TECH

Σκεφτείτε διπλά πριν ανεβάσετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο

Σκεφτείτε διπλά πριν ανεβάσετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο
REUTERS/Dado Ruvic

Ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ αντιμετωπίζουν στη Γαλλία οι γονείς που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικές πληροφορίες των παιδιών τους, χωρίς την έγκριση τους. Η γαλλική νομοθεσία προσφέρει πολύ τροφή για σκέψη, ιδιαίτερα την εποχή του Facebook, που κάθε προσωπική στιγμή δημοσιεύεται αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στοιχεία έρευνας δείχνουν πως οι γονείς ποστάρουν κάθε χρόνο σχεδόν 200 φωτογραφίες των παιδιών τους, όταν αυτά είναι κάτω των πέντε. Αυτό σημαίνει πως κάθε ανήλικος θα έχει ένα φάκελο 1.000 φωτογραφιών στο διαδίκτυο πριν καν πάει στο σχολείο.

Αυτή η τάση δίνει στα παιδιά, από την κούνια, μια ψηφιακή ταυτότητα, που τα ίδια ποτέ δεν ζήτησαν. Οι γονείς αποφασίζουν το προφίλ τους και σε ορισμένες περιπτώσεις στήνουν ολόκληρες επιχειρήσεις πάνω τους.

Οι γονείς μπορεί να προειδοποιούν τα μικρά τους πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν ξεχνιέται ποτέ, όμως οι ίδιοι έχουν την τάση να το ξεχνούν. Παρασύρονται και δίνουν πολύ υλικό σε τρίτους, που ίσως δεν έχουν το ίδιο καλούς σκοπούς με τους ίδιους.

Λόγω της μικρής ιστορίας αυτής της συνήθειας, είναι σχεδόν αδύνατο να οριστεί ο βαθμός της επιρροής που θα έχει στα παιδιά. Είναι σοβαρό θέμα προς σκέψη όμως, καθώς το Facebook λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια και πρέπει να οριστούν και αυτές οι παράμετροι χρήσης.

Όταν οι γονείς νιώσουν την ανάγκη να ανεβάσουν μια ντροπιαστική, προσωπική ή ακόμη και γλυκιά φωτογραφία των παιδιών τους ίσως θα έπρεπε να τα ρωτήσουν πρώτα την άποψη τους.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ρώτησε παιδιά και γονείς να περιγράψουν τους κανόνες που η οικογένεια τους θα έπρεπε να ακολουθεί στο διαδίκτυο. Οι γονείς ασχολήθηκαν περισσότερο με τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από μια οθόνη, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια ζήτησαν να υπάρξουν κανόνες για τι μπορούν και τι όχι να μοιραστούν οι γονείς τους στα social media. Πολλά παιδιά δήλωσαν πως δεν θέλουν οι γονείς τους να ανεβάζουν φωτογραφίες τους.

Η λύση στην ανησυχητική τάση των γονιών μπορεί να δοθεί μέσω συμβουλών ενός ειδικού ή απλά μιας συζήτησης με τα παιδιά, για το τι θέλουν και τι όχι να δει όλος ο κόσμος. Αυτό θα βοηθήσει και τα ίδια να καταλάβουν την σημασία που έχει το διαδίκτυο και να κάνουν σωστή χρήση των δυνατοτήτων του.