TECH

Ανερχόμενη δύναμη στο Ίντερνετ οι... ασπρομάλληδες

Ανερχόμενη δύναμη στο Ίντερνετ οι... ασπρομάλληδες
Facebook

Αποτελούν την ανερχόμενη δύναμη του Ίντερνετ και της ψηφιακής οικονομίας και είναι τα νεότερα μέλη του, παρά το... προχωρημένο της ηλικίας τους.

Τους αποκαλούν ασημένιους surfers και όχι μόνο ανεβαίνουν πάνω σε κινητά και ταμπλέτες για να δαμάσουν... τα κύματα του Web, αλλά έχουν και... σταθερό εισόδημα, τη σύνταξή τους, γεγονός που τους κάνει εκλεκτό στόχο στο πεδίο του ψηφιακού marketing και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κάνοντας τη δική τους ψηφιακή επανάσταση, οι surfers με τα άσπρα μαλλιά αυξάνονται διαρκώς και εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις δυνατότητες που αποκτούν. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η χρήση του Ίντερνετ τριπλασιάστηκε στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, την περίοδο 2006-2013, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, το 44% εξ αυτών χρησιμοποιεί υπηρεσίες email, το 41% για να βρει πληροφορίες ή υπηρεσίες, ενώ το ποσοστό τους και η συμμετοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα αυξάνεται διαρκώς.

Η δυναμική ανάπτυξης του e-shopping αναμφίβολα στηρίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό στους ηλικιωμένους συνταξιούχους. Έρευνα της Colliers International στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει ότι το 78% των ηλικιωμένων της χώρας είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και το 65% εξ αυτών έχουν αγοράσει κάτι online.

Παράλληλα, η διαρκής ανάγκη τους για υπηρεσίες υγείας και όχι μόνο, φέρνει κοντά τους την τεχνολογία των wearables, ψηφιακών συσκευών δηλαδή που φοριούνται και καταγράφουν δεδομένα, όπως ο καρδιακός παλμός και άλλα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πεδίο της ενημέρωσης για ζητήματα υγείας είναι το μοναδικό όπου η χρήση του Ίντερνετ από ηλικιωμένους ξεπερνά τους νέους 18-29 ετών. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Accenture πρόερχονται από τις ΗΠΑ, παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη.

Μαθαίνοντας “σερφάρισμα” στους Έλληνες ασπρομάλληδες

Είναι δεδομένο ότι το ψηφιακό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα... φιλόξενο για τους ηλικιωμένους και χρειάζονται την καθοδήγηση των νεότερων για την εξοικείωσή τους με αυτό. Ο Βαγγέλης Δάρδαλης, ηλεκτρολόγος, αναλαμβάνει εθελοντικά να εκπαιδεύσει ηλικιωμένους στη χρήση του Διαδικτύου κι όπως εξηγεί στο CNN Greece, η βοήθεια που τους παρέχει, σε κάποιους, “τους αλλάζει τη ζωή. Είναι κάτι που για αυτούς έχει πολύ πιο μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους από αυτόν που εμείς ίσως νομίζουμε. Ήταν κάτι που το θεωρούσαν απρόσιτο και πάρα πολύ δύσκολο και κάτι που τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτά τα πράγματα. Κάτι δηλαδή που φαίνεται σε μας απλό όπως όπως να βλέπουν ένα site, ένα μουσείο στο διαδίκτυο ή κάτι άλλο”.

Ο 39χρονος ηλεκτρολόγος ξεκίνησε να κάνει αυτά τα μαθήματα εθελοντικά, πηγαίνοντας από τον ένα ασημένιο surfer, στον άλλο. “Ως ηλεκτρολόγος, κάποια στιγμή, είδα έναν πελάτη μου και διαπίστωσα ότι είχε μία δυσκολία με τους υπολογιστές. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μου. Του άρεσε ο τρόπος που του τα έλεγα, γιατί μπορούσε και τα καταλάβαινε. Αυτός στη συνέχεια μίλησε σε κάποιους γνωστούς του και κάπως έτσι ξεκίνησα να κάνω μαθήματα σε ηλικιωμένους. Συνήθως δεν έχω πολλούς μαθητές ταυτόχρονα, βάζω ένα “ταβάνι”.

Αυτά που τους δείχνω είναι για απλή χρήση. Όταν φτάσω σε ένα άλφα επίπεδο και έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους, σταματάμε να κάνουμε μαζί μάθημα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν έχω ποτέ πολλούς ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή έχω τρεις τέσσερις περίπου ταυτόχρονα. Ηλικίες κυμαίνονται από 60 μέχρι και 80-85”.

Η υγεία είναι θέμα... ωρολογιακής ευφυίας

Ένα νέο τρόπο για να προειδοποιούν τα smartwatches τους χρήστες τους πότε είναι κοντά στο να αρρωστήσουν, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες. Η διαδικασία είναι απλή αφού το «έξυπνο ρολόι» θα παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του χρήστη και θα τον ενημερώνει όταν υπάρχει κάποια μεταβολή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό New Scientist, ο Μάκλ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια ήταν ο εμπνευστής της ιδέας αυτής. Για πάνω από ένα χρόνο ο Σνάιντερ φορούσε 7 αισθητήρες προκειμένου να ελέγχει την αξιοπιστία τους, όταν ξαφνικά οι ενδείξεις άρχισαν να παρουσιάζουν ορισμένες ανωμαλίες. Παρά το γεγονός ότι ένιωθε μια χαρά, οι αισθητήρες έδειχναν ότι η καρδιά του χτυπούσε ταχύτερα από το κανονικό, η θερμοκρασία του δέρματός του είχε αυξηθεί και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει.

«Αυτό μου επέστησε αρχικά την προσοχή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», δήλωσε ο ίδιος στο περιοδικό. Ο Σνάιντερ έκανε εικασίες ότι πιθανόν να είχε κολλήσει τη νόσο του Lyme (Βορρελίωση) από ένα τσιμπούρι, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του σε αγροτική περιοχή της Μασαχουσέτης.

Σύντομα ανέβασε πυρετό και ο Σνάιντερ ζήτησε από έναν γιατρό να του παράσχει το ανάλογο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου. Εντός μίας ημέρας τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει, ενώ μετέπειτα εξετάσεις επιβεβαίωσαν την αυτό-διάγνωσή του.

Ο Σνάιντερ και η ομάδα του έχουν πλέον αποδείξει, με τις δοκιμές τους, ότι τα smartwatches μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση των πρώιμων σημαδιών κάποιας ασθένειας. Τουλάχιστον 40 εθελοντές φορούσαν τις συσκευές για διάστημα 2 ετών και οι οποίες παρακολουθούσαν τους παλμούς της καρδιάς τους και τη θερμοκρασία του δέρματος.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι οι συσκευές κατέγραφαν ασυνήθιστα υψηλούς παλμούς και μερικές φορές αυξημένη θερμοκρασία δέρματος έως και 3 ημέρες προτού οι εθελοντές είχαν συμπτώματα κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης.

«Μόλις τα έξυπνα ρολόγια συλλέξουν αρκετά δεδομένα ώστε να γνωρίζουν ποιες είναι οι φυσιολογικές ρυθμίσεις για αυτόν που τα φοράει, μπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε ο Σνάιντερ.

«Πιστεύουμε ότι εάν οι παλμοί της καρδιάς σας και η θερμοκρασία του δέρματος είναι αυξημένα για διάστημα περίπου 2 ωρών, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσετε», πρόσθεσε.

Η ομάδα του Σνάιντερ ευελπιστεί τώρα πως θα καταφέρει να αναπτύξει έναν αλγόριθμο που θα επιτρέπει στα smartwatches να ειδοποιούν τον χρήστη τους όταν πρόκειται να αρρωστήσει.