Web Summit: Η Ευρώπη επενδύει στα start-ups
Την πρόθεση της Eυρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τις επενδύσεις στην καινοτομία και στις εταιρίες start-ups ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Έρευνα, την Επιστήμη και τις Καινοτομίες, Κάρλος Μοέντας, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου κατά την παρουσία στο στο τεχνολογικό συνέδριο Web Summit που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Λισαβόνα.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Tύπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει άμεσα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμες εταιρείες και θα συνεργαστεί με επενδυτικά κεφάλαια για να φτάσει η συνολική επένδυση στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος Μοέντας δήλωσε ότι “στόχος είναι οι καινοτόμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να μπορέσουν να καλύψουν το “τελευταίο μίλι”, όπως ονομάζεται και να φτάσουν στην παραγωγή. Άλλωστε, είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Ε.Ε. να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, οι οποίες επενδύουν κάθε χρόνο 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην καινοτομία ενώ η Ευρώπη φτάνει μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε ιδανική ευκαιρία την ανακοίνωση αυτής της στρατηγικής απόφασης στη Λισαβόνα, όπου και διεξάγεται το συνέδριο για την τεχνολογία. Σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με τα κριτήρια της επιλογής για την ενίσχυση των καινοτόμων εταιρείων και αν θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις χώρες όπως η Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, ο κ. Μοέντας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η επένδυση στην καινοτομία γίνεται κυρίως σε οκτώ χώρες μέλη της Ένωσης και στόχος του είναι αυτές οι χώρες να γίνουν 28, με έμφαση στα κράτη που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Μέρος των κριτηρίων θα είναι ο εμπλουτισμός του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Ευρώπης καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα διότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδέες και η πρόθεσή μας να επενδύσουμε εκεί είναι κάτι που της αξίζει και δεν της χαρίζεται”.
Η ευρωπαϊκή επένδυση θα είναι μέρος του προγράμματος Horizon 2020 και το πρώτο βήμα είναι η επιλογή των επενδυτικών σχημάτων. Ο κ. Μόεντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το “brain drain” που αντιμετωπίζουν οι χώρες με οικονομική κρίση, απάντησε ότι στόχος επίσης είναι τα καλύτερα μυαλά της κάθε χώρας να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν, αλλά να έχουν τη δυνατότητα επιλογής να παραμείνουν στη χώρα τους.