TECH

Το Facebook παραδέχεται ότι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το μέσο για προπαγανδιστικούς σκοπούς

Το Facebook παραδέχεται ότι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν το μέσο για προπαγανδιστικούς σκοπούς
REUTERS/Philippe Wojazer

Το Facebook παραδέχτηκε ότι ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα του για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες, όπως κατά τη διάρκεια των αμερικανικών και γαλλικών προεδρικών εκλογών. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση που δημοσιοποίησε η ομάδα ασφαλείας της εταιρείας. Παράλληλα, το κοινωνικό δίκτυο δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση τέτοιου είδους «επιχειρήσεων πληροφοριών».

Στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσιάζονται λεπτομερώς τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί επιδιώκοντας να διαδώσουν παραπλανητικές πληροφορίες και ψευδολογίες για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Αυτές οι προσπάθειες ξεπερνούν τις «ψευδείς ειδήσεις», αναφέρει στην έκθεση η εταιρεία, αφού περιλαμβάνουν τη διάδοση αναληθών πληροφοριών, τη στοχοποιημένη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών οι οποίοι χρησιμοποιούνται ώστε να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη άποψη, να σπείρουν τη δυσπιστία και να προκαλέσουν σύγχυση. Όπως αναφέρει το κοινωνικό δίκτυο:

fb

Πρέπει να διευρύνουμε την ασφάλεια πέραν της παραδοσιακής καταχρηστικής συμπεριφοράς, όπως η παραβίαση λογαριασμών, το κακόβουλο λογισμικό, τα ανεπιθύμητα μηνύματα και τις οικονομικές απάτες, ώστε να συμπεριλάβουμε και άλλες πιο ύπουλες μορφές κατάχρησης, όπως οι προσπάθειες για χειραγώγηση του πολιτικού λόγου και της εξαπάτησης των πολιτών.

Στην προσπάθειά του να περιορίσει τις «επιχειρήσεις πληροφοριών», το Facebook ανέστειλε τη λειτουργία τουλάχιστον 30.000 λογαριασμών στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η εταιρεία αναφέρει στην έκθεση ότι ήταν υψίστης σημασίας η απομάκρυνση ύποπτων λογαριασμών, σύμφωνα με την Guardian.

Η εταιρεία εξηγεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσε «διάφορες καταστάσεις», οι οποίες ταίριαζαν στο πρότυπο των «επιχειρήσεων πληροφοριών» κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας του Facebook είχαν εντοπίσει «κακόβουλους παράγοντες», οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες «με απώτερο σκοπό να βλάψουν τη φήμη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων».

Capture2 copy

«Αναγνωρίζουμε ότι, στο σημερινό περιβάλλον πληροφοριών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας -όχι μόνο σε περιόδους πολιτικών γεγονότων, όπως οι εκλογές αλλά και στην καθημερινή έκφραση των ανθρώπων», αναφέρεται στην έκθεση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος όταν κακόβουλοι παράγοντες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το Facebook με σκοπό να παραπλανήσουν τους πολίτες ή να επικοινωνήσουν μη αυθεντικές πληροφορίες».

Διαβάστε όλη την έκθεση (εδώ).