TECH

Data Corner - Δημοσκόπηση Statista: Οι πιο εμφανείς διαφημίσεις είναι στο Facebook

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε μια έρευνα της Statista Global Consumer Survey προσδιορίζουν το Facebook ως μια πλατφόρμα όπου οι διαφημίσεις είναι πολλές και σε εμφανή σημεία.

Όταν λαμβάνεται υπόψη και η θυγατρική του, Instagram, το χάσμα που χωρίζει τις προφανείς διαφημίσεις στο Facebook από αυτές άλλων ανταγωνιστικών ιστότοπων όπως το TikTok και το Twitter, φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Οι Αμερικανοί ερωτηθέντες θεωρούσαν το Facebook και το Instagram ως τις πλατφόρμες με τις διαφημίσεις που γίνονται σίγουρα αντιληπτές, με μερίδιο 64% και 41% αντίστοιχα.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 8% των Γερμανών συμμετεχόντων ανέφεραν το Twitter ως πλατφόρμα με εμφανές διαφημιστικό περιεχόμενο, σε σύγκριση με το 18% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 15% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας από τους λόγους για αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι ο αριθμός χρηστών του Twitter στη Γερμανία, ο οποίος ανέρχεται σε μόλις επτά εκατομμύρια, έναντι 73 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ και περίπου 18 εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου ότι οι μικρότερες αγορές πιθανώς δεν εγγυώνται τόσες δαπάνες για διαφημίσεις, η στοχευμένη διαφήμιση στο Twitter μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη στη Γερμανία.

Το ποιες διαφημίσεις και με τι είδους περιεχόμενο εμφανίζουν το Facebook και το Instagram στους χρήστες τους και ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια έχει γίνει σημείο έντονων συζητήσεων τις τελευταίες μέρες.

Στην κατάθεσή της ενώπιον της υποεπιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, η πρώην project manager του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν που έγινε πληροφοριοδότης, αποκάλυψε ότι το σύστημα έγκρισης και διανομής διαφημίσεων ήταν δυνητικά πολύ ελαττωματικό καθώς «το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook εντοπίζει μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία προσβλητικού περιεχομένου».

Παρόλο που παραδέχτηκε ότι δεν δούλευε στο εν λόγω σύστημα, ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς αυτούς τους αλγόριθμους σήμερα. Οι αλγόριθμοι μαθαίνουν ακούσια».