TECH

Επιστήμονας ισχυρίζεται πως ανακάλυψε μπαταρία που φορτίζει συσκευές 12 χρόνια

Fakty

Μια ανακάλυψη σταθμό ισχυρίζεται πως έκανε ο Ουκρανός επιστήμονας Vladislav Kiselev ο οποίος έφτιαξε μια μπαταρία που μπορεί να φορτίσει κινητά τηλέφωνα ακόμη και αυτοκίνητα μέχρι και για 12 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση.

Ο Kiselev καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Κιέβου και στην Εθνική Ακαδημία Επιστημόνων της Ουκρανίας, αποκάλυψε την ενδιαφέρουσα μπαταρία του κατά την διάρκεια διεθνούς διαγωνισμού για ερευνητικούς σκοπούς.

Η συσκευή, που έχει μέγεθος σπιρτόκουτου, δεν εντυπωσιάζει, όμως ο επιστήμονας αποκαλύπτει πως την χρησιμοποιεί καθημερινά εδώ και ένα χρόνο και τέσσερις μήνες και θα συνεχίσει να φορτίζει τις συσκευές του με τον ίδιο τρόπο για τα επόμενα 11 χρόνια. Αυτό γιατί η μπαταρία του «παράγει ενέργεια» αντί να την αποθηκεύει.

Το βασικό ερώτημα είναι πως κατάφερε ο Kiselev να φτάσει σε μια τόσο μεγάλη αποκάλυψη την ώρα που άλλοι επιστήμονες επιχειρούν χρόνια να κάνουν το ίδιο και δεν το πλησιάζουν καν;

Ο ίδιος τονίζει πως κατάφερε να φτιάξει την μπαταρία εκμεταλλευόμενος την κυριότερη ιδιότητα του τριτίου, να εκπέμπει ηλεκτρόνια. Προσθέτει ότι ενώ εταιρίες χρησιμοποιούν το ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου (τρίτιο) και κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών καλυμμένο με αυτό, ο ίδιος χρησιμοποιεί αυξημένα ηλεκτροχημικά κύτταρα, που κάνουν την μπαταρία 1000 φορές πιο ισχυρή.

(Fakty)

Σύμφωνα με τον Kiselev ηλεκτροχημικά κύτταρα όμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο ίδιος, χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από το 1930, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τα εντάξει στο τομέα της παραγωγής ενέργειας.

Μάλιστα ο επιστήμονας αποκαλύπτει πως όταν ο ίδιος και οι ερευνητές του δεν κατάφεραν να πάρουν τις αναγκαίες χορηγίες, χρηματοδότησαν μόνοι τους την έρευνα. Τώρα είναι σε συζητήσεις με τούρκους και κινέζους επιχειρηματίες για την παραγωγή μια νέας εκδοχής της μπαταρίας που θα τοποθετηθεί σε κινητά τηλέφωνα.

Για τον Kiselev το τρίτιο είναι το μέλλον της ενέργειας και υποστηρίζει πως έντεκα από τις πιο προχωρημένες πόλεις σχεδιάζουν αντιδραστήρα σύντηξης – με βάση αυτό. Ενώ τέτοιοι αντιδραστήρες κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια, οι μπαταρίες του είναι μια πολύ οικονομική λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης