TECH

Σε τροχιά σύγκρουσης Ε.Ε.- ΗΠΑ για τον φόρο στις «GAFA» (aud)

ΕPA

Την πρόθεσή της να επιβάλλει ειδικό φόρο στους ψηφιακούς κολοσσούς που συναποτελούν την GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, μέσω τοποθέτησης του αντιπροέδρου της, Valdis Dombrovskis.

Παρουσίασε τρεις διαφορετικές εκδοχές με τις οποίες μπορεί να επιβληθεί αυτός ο φόρος και να προχωρήσει η εφαρμογή του σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters. Μία εκ των προτάσεων είναι η φορολόγηση επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, η άλλη είναι η είσπραξη ποσοστού από τις online διαφημίσεις και η τρίτη η προσθήκη φόρου τη στιγμή της πληρωμής των διαδικτυακών εταιρειών.

Το γεγονός ότι ενδέχεται να προχωρήσει μονομερώς σε αυτήν την απόφαση, πιθανώς να προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και των εταιρειών που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θέλει να εξασφαλίσει ότι ψηφιακές εταιρίες που δεν έχουν φυσική παρουσία στην ήπειρο, θα πληρώνουν φορολογία ισότιμα με όσες έχουν. Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν η συμφωνία αυτή να λαμβανόταν με τις «ευλογίες» του OECD και την απόδοχη των ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Σύμφωνα, όμως με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, «η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να δράσει χωρίς να υπάρχει επαρκής παγκόσμια πρόοδος». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία των κρατών-μελών μέχρι τον Δεκέμβριο. Εντούτοις, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που αντιτίθεται σε μία τέτοια προοπτική, εστιάζοντας στην πιθανότητα της διπλής φορολόγησης των ευραπαϊκών ψηφιακών εταιρειών, αλλά και το κίνδυνο εμφάνισης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δέκα χώρες της Ε.Ε. ζητούν φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου

Δέκα υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. - μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - κατά τη διάρκεια του Ecofin στο Ταλίν της Εσθονίας την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, συνυπέγραψαν δήλωση, με την οποία ζητούν να πληρώνουν αντισταθμιστικό φόρο οι GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί.

Το αίτημα έγινε στο πλαίσιο της συνολικότερης ευρωπαϊκής προσέγγισης για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων, ούτως ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εταιρείες με έμφαση στους «ψηφιακούς γίγαντες» και το οποίο συζήτησαν οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης τους στο Ταλίν.

Οι δέκα χώρες που συμμετείχαν στο «ψηφιακό αντάρτικο» για τα... μάτια της «GAFA» ήταν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Στο κείμενο που συνυπογράφουν, αναφέρεται ότι «είναι απαράδεκτο αυτές οι εταιρείες να λειτουργούν στην ΕΕ και να αποδίδουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα» και ζητούν την επιβολή «αντισταθμιστικού» φόρου, συνδεδεμένου με το τζίρο των επιχειρήσεων αυτών, αναθέτοντας στην Κομισιόν να επεξεργαστεί την πρακτική μέθοδο για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο νέος φόρος που θα πρέπει να εισηγηθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με τις 10 αυτές χώρες θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες ψηφιακές συνθήκες και να μπορεί να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ε.Ε, αποφάσισαν να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και να υπάρξει μία συνολική συμφωνία για τη φορολόγηση της GAFA τον Δεκέμβριο. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας – τη χώρα που έχει την Προεδρία της Ε.Ε. - Toomas Tõniste, «για εμάς είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε σε ένα νέα διεθνές σύστημα φορολόγησης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα βασίζεται στα επιχειρηματικά μοντέλα της ψηφιακής οικονομίας. Αυτό θα εξασφαλίζει τη δίκαιη φορολόγηση όλων των εταιρειών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους ή τη δραστηριότητά τους. Ευελπιστώ ότι η σημερινή συζήτηση μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάλληλη λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης