TECH

Ολυμπιάδα Ρομποτικής με ελληνική επιτυχία: Τι λέει στο CNN Greece η επόμενη γενιά των ηγετών STEM

Διαλεκτή Αγγελή - CNN Greece

Χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και θεατές από 193 χώρες του κόσμου βρέθηκαν στην Αθήνα από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου για να διαγωνισθούν στην όγδοη ολυμπιάδα μαθητικής ρομποτικής «FIRST Global Challenge» που φέτος φιλοξένησε η χώρα μας.

Το CNN Greece βρέθηκε στον χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας όπου έλαβαν χώρα σχεδόν 400 αγώνες και συνομίλησε με την επόμενη γενιά των ηγετών STEM.

Οι χώροι του σταδίου είχαν διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που διαγωνίζονταν για μία θέση στο βάθρο.

Μάλιστα, όλοι οι χώροι του ΣΕΦ μετονομάστηκαν για να υπηρετήσουν το πνεύμα των αγώνων.

Ο διαγωνιστικός χώρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Με ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαία ιστορία οι αθλητές περιηγούνταν στην «Αγορά» (το σημείο όπου οι ομάδες είχαν στήσει τα κιόσκια τους»), στο «Στάδιο» (την αίθουσα όπου λάμβαναν χώρα οι αγώνες), ενώ οι πινακίδες με τον χάρτη του χώρου λεγόταν «Λαβύρινθος».

Με το που περνούσες το κατώφλι του σταδίου σε «χτυπούσε» ο παλμός των αγώνων: νεαρά παιδιά κατευθύνονταν προς τον διαγωνιστικό χώρο κουβαλώντας τα ρομπότ που είχαν συναρμολογήσει και προγραμματίσει πριν έρθουν στην Αθήνα, άλλοι επιδιόρθωναν ή έκαναν τις κατάλληλες τροποποιήσεις στα μηχανήματά τους και άλλοι... κοιμόντουσαν στο πάτωμα σε μια μικρή ανάπαυλα από την ένταση και την κούραση.

Μια μικρή ανάπαυλα πριν τον αγώνα

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Ομαδικότητα και περηφάνια

«Είχα την τύχη το σχολείο μου να διοργανώνει ένα κλαμπ ρομποτικής και έτσι ασχολήθηκα από την Α' Δημοτικού. Φέτος είχα την τύχη να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στην πεντάδα της εθνικής ομάδας» λέει στο CNN Greece o Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο οποίος θέλει - όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας - να ακολουθήσει τη ρομποτική και σε επαγγελματικό επίπεδο γιατί όπως λέει: «Το να δημιουργείς κάτι από το μηδέν όταν το μόνο εμπόδιο είναι η φαντασία σου με εντυπωσιάζει».

Η πενταμελής ομάδα απαρτίζεται από μαθητές και μαθήτριες από την Αθήνα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Πώς, όμως, κατάφεραν να οργανωθούν τα παιδιά και να φέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στον διαγωνισμό; «Υπήρξε θέληση, είχαμε ομαδικότητα και τα καταφέραμε!» μας λέει ο Μανώλης Νικηφόρος και προσθέτει ότι η κατασκευή του ρομπότ κράτησε περίπου δύο μήνες.

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας την ώρα του αγώνα.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Τα παιδιά δηλώνουν περήφανα που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό και μάς εξηγούν γεμάτα ενθουσιασμό πώς έφτιαξαν το ρομπότ τους. «Έχουμε ένα ρομπότ που είναι πολύ δυνατό, που μπορεί να επιλύσει σχεδόν όλη την πίστα μόνο του και αυτό μας βοηθάει να βοηθήσουμε και πιο αδύναμες ομάδες, με τις οποίες μπορεί να είμαστε σύμμαχοι και να μην πέσουμε στη βαθμολογία», μας εξηγεί ο Χαράλαμπος Τσαπρούνης.

Από την πλευρά του, ο επί τρία χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας Πέτρος Περλαντίδης-Παπαδόπουλος λέει ότι φέτος 120 παιδιά πήγαν στη Θεσσαλονίκη μετά τα δύο σεμινάρια που προηγήθηκαν προκειμένου να πληροφορηθούν για τον διαγωνισμό και να εκπαιδευτούν στο υλικό πάνω στο οποίο θα κληθούν να διαγωνισθούν. «Στη συνέχεια, μέσα από ένα εβδομαδιαίο bootcamp συνεχόμενων δοκιμασιών ρομποτικής και προγραμματισμού αναδείχθηκαν οι δέκα μαθητές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την τελική ομάδα που θα έφτιαχνε το ρομπότ. Η ομάδα, όμως, απαρτίζεται από 120 ταλαντούχους νέους και νέες».

«Τροφοδοτώντας το Μέλλον»

Ο ετήσιος διαγωνισμός «FIRST Global Challenge» διοργανώνεται από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», τον οποίο ίδρυσε ο καταξιωμένος, διεθνούς φήμης Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Ντιν Κέιμεν, με τον εθνικό μας φορέα Eduact, να αναλαμβάνει να καταρτίσει την εθνική ομάδα και να την στείλει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Κάνοντας τις τελευταίες τροποποιήσεις πριν τον αγώνα.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν, φέτος, στο θέμα των παγκόσμιων προκλήσεων στην αγροτική παραγωγή και τη διαχείριση των τροφίμων με τον τίτλο «Τροφοδοτώντας το Μέλλον», κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και την κριτική τους σκέψη ώστε να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν ρομπότ (βάσει του ίδιου κιτ υλικών που παρέλαβαν από την οργάνωση) και μέσω συνεργειών να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον τροφίμων για όλους.

Διαγωνιζόμενοι με τα ρομπότ τους κατευθύνονται προς τον διαγωνιστικό χώρο.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Οι συμμετέχοντες καλούνται να υπογράψουν την Δήλωση Αλληλεξάρτησης (Declaration of Interdependence), «γιατί πρέπει να είμαστε αλληλεξαρτώμενοι. Πρέπει να μάθουμε πώς να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον αντί να πολεμάμε», όπως τόνισε ο Ντιν Κέιμεν κατά τον χαιρετισμό του.

«Το πιο σημαντικό που προσφέρει ο διαγωνισμός στους νέους είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον, ο τρόπος με τον οποίο δυναμώνει τη φωνή τους που ελπίζουμε να εισακουστεί από τις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές να καταλάβουν ότι ίσως πρέπει να κάνουν κάτι διαφορετικά», πρόσθεσε.

Το πρωί του Σαββάτου (28/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον χώρο της διοργάνωσης και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού. «Η δική σας γενιά θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα προβλήματα του αύριο. Απολαύστε λοιπόν αυτή τη διοργάνωση, αυτές τις στιγμές και πραγματικά κρατήστε τις για το υπόλοιπο της ζωής σας», είπε στον χαιρετισμό του.

Στον παγκόσμιο χάρτη της ρομποτικής

Η Ελλάδα με τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού FIRST κατάφερε να μπει στον παγκόσμιο χάρτη ρομποτικής, έναν διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο με τεράστιο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κράτη ανά την υφήλιο επενδύουν σε αυτόν χρήμα και χρόνο σε αυτό τον τομέα.

Οι διαιτητές ελέγχουν ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει ο αγώνας.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η Ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια έχει συνεχείς διακρίσεις, ενώ φέτος πέτυχε την καλύτερη μέχρι στιγμής επίδοσή της τερματίζοντας στην 4η θέση της γενικής κατάταξης και στην 4η θέση στο Τουρνουά των Συμμαχιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης