TECH

Αστροναύτης: Πιθανή η ύπαρξη ευφυούς ζωής πέρα από τη Γη

REUTERS/ NASA

Οι νέες ανακαλύψεις της NASA, διεγείρουν ακόμα περισσότερο τη φαντασία όσων έχουν την πεποίθηση ότι δεν είμαστε τα μοναδικά όντα στο σύμπαν.

Κατά πόσο, όμως, οι φαντασιώσεις αυτές βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα;

Το διαστημικό σκάφος Cassini εντόπισε υδρογόνο στο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, αλλά και στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από υδροθερμική δραστηριότητα στο βυθό του τεράστιου υδάτινου ωκεανού, ο οποίος εκτιμάται ότι υπάρχει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια των δορυφόρων.

Στον πλανήτη Γη οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ζωή κοντά σε σημεία όπου παρατηρείται παρόμοια υδροθερμική δραστηριότητα στα βάθη των ωκεανών.

Σύμφωνα άρθρο του πρώην αστροναύτη Leroy Chiao στο CNNi, η υδροθερμική αυτή δραστηριότητα παράγει αρκετή θερμότητα, ώστε να υποστηρίζεται η ύπαρξη μικροοργανισμών (ζωή) σε μέρη όπου δεν φανταζόμασταν ότι μπορεί να υπάρχει. Επομένως είναι λογικό να περιμένουμε ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους.

Πηγή: CNNi

Ενώ ο Cassini δεν εντόπισε ζωή με την κυριολεκτική έννοια, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι όλα τα απαραίτητα χημικά στοιχεία που προϋποθέτουν κάτι τέτοιο, βρίσκονται εκεί, λέει ο Chiao και προσθέτει ότι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι ανακαλύψεις έγιναν εντός του ηλιακού μας συστήματος.

Βρισκόμαστε πιο κοντά στο να προβλέψουμε ότι συνθήκες ζωής είναι πιθανό να υπάρχουν σε πολλά μέρη στο σύμπαν. Μια τέτοια ανακάλυψη θα άνοιγε την πιθανότητα για την ύπαρξη ευφυούς ζωής αλλού στο σύμπαν. Για το λόγο αυτό η ανακοίνωση της NASA τροφοδοτεί τόσο την φαντασία, σημειώνει ο Chiao.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και θα ήταν συναρπαστικό να βρεθούν πραγματικά ίχνη ζωής σε εξωγήινους πλανήτες, θα βρισκόμασταν και πάλι πολύ μακριά από την εύρεση ευφυούς ζωής.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αποστάσεις στο διάστημα είναι τόσο τεράστιες, ώστε είναι απίθανο να βρούμε ποτέ ο ένας τον άλλο. Η πιο κοντινή ευφυής ζωή θα μπορούσε να βρίσκεται 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, επομένως ακόμα και αν βρίσκαμε τον τρόπο να ταξιδέψουμε με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαζόμασταν ακόμα περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αναφέρει ο Chiao.

Καθώς, όμως, η ζωή στον πλανήτη Γη πιθανότατα θα τερματιστεί προτού αποκτήσουμε την τεχνολογία προκειμένου να ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός, το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα βρούμε ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, είναι εύλογο –ακόμα και πιθανό- ότι όταν η ζωή τερματίζεται σε κάποια μέρη του σύμπαντος, ταυτόχρονα μπορεί να ξεκινάει σε άλλα μέρη, καταλήγει ο Chiao.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης