TECH

Χάθηκε το σήμα του διαστημικού οχήματος Schiaparelli

NASA

H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έχασε επαφή με το διαστημικό όχημα Schiaparelli, στο οποίο πιθανότατα προκλήθηκε βλάβη λίγο πριν ή κατά την προσεδάφισή του στην επιφάνεια του Άρη.

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ESA δήλωσαν ότι το Schiaparelli σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα 50 δευτερόλεπτα πριν την στιγμή που θα ακουμπούσε την επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με την ESA, το πρόβλημα παρουσιάστηκε τη στιγμή που το όχημα αποχωρίστηκε από το αλεξίπτωτο κάτι που πιθανώς να έγινε νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ESA, Jan Wörner, ο κύριος σκοπός της αποστολής του Schiaparelli ήταν η δοκιμασία της επιτυχούς προσεδάφισης οχήματος στον Άρη.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη επιχειρεί προσεδάφιση στον Αρη. Πριν από 13 χρόνια, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mars Express είχε μεταφέρει μέχρι τον Αρη και απελευθερώσει το μίνι όχημα προσεδάφισης Beagle 2, βρετανικής κατασκευής, το οποίο δεν έδωσε ποτέ σημείο ζωής. Ωστόσο έχει εξακριβωθεί από το 2015 ότι προσεδαφίσθηκε επιτυχώς.

Την ίδια ώρα, τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά η διαστημική συσκευή TGO (Trace Gas Orbiter), η οποία έχει ως στόχο να συλλέξει στοιχεία για την προέλευση του μεθανίου στον Άρη και να διαπιστωθεί αν συνδέεται με την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης