Η Wind επενδύει στις οπτικές ίνες και αλλάζει τα δεδομένα
Το υπάρχον status quo στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά δείχνει έτοιμη να αλλάξει η Wind Ελλάς μέσω της μεγάλης επένδυσης που υλοποιεί στο χώρο των συνδέσεων οπτικών ινών με την εταιρεία να δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην παροχή συνδέσεων με ταχύτητες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 1 Gbps!
«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό έργο, αυτό του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, και πρόκειται για μία σημαντική ημέρα για τη χώρα» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, μία από τις δύο περιοχές (σ.σ. η άλλη είναι η Νέα Σμύρνη) που υλοποιείται το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα.
Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών. Συνολικά, το πιλοτικό δίκτυο κάλυψε 3,5 χιλιάδες γραμμές και 277 σπίτια στις δύο περιοχές. Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:
- Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
- Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
- Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.
Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών που θα βασίζονται στις παραπάνω τεχνολογίες εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του 2017, τουλάχιστον όσον αφορά συνδέσεις με ταχύτητες 100 Mbps. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών της Wind Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που έχει καταθέσει η εταιρεία στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση θα καλύψει έως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.
Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι:
- Επιλεγμένες περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης
- Καλαμάτα
- Λάρισα
- Ηράκλειο Κρήτης
Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Wind Ελλάς για δίκτυα επόμενης γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Καλαμάτα
Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες καθώς η Wind είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Το δίκτυο οπτικών ινών της Wind θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps , βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).
Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
Επενδύσεις και οικονομία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζωρτζακάκη, με βάση τα επενδυτικά πλάνα που έχουν οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι της χώρας η κάλυψη της χώρας με δίκτυα επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν συνδέσεις με ταχύτητες της τάξεως τουλάχιστο των 100 Mbps μπορεί να φθάσει το 60% εντός της επόμενης τριετίας. Σημειωτέον πως η Wind έχει μία συνεργασία με τη Vodafone αναφορικά με το ποιες περιοχές θα αναλάβει να «αναβαθμίσει» κάθε εταιρεία.
Ο κ. Ζαρκαλής επεσήμανε ότι οι 3 μεγαλύτεροι πάροχοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση και την πτώση των εσόδων, και ότι τώρα μετά την κινητή τηλεφωνία έχει έρθει η ώρα για τις ενσύρματες υποδομές, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μείνει πίσω όσον αφορά το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά μπορεί να προλάβει το τρένο με κινήσεις όπως αυτή με την υλοποίηση των υποδομών οπτικών ινών. «Το μόνο που μπορεί να καθυστερήσει την προσπάθεια είναι η κατάσταση της οικονομίας. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης είναι αυτό που μας ανησυχεί δεδομένου ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις εκτιμήσεις μας για τη ζήτηση» σημείωσε ο επικεφαλής της Wind Ελλάς.
Ο κ. Ζαρκαλής τόνισε ακόμη ότι τα funds που αποτελούν τους βασικούς μετόχους της Wind έχουν δείξει την πρόθεση να επενδύσουν, ενώ ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας. «Δεν ζητάμε κουπόνια ή επιδοτήσεις. Άλλωστε, οι επενδύσεις μας έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αλλά είναι κρίμα αυτοί οι κοινοτικοί πόροι να μην αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο ώστε η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσμα».