TECH

Το Instagram η επιβλαβέστερη εφαρμογή για τους νέους (vid)

Το Instagram η επιβλαβέστερη εφαρμογή για τους νέους (vid)
GettyImages/Carl Court/Staff

Το Instagram είναι η επιβλαβέστερη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για τη ψυχική υγεία των νέων. Ακολουθεί το Snapchat, σύμφωνα με νέα έρευνα της Royal Society for Public Health στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη τους, #StatusofMind, παρακολούθησε περίπου 1.500 νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών σχετικά με το πώς ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχουν αντίκτυπο σε θέματα υγείας και ευεξίας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η αυτοπεποίθηση.

Ενώ το YouTube σύμφωνα με την έρευνα έχει θετικό αντίκτυπο στους χρήστες, το Instagram, το Snapchat, το Facebook και το Twitter αποκαλύφθηκε πως έχουν πολύ αρνητική επίδραση στη ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων.

«Η εφαρμογή των φωτογραφιών» με παραπάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις βλαβερότερες εφαρμογές, επηρεάζοντας κατά μεγάλο βαθμό κυρίως τις νέες γυναίκες.

GettyImages 455476311 opt

Πηγή: GettyImages/Spencer Platt / Staff

«Οι νεαρές κοπέλες συνηθίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με γυναίκες που οι φωτογραφίες τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρει ο Matt Keracher, επικεφαλής της μελέτης.

«Το Instagram κάνει τις γυναίκες να νιώθουν πως τα σώματά τους δεν είναι αρκετά όμορφα, καθώς οι περισσότεροι χρήστες της εφαρμογής χρησιμοποιούν πολλά filters για να δείχνουν εντυπωσιακοί» αναφέρει μία γυναίκα, μέρος της έρευνας.

Untitled


Πηγή: Instagram/kimkardashian

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Royal Society for Public Health ζήτησε από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν δράση και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συναισθημάτων ανεπάρκειας και ανησυχίας των νέων χρηστών τοποθετώντας μια προειδοποίηση σε εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία.

«Δε ζητάμε από τις πλατφόρμες να απαγορεύσουν το Photoshop ή τα φίλτρα αλλά να ενημερώνουν τους ανθρώπους σχετικά με το ποιες φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω ψηφιακής επεξεργασίας» δήλωσε ο Keracher. «Θέλουμε να εξοπλίσουμε τους νέους με εργαλεία και γνώσεις ώστε να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν τα social media με τέτοιο τρόπο που θα κερδίζουν καλή ψυχική υγεία» προσθέτει.

Όλα θέμα παιδείας

Η επαγγελματίας youtuber Laci Green, μία vlogger θεμάτων υγείας με 1.5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες ανέφερε πως μία εκπαίδευση που θα καταπιάνεται με θέματα ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη για τους νέους στη ψηφιακή εποχή.

Επειδή πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook παρουσιάζουν εξαιρετικά επιμελημένες μορφές των ανθρώπων που γνωρίζουμε και γενικότερα του κόσμου τριγύρω μας, είναι εύκολο να παραμορφώνεται η αντίληψη για την πραγματικότητα» αναφέρει η Green. «Η επικοινωνία μέσω μιας οθόνης μπορεί να απομονώσει πάρα πολύ έναν άνθρωπο, προκαλώντας του σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα».

Η Green πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να θέσουμε τώρα τις βάσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανές ζημίες, καθώς η πρώτη γενιά των χρηστών των κοινωνικών μέσων ενηλικιώνεται.

Το YouTube κάνει τη διαφορά

Το YouTube ήταν η μόνη πλατφόρμα που παρουσίασε θετική επίδραση στη ψυχική υγεία των νέων στην έρευνα.

Οι νέοι που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν κακή ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης #StatusofMind.

«Τα social media πρέπει να συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους και όχι να προκαλούν κρίση της ψυχικής τους υγείας» αναφέρει ο Shirley Cramer, γενικός διευθυντής της Royal Society for Public Health.

Για να επιτευχθεί αυτό, η RSPH πρότεινε την εξής προσθήκη στο διαδίκτυο: ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα προειδοποιεί τους χρήστες όταν περνούν αρκετές ώρες στον κυβερνοχώρο.

Εφτά στους δέκα νέους συμφώνησαν στην πρόταση αυτή, αλλά οι ειδικοί περιγράφουν τη χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης ως κάτι πιο εθιστικό από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Άρα, υποστηρίζουν πως μία τέτοια προσθήκη δεν είναι αρκετή για να τους πείσει να ελαττώσουν τις ώρες που ξοδεύουν στο ίντερνετ.

Ο ψυχίατρος Simon Wessely υποστηρίζει μια προσέγγιση βασισμένη στην εκπαίδευση και προειδοποιεί ότι η δαιμονοποίηση των κοινωνικών μέσων δεν είναι η λύση.

Είμαι σίγουρος πως τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στη δυστυχία των ανθρώπων, αλλά έχει περισσότερα θετικά, παρά αρνητικά. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές αυτών και να τα προετοιμάσουμε για έναν ψηφιακό κόσμο. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στο να κατηγορούμε το μέσο».

Instagram worst social media app for young people's mental health