TECH

Βρετανία: Εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις σε καθημερινή βάση

Βρετανία: Εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις σε καθημερινή βάση
GETTY IMAGES/ ideal image

Δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα μόλις ενός μήνα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών από Ρώσους χάκερ να κλέψουν μυστικά που αφορούν στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

O νέος επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνο-ασφάλειας (NCSC) Κίαραν Μάρτιν, με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, είπε ότι έχει διαπιστωθεί μια «μεγάλη αλλαγή» στην επιθετικότητα της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο κατά των δυτικών χωρών τα τελευταία 2 χρόνια.

«Μέρος αυτής της αλλαγής ήταν ορισμένες επιθέσεις σε πολιτικούς οργανισμούς, κόμματα, κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, κάτι που έχει αποδειχθεί και από τους διεθνείς εταίρους μας», τόνισε, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία έχει δεχτεί 188 υψηλού επιπέδου επιθέσεις κατά τους τελευταίους 3 μήνες, «πολλές από τις οποίες έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».

«Στην περίπτωση των κυβερνητικών υπηρεσιών, οι χάκερ εισβάλουν στα συστήματα με σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, τη διπλωματία ή κάποιον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του NCSC.

Επιθέσεις από Ρώσους και Κινέζους χάκερ, οι οποίοι δουλεύουν για λογαριασμό των κυβερνήσεων, στους σέρβερς της 'Αμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής είναι μεταξύ αυτών που διερευνά η NSCS, αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα.

Η δήλωση αυτή του Μάρτιν έρχεται λίγο αφότου ο υπουργός οικονομικών της χώρας αυτής, Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph ότι τους τελευταίους έξι μήνες το NSCS έχει αποκλείσει τουλάχιστον 34.550 «πιθανές επιθέσεις» που στόχο είχαν κυβερνητικές υπηρεσίες και πολίτες, δηλαδή περίπου 200 επιθέσεις ημερησίως.

Ο Χάμοντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις εθνικές υποδομές, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα οι βραστήρες, τα ψυγεία και τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Γράφοντας στην Telegraph ο ίδιος προειδοποίησε ότι «η επανάσταση του Διαδικτύου» έφερε στην επιφάνεια την απειλή της ομηρίας από χάκερ, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και το ‘κλείσιμο σημαντικών εθνικών υποδομών'».

Τόσο τα σχόλια του Μάρτιν όσο και του Χάμοντ έρχονται λίγο πριν την επίσημη έναρξη των λειτουργιών του NSCS, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη παρουσία της Βασίλισσας.