3D ανάπλαση κρανίου 9.500 χρόνων
Για πολλά χρόνια, ένα κρανίο, 9.5000 χρόνων από την Ιεριχώ ήταν το πιο ανατριχιαστικό έκθεμα του Βρετανικού μουσείου.
Πρόκειται για ένα από τα επτά εκθέματα που ανακάλυψε ο επιφανής Βρετανός αρχαιολόγος, Kathleen Kenyon, πριν από 60 χρόνια, στην Ιεριχώ, στη Δυτική Όχθη, σε μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.
Τώρα, οι επισκέπτες του μουσείου, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον άνθρωπο πίσω από τη γύψινη μάσκα. Κι αυτό, χάρη σε μία μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης για την οποία συνεργάστηκαν δύο επιστήμες, η ιατρική και η τεχνολογία.
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μάλιστα, είναι τόσο σύγχρονα, που η μορφή αυτή δεν θα έμοιαζε παράταιρη, σήμερα, μέσα στο πλήθος.
«Μπορεί να φαίνεται πολύ μοντέρνο, αλλά είναι σαν ένας σύγχρονος άνθρωπος στην Ιεριχώ», λέει η Alexandra Fletcher, επιμελήτρια του μουσείου Raymond & Beverly Sackler, ηοποία έχει μελετήσει το κρανίο για πολλά χρόνια.
«Οι άνθρωποι έχουν την εικόνα τον τριχωτών ανθρώπων των σπηλαίων. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια. Πρόκειται για ανθρώπους ακριβώς όπως εσείς κι εγώ!»
Μέχρι τώρα, η μάσκα από ασβέστη κάλυπτε το πρόσωπο και έκρυβε τα χαρακτηριστικά του. Ήταν όμως δύσκολο να αφαιρεθεί η μάσκα, χωρίς να προκαλέσει ζημιές στο κρανίο. Το κρανίο είχε στοκαριστεί με χώμα, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση των οστών. Ακόμα και οι προηγούμενες προσπάθειες για λήψη ακτινογραφιών ώστε να μελετηθεί το κρανίο, απέτυχαν!
Η ανάπλαση ήταν τελικά προϊόν συνεργασίας της ιατρικής και της τεχνολογίας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με το νοσοκομείο Charing Cross.
Για να αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου κάτω από τον γύψο και για να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των σπασμένων και σαπισμένων δοντιών, ακόμα και αποστήματα που υποδηλώνουν οξύ πόνο, χρησιμοποιήθηκε μικρο-αξονική τομογραφία και τεχνολογία 3D εκτύπωσης.
Τα δόντια οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι όταν πέθανε, ήταν πάνω από 40 χρόνων! Μια ηλικία αρκετά προχωρημένη για την εποχή.
Ένας τραυματισμός πάνω από το μάτι, άλλαξε εντελώς το σχήμα το προσώπου του, όπως έδειξαν οι εκτυπώσεις. Επίσης, ο άνδρας είχε τραύμα στη μύτη το οποίο έγινε κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Ωστόσο, φαίνεται να είχε επουλωθεί αρκετά πρινα πό τον θάνατό του.
«Το γεγονός ότι είχε και πονόδοντο τον κάνει ακόμα πιο ανθρώπινο» λέει αστειευόμενη η Fletcher.
«Ένα παράθυρο στο παρελθόν»
Η Fletcher πιστεύει ότι το κρανίο συνδέεται με τη νεολιθική λατρεία των προγόνων, αλλά παραδέχεται ότι δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος. «Το πρόβλημα με την ιστορία είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα, έτσι βάζουμε πάντα μπροστά ένα «ίσως» ή ένα «πιθανόν», λέει η Fletcher.
Είναι εύκολο να απορρίψει κανείς την ανάπλαση χαρακτηρίζοντάς την «καλλιτεχνική απόπειρα». Ωστόσο, πάνω σε αυτό έχει εργαστεί και η αστυνομία για τον εντοπισμό σορών άγνωστων ανθρώπων.
Τώρα, μετά την ανάπλαση του κρανίου, ξέρουμε πως αν ταξιδέψουμε στον χρόνο και φέρουμε την οικογένειά του μέσα στο δωμάτιο, θα τον αναγνώριζαν.
The Jericho Skull by The British Museum on Sketchfab
Μετά την ανάπλαση του κρανίου, η Fletcher, είπε συγκινημένη, πως «όταν ολοκληρώνεται μία τέτοια προσπάθεια βλέπεις πολλά χαρακτηριστικά του εαυτού σου και η ανταμοιβή είναι μεγάλη». Και συμπλήρωσε: «Ανοίξαμε ένα παράθυρο στο παρελθόν».
Το "Δημιουργώντας έναν πρόγονο: Το κρανίο από την Ιεριχώ" βρίσκεται στην στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο μέχρι τις 19 του Φεβρουαρίου, 2017.
A 9,500-year-old skull gets a 3D makeover
By Dalya Alberge, CNN