TECH

Paddy Cosgrave: Ο άνθρωπος που έφερε 50.000 geeks στη Λισαβόνα

Paddy Cosgrave: Ο άνθρωπος που έφερε 50.000 geeks στη Λισαβόνα

 Είναι μόλις 34 ετών και, πλέον, ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Ο Ιρλανδός συνδημιουργός του τεχνολογικού συνεδρίου Web Summit ξεκίνησε τη διοργάνωση, πριν από επτά χρόνια, με περίπου 200 συμμετέχοντες που ήθελαν να δουν τις ιδέες τους να γίνονται προϊόντα.

Φέτος, στη Λισαβόνα συγκεντρώθηκαν 53.000 λάτρεις του ψηφιακού κόσμου από 167 χώρες και οι θεματικές του συνεδρίου (7-10 Νοεμβρίου) ξεπερνούν τα όχι και τόσο στενά πλαίσια της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Ανάμεσα σε αυτές και οι κοινωνίες του μέλλοντος με τους πολιτικούς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με επιχειρηματικές και ερευνητές της υψηλής τεχνολογίας. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Cosgrave τόνισε ότι “μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές νομίζω ότι είναι το γεγονός ότι στις θεματικές ενότητες του 2012 κυριαρχούσαν οι εφαρμογές διαμοιρασμού φωτογραφιών και τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν γινόταν πολύ συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη ή μικρή συζήτηση για τα μεγάλα δεδομένα. Βλέπουμε, όμως, τους τελευταίους 12 μήνες ότι έχει γίνει μία έκρηξη στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, στην εικονική πραγματικότητα και για μένα αυτή είναι μία τεράστια αλλαγή. Η δεύτερη αλλαγή που παρακολουθώ να συμβαίνει είναι το γεγονός ότι στο ξεκίνημα μας ήταν ένα συνέδριο για τις εταιρείες start-ups και τότε ήταν αδύνατο να φανταστώ ότι οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι τεχνολογικών εταιρειών του πλανήτη, εκπρόσωποι των κορυφαίων εταιρειών αυτοκινήτων θα βρισκόταν στο Web Summit. Tο λογισμικό όμως αλλάζει τον κόσμο κι εμείς έχουμε εδώ όλους τους ανθρώπους που οδηγούν τις εξελίξεις, για παράδειγμα, στα αυτόνομα οχήματα. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα για το πώς αλλάζει ο κόσμος. Οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας είναι πλέον οι ροκ σταρ της εποχής. Βλέποντας τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να τους ακούσουν, να είναι μαζί τους και να μαθαίνουν από αυτούς είναι ένα πραγματικό φαινόμενο”.

Σχετικά με το μυστικό της επιτυχίας μίας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, ο κ. Cosgrave ανέφερε ότι “το παρελθόν μου είναι στο λογισμικό και πριν ξεκινήσουμε, το 2010, είχα πάει σε πολλά συνέδρια και πάντα ένιωθα ότι δεν υπάρχει ένα λογισμικό να λειτουργεί στο παρασκήνιο ενός τέτοιου συνεδρίου. Εμείς παρακολουθούμε διαρκώς όλες τις μικρές λεπτομέρειες και επιδιώκουμε να βρίσκουμε τα προβλήματά μας και να τα διορθώνουμε".

Σχετικά με το γεγονός ότι το Web Summit στη Λισαβόνα έχει τόσο μεγάλη έκταση και τόσο μεγάλη επιτυχία και αν αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα το συνέδριο να χάνει το ανθρώπινο πρόσωπό του, ο 34χρονος Ιρλανδός απάντησε: “θυμάμαι το δεύτερο έτος, όταν είχαμε οκτακόσιους ανθρώπους και κάποιοι έλεγαν είναι πολύ μεγάλο, χάνεται η οικειότητα. Νομίζω ότι το μέτρο του προϊόντος είναι πόσοι άνθρωποι θέλουν να το αποκτήσουν. Αν φτιάξεις κάτι και δεν είναι καλό, οι καταναλωτές το αποφεύγουν. Δεν πιέζουμε κανέναν να βρίσκεται εδώ, έρχονται κατ’ επιλογή. Βρίσκονται μαζί μας 53.000 άνθρωποι από 167 χώρες. Ανάμεσά τους η κίνα, το Καμερούν. Νομίζω ότι το Web Summit ως προϊόν είναι κάτι ξεχωριστό και αρκετό για να συνεχίσουν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άνθρωποι”.

Σχετικά με τα start-ups από την Πορτογαλία και το αν θεωρεί ότι το συνέδριο είναι μία μεγάλη ευκαιρία για αυτά, ο κ. Cosgrave τόνισε ότι “νομίζω ότι οι ευκαιρίες είναι ίδιες για όσους βρίσκονται εδώ. Περισσότεροι από 1.400 επενδυτές παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν και η δουλειά τους είναι να εντοπίσουν start-ups και να επενδύουν σε αυτά. Δεν νομίζω να έχει συμβεί πουθενά αλλού περισσότεροι από 100 εκ των κορυφαίων επενδυτών στην καινοτομία σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται ταυτόχρονα. Μαζί μας στο Web Summit είναι πάνω από χίλιοι και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τα πορτογαλικά startups και τους ανθρώπους που τα έχουν δημιουργήσει να πουν την ιστορία τους σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ.

Μέχρι τώρα η συζήτηση γίνεται για την οικονομία της πόλης, τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα ξενοδοχεία και τα έσοδα που θα έχουν από τη διοργάνωση. Αλλά αυτή η οπτική είναι κοντόφθαλμη. Αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι τα οφέλη που κατάφεραν να αποκομίσουν τα start-ups της χώρας. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος θα γίνει ο επόμενος Μαρκ Ζάκερμπεργκ επειδή απλά ήρθε. Δεν είναι τόσο εύκολο”.

Ο συνδημιουργός του συνεδρίου μίλησε και για τους κινδύνους που κρύβει η τεχνολογική εξέλιξη και οι οποίου αποτελούν κεντρικά ερωτήματα στις θεματικές του συνεδρίου: “νομίζω ότι είναι λάθος να θεωρήσουν κάποιοι ότι η τεχνολογία είναι πάντα καλή. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ουδέτερη. Ορισμένες τεχνολογίες είναι εξαιρετικά καταστροφικές και επικίνδυνες και αποτελούν απειλή για τον κόσμο. Τα τελευταία 100 χρόνια αναπτύξαμε τεχνολογίες που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη και την ίδια ώρα αναπτύξαμε τεχνολογίες που μπορούν να βάλουν τέλος στην παγκόσμια φτώχεια. Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους αυτούς που είναι υπερβολικά αισιόδοξοι σε σχέση με τα τεχνολογικά οφέλη είναι να μην μπορούν να διακρίνουν τους κινδύνους που κρύβονται από αυτήν.

Υπάρχουν αντιδράσεις στη χώρα μου και σε άλλες σχετικά με τις εφαρμογές οχημάτων μεταφοράς, κυρίως από τους οδηγούς ταξί σχετικά με το ποιος δικαιούται να οδηγεί οχήματα μεταφοράς επιβατών. Νομίζω όμως ότι αυτό το ντιμπέιτ θα γίνει ακόμα πιο τρομακτικό όταν εξετάσει το ερώτημα τι γίνεται με τα οχήματα που δεν θα έχουν καθόλου οδηγό; Τι θα γίνει όταν θα καταργηθούν και άλλα επαγγέλματα; Αυτές τις ημέρες κάναμε μία έρευνα κάνοντας σε επενδυτές από όλο τον κόσμο την εξής πολύ απλή ερώτηση: νομίζετε ότι οι κυβερνήσεις μας συλλογικά είναι έτοιμες να εξετάσουν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία; Περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων πού βρίσκονται στην προμετωπίδα της τεχνολογίας, την εξετάζουν τόσο κοντά, απάντησαν “απολύτως όχι”. Αυτό είναι τρομακτικό. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η προσπάθειά μας είναι να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση τοποθετώντας τους ανθρώπους που παράγουν πολιτική, από την Ευρώπη και από αλλού, μαζί με εκπροσώπους των εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο και οι κοινωνίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, είναι εύθραυστες. Παρατηρούμε ότι σε πολλές από αυτές υπάρχει πολιτική κρίση και όταν έρθει αυτό το ζοφερό μέλλον τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα”.