TECH

Στίβεν Χόκινγκ: Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος μπορεί να δημιουργήσει πολλούς φτωχούς

Getty images

Ο γνωστός Βρετανός φυσικός και συγγραφέας υποστηρίζει πως η τεχνολογία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την άνοδο της φτώχειας παγκοσμίως, κατ' επέκταση και της ανισότητας.

"Οποιοσδήποτε μπορεί να απολαύσει μία ζωή γεμάτη ελεύθερο χρόνο εάν ο πλούτος που παράγουν οι μηχανές μοιρασθεί στους ανθρώπους, ή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν να είναι φτωχοί - εξαθλιωμένοι, εάν οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής συνασπισθούν εναντίον της (δίκαιης) ανακατανομής πλούτου". Όχι, δεν τα λέει ο Κάρολος Μαρξ αυτά, αλλά ο μεγάλος φυσικός την περασμένη εβδομάδα.

"Μέχρι τώρα, η ζυγαριά μοιάζει να γέρνει προς τη δεύτερη σκέψη, με την τεχνολογία να αυξάνει τις ανισότητες".

Στο τέλος, όλα καταλήγουν στο πως μοιράζονται οι πιθανότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

Η τεχνολογική κοινότητα δεν άργησε να απαντήσει.

Ο Marc Andreessen, επιχειρηματίας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Σίλικον Βάλει, έγραψε στο twitter πως ο Χόκινγκ επαναφέρει την παλιά ρητορεία.

"Κοντότερος ο Στίβεν Χόκινγκ. Για εκατοντάδες χρόνια, όλοι όσοι υποστήριζαν πως οι μηχανές μειώνουν τις θέσεις εργασίας, τώρα μοιάζουν χαζοί. Αλλά εγώ θα 'μαι διαφορετικός, έγραψε ο Andreessen.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προτείνει πως κάποιος πρέπει να αγοράσει στον Βρετανό φυσικό ένα οικονομικό εγχειρίδιο.

Είναι όμως ευρέως γνωστό πως ανάμεσα στους οικονομολόγους και τη Σίλικον Βάλει έχει ανάψει η αντιπαράθεση για το εάν o αυξανόμενος πλούτος των νεαρών εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας αποτελεί πρόκληση και είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με τα φτωχά έσοδα των κοινοτήτων στο Σαν Φραντσίσκο.

Ο Χόγκινγκ φαίνεται να είναι σωστός σε αυτό και όχι ο Andreessen.

Ο Χόκινγκ κερδίζει αυτόν τον γύρο, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς. Δεν υπάρχει παρά ελάχιστη αμφιβολία ότι η τεχνολογία οδήγησε σε οικονομική πρόοδο μέσα στις ΗΠΑ αλλά και αλλού στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που τόσες πολλές χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη Σίλικον Βάλει με κάτι αντίστοιχο δικό τους.

Αλλά ενώ η...πίτα μεγαλώνει δεν μοιράζεται ισόποσα.

"Η μελέτη των στοιχείων που έκανα δείχνει πως η τεχνολογία είναι ο κύριος οδηγός (υπεύθυνος) για την πρόσφατη άνοδο στην ανισότητα, είναι ο βασικότερος λόγος", λέει ο Erik Brynjolfsson, καθηγητής στο Sloan School of Management, στο MIT ο οποίος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στο "Technology Review."

Η τεχνολογία σκότωσε τη δουλειά πολλών εργαζομένων με "μπλε κολλάρο"

Το βασικότερο πρόβλημα: Η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει τις δουλειές πολλών εργαζομένων οι οποίοι φορούσαν "μπλε κολλάρο". Αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα, να εργαστούν στο λιανεμπόριο και στην καθαριότητα κατοικιών, δηλαδή δουλειές με χαμηλότερο μισθό. (Σημείωση: Οι blue collars εργαζόμενοι, είναι ένας όρος για τους εργάτες εκείνους που δούλευαν σε ορυχεία, σε ανακυκλώσεις και άλλους παρεμφερείς τομείς).

Επομένως, έχει δίκιο ο So Andreessen όταν λέει πως οι άνθρωποι δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της τεχνολογίας. Γεννάται όμως ένα άλλο ερώτημα, με τι κόστος έχει γίνει αυτό;

Ο μέσος μισθός στις ΗΠΑ είναι σήμερα ο ίδιος που ήταν το 1995, όταν έγινε το μεγάλο οικονομικό μπουμ. Οι μισθοί δεν ανεβαίνουν για τους περισσότερους Αμερικανούς.

Αντίθετα, όσοι βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα βλέπουν μεγάλα κέρδη, και από μισθούς και από επενδύσεις που πάνε καλά. Συγχρόνως αυξάνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους μηχανικούς και τους εργαζόμενους με ικανότητες και πτυχία. Αυτό εξηγεί και το γιατί το χάσμα ανάμεσα σε όσους έχουν πτυχίο κολλεγίου και εκείνους που δεν έχουν, διογκώθηκε από τη δεκαετία του 70.

Οι εργαζόμενοι με τουλάχιστον ένα μπάτσελορ κερδίζουν τώρα περίπου ένα εκατ. δολάρια παραπάνω στη ζωή τους από ότι εκείνοι που έχουν τελειώσει μόνο το σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης