Ελεγκτές τέλος στον πύργο ελέγχου του Λονδίνου
Φανταστείτε έναν πολυάσχολο πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης ... χωρίς κανέναν μέσα.
Το αεροδρόμιο του Λονδίνου εγκαθιστά ένα «ψηφιακό πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας» που θα λειτουργεί από ελεγκτές που θα βρίσκονται σε ένα αγγλικό χωριό, περίπου 70 μίλια μακριά.
Ο νέος πύργος θα χρησιμοποιεί 14 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και πολλούς αισθητήρες για να παρέχει θέα 360 μοιρών στο αεροδρόμιο. Ζωντανά βίντεο και δεδομένα θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο στους τηλεχειριστές μέσω «υπερ-γρήγορων ασφαλών συνδέσεων ινών», ανέφερε το αεροδρόμιο. «Ο αερολιμένας του Λονδίνου θα είναι ο πιο πολυάσχολος στον κόσμο που θα υιοθετήσει αυτή την τεχνολογία», δήλωσε ο Paul Beauchamp, εκπρόσωπος της NATS, της εθνικής υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας.
Η τεχνολογία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται μόνο σε δύο απομακρυσμένα βόρεια αεροδρόμια της Σουηδίας, αν και πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο εκφράζουν ενδιαφέρον για το σύστημα, δήλωσε ο Beauchamp. Το αεροδρόμιο υπόσχεται ότι οι κάμερες και οι οθόνες θα παρέχουν «ένα επίπεδο λεπτομέρειας μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μάτι». Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα περιβάλλονται από οθόνες γεμάτες με πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τα κινούμενα αντικείμενα. Επί της ουσίας θα αποτελούν τμήμα ενός μεγαλύτερου κέντρου της εθνικής υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας, όπου το προσωπικό θα παρακολουθεί τον ουρανό πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το αεροδρόμιο και η υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να κρατήσουν το νέο σύστημα ασφαλή από τους χάκερ αλλά και άλλες απειλές. Θα υπάρχουν τρεις ιδιωτικές συνδέσεις ινών μεταξύ του πύργου και του κέντρου ελέγχου, μία για κανονικές λειτουργίες και δύο εφεδρικές συνδέσεις, είπε ο Beauchamp. Το σύστημα, που δημιουργήθηκε από τη σουηδική Saab Digital Air Traffic Solutions, έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του ο ψηφιακός πύργος ελέγχου το 2019, διότι το προσωπικό θα εκπαιδευτεί για τη λειτουργία του νέου συστήματος. «Ο ελεγκτής παραμένει στην καρδιά της επιχείρησης ... κάνει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή, αλλά θα το κάνει με μια δέσμη τεχνολογικών εργαλείων ακόμα καλύτερα», δήλωσε ο Beauchamp.
Περίπου 4,5 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο της πόλης του Λονδίνου πέρυσι.
London airport's new control tower won't have anyone inside
CNN, by Alanna Petroff