Facebook: Αποκαλυπτικός ο κανονισμός για σεξ, τρομοκρατία και βία
Τον εσωτερικό κανονισμό του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης και τις οδηγίες που λαμβάνονται υπόψιν προκειμένου να αποφασιστεί τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κοινοποιούν οι χρήστες του, αποκαλύπτει ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα έχει στη διάθεσή της πάνω από 100 εσωτερικά έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι ο κάθε διαχειριστής της ιστοσελίδας που είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη του περιεχομένου της, ενεργεί με βάση συγκεκριμένες οδηγίες για το αν και πότε επιτρέπεται να διαγράφει αναρτήσεις που περιέχουν βία, ρητορική μίσους, τρομοκρατία, πορνογραφία, ρατσισμό και αυτοτραυματισμούς.
Αντίστοιχες οδηγίες υπάρχουν και για περιεχόμενο που σχετίζεται με κανιβαλισμό και «στήσιμο» αγώνων.
Τα αρχεία του Facebook δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι στο να αντιδράσουν στις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, μετά και την ραγδαία εξάπλωση του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου και την απήχησή του στους νέους.
Πέραν των συνεχώς αυξανόμενων προκλήσεων, οι εργαζόμενοι στο Facebook συχνά δεν έχουν παρά μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν μια ανάρτηση, γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
«Το Facebook δυσκολεύεται να διατηρήσει τον έλεγχο του περιεχομένου του», εκμυστηρεύτηκε πηγή στον Guardian, εξηγώντας πως αυτό γρήγορα έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα, αναφορές με περιεχόμενο για παράδειγμα «κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ», θα πρέπει να διαγράφονται, καθώς πρόκειται για αρχηγό κράτους και συνεπώς μιας ειδικής κατηγορίας που βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας. Όμως, επιτρέπονται γενικές απειλές θανάτου, καθώς κάποιος μπορεί να αναφέρει στην ανάρτησή του «για να πνίξεις μια σκ@@α, πρέπει να βάλεις όλη σου τη δύναμη στη μέση του λαιμού της» ή «γαμ@@ου και ψόφα», καθώς οι συγκεκριμένες εκφράσεις δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές...
Βίντεο με βίαιους θανάτους, επισημαίνονται ως «ενοχλητικά», αλλά δεν διαγράφονται πάντα, γιατί εκτιμάται ότι βοηθούν στην αφύπνιση της κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα όπως οι ψυχικές ασθένειες.
Κάποιες φωτογραφίες με σωματική βία (όχι σεξουαλική) και με μπούλινγκ με θύματα παιδιά, δεν είναι υποχρεωτικό να διαγράφονται, εκτός κι αν έχουν σαδιστικά στοιχεία.
Επίσης, επιτρέπεται να αναρτώνται φωτογραφίες με κακοποίηση ζώων, με την επισήμανση ότι το αρχείο είναι «ενοχλητικό».
Σε ό,τι αφορά το γυμνό, αν μιλάμε για φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία, τότε εκλαμβάνεται ως τέχνη, αρκεί να μην δείχνει σεξουαλική δραστηριότητα.
Επιτρέπονται ακόμη και βίντεο που δείχνουν εκτρώσεις, αρκεί να μην περιλαμβάνουν γυμνό.
Σε ό,τι αφορά live βίντεο που δείχνουν αυτοτραυματισμό, επιτρέπονται, με το σκεπτικό ότι το Facebook δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σύγχυση.