TECH

Συνθετικά υλικά και ανθρώπινα κύτταρα φτιάχνουν νέα μέλη

Το εργαστήριο του Alex Seifalian στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου βοηθά ανθρώπους που έχασαν μέλη του σώματός τους με μία ιδιαίτερη μέθοδο. Οι ερευνητές στο εργαστήριο, το οποίο ο Seifalian αποκαλεί "το μαγαζί των ανθρώπινων κομματιών", δημιουργούν τα μέλη από συνθετικά υλικά και στέλεχος κυττάρων του ασθενούς.

Το εργαστήριο χτίζει ένα καλούπι από το μέλος που χρειάζεται ο ασθενής. Φτιάχνεται από νανοσυνθετικά υλικά, στη συνέχεια αναπτύσσεται και πατεντάρεται από την ειδική ομάδα, για να μπει σε βιοαντιδραστήρα μαζί με κομμάτι από τον μυελό των οστών του ασθενούς. Το στέλεχος των κυττάρων καλύπτει το καλούπι και γεμίζει με πολλές τρύπες ώστε να ταιριάξει στον άνθρωπο.

Αφού εισαχαθεί στον ασθενή, απορροφάται από το σώμα και τα κύτταρα αντικαθιστούνται σε μία φυσιολογική διαδικασία.

Η εξειδικευμένη ομάδα έχει επιτυχημένα αναπτύξει μόσχευμα μπάιπας και τεχνητή τραχεία που λειτουργούν μέσα στους ανθρώπινους οργανισμούς.

Το εργαστήριο του Seifalian, στο τμήμα της νανοτεχνολογίας και αναγεννητικής ιατρικής στο UCL ανέλαβε να μεγαλώσει τη μύτη 56χρονου η οποία είχε αφαιρεθεί λόγω καρκίνου. Ο άνδρας είχε πλαστική μύτη στα γυαλιά που φορούσε, είχε όμως επιλέξει να μην βγαίνει έξω συχνά.

Αφού η νέα μύτη τοποθετήθηκε σε ειδικό βάζο, για περίπου 4 εβδομάδες, το εργαστήριο εμφύτευσε το μόσχευμα κάτω από το χέρι του ασθενούς. Στη συνέχεια θα το τοποθετήσουν στο πρόσωπο αφού αναπτυχθεί κι άλλο κάτω από το δέρμα.

Τον πρώτο χρόνο τα ρουθούνια θα παραμείνουν σφραγισμένα ώστε να αποφευχθεί μόλυνση.

"Εργάζεσαι σε ένα εργαστήριο μόνος και δεν βλέπεις το μέλλον σε αυτό", λέει ο Seifalian. "Το πιο συναρπαστικό είναι πως αυτά που φτιάχνουμε πάνε στους ασθενείς".

Ο φωτογράφος Seamus Murphy επισκέφθηκε το εργαστήριο μετά την ανάθεση από τη βρετανική Daily Mail. Οι φωτογραφίες του συνόδευσαν ρεπορτάζ για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται εκεί.

Ο Murphy έχει υπάρξει πολεμικός φωτορεπόρτερ και μάλιστα μεγαλύτερο διάστημα από ότι στη φωτογραφία επιστημονικής έρευνας. Είπε λοιπόν ότι το να φωτογραφίζεις πορτρέτα των ιατρών και του προσωπικού ήταν κάτι το συγγενικό στη δουλειά του ως ντοκιμαντερίστας, αλλά συγχρόνως υπήρξε ελκυστική πρόκληση για τον ίδιο.

"Είναι πάντα ιντριγκαδόρικο το να προσπαθείς κάτι που απαιτεί να δίνεις λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση ψάχνεις να βρεις τρόπους να εκπροσωπήσεις την επιστήμη", έγραψε σε συνέντευξη που δόθηκε μέσω email.

Είπε επίσης πως το αυτί και η μύτη έμοιαζαν εξαιρετικά αληθινά.

"Η μύτη με φρίκαρε πιο πολύ από το αυτί", έγραψε.

Ο Seamus Murphy είναι Ιρλανδός φωτογράφος στο VII Photo Agency.

By Lauren Russell, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης