτιού, με ειδώλια, προσφορά σε θεμελίωση κατοικίας (Νεότερης Νεολιθικής Εποχής, 5η χιλιετία π.Χ.). Η πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα πήραν το όνομά τους από τη νύμφη Τρίκκη, προστάτιδα της υγείας και της ιατρικής.

Το Ασκληπιείο Τρίκκης

«Έστι δ’ «η μεν Τρίκκη, όπου το ιερόν του Ασκληπιού το αρχαιότατον και επιφανέστατον» (Στράβων, Γεωγραφικά, ΙΧ 5.17-C437).


Στην Τρίκκη, σύμφωνα με το Δήμο Τρικκαίων, υπήρχε το αρχαιότερο και επιφανέστερο, κατά τον Στράβωνα, ιερό του Ασκληπιού, στο οποίο προσέτρεχαν οι ασθενείς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο για θεραπεία.

Ο Ασκληπιός, ο ξακουστός γιατρός της αρχαιότητας, μάζευε τα βότανά του στα ριζά του βουνού του Κόζιακα και παρασκεύαζε αποτελεσματικά φάρμακα για πολλές ασθένειες.

Οι ανασκαφές που ανέδειξαν μέρος του Ασκληπιείου έγιναν στα ανατολικά του ναού του Αγίου Νικολάου. Υπολογίζεται ότι το κυρίως Ασκληπιείο βρίσκεται κάτω από την παλιά πόλη, το Βαρούσι, κάτω από το λόφο του Φρουρίου.

Το 1902 ο Παναγιώτης Καστριώτης, με συστηματικές έρευνες βρήκε σε βάθος 2μ. ερείπια ρωμαϊκού λουτρώνα και οικοδομήματος με ψηφιδωτά δάπεδα υστερορωμαικών χρόνων ενώ το 1964 αποκαλύφθηκε από τον Δ.Θεοχάρη η γωνία ενός μεγάλου δημοσίου οικοδομήματος των όψιμων ελληνιστικών χρόνων, το οποίο έφερε ρωμαϊκό ψηφιδωτό. Σ’αυτό παριστάνεται ο βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης Λυκούργος σε κατάσταση παραφροσύνης.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία ο Λυκούργος είχε καταδιώξει το θεό Διόνυσο και για τον λόγο αυτό τιμωρήθηκε από τους μαινάδες.