Μέσα από online κάμερες η επίθεση που έριξε το «μισό Διαδίκτυο»
Μέσα από routers, online κάμερες και συσκευές παρακολούθησης παιδιών έγινε η επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service) την Παρασκευή που είχε ως απότελεσμα να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση σε μερικά από τα μεγαλύτερα sites παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το FBI, οι χάκερς εκμεταλεύτηκαν το κενό ασφαλείας που υπάρχει στις online συσκευές και με ειδικό λογισμικό τις «αξιοποίησαν» για να επιτεθούν στους DNS servers της εταιρείας Dyn. Η επίθεση που ξεκίνησε την Παρασκεύη έγινε σε τρία διαδοχικά κύματα και επηρέασε την κίνηση σε μερικά από τα σημαντικότερα sites παγκοσμίως. Ανάμεσα στους ιστοτόπους που αντιμετώπισαν πρόβλημα ήταν το Twitter, το Spotify, το Reddit, το Airbnb, το Tumblr, η Amazon κ.α.
Όπως ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση της Dyn, «στις 11:10 UTC στις 21 Οκτωβρίου 2016, ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε μία επίθεση DDoS εναντίον της DNS δομής που διαχειρίζεται η Dyn. Ορισμένοι επισκέπτες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης πρόσβασης κατά τη διάρκεια της επίθεσης».
Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση η εταιρεία ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Διαδικτύου που βρίσκονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Οι Domain Name Servers (DNS) λειτουργούν σαν να είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος του Διαδικτύου: από τη στιγμή που πληκτρολογεί ένας χρήστης την ονομασία του site που θέλει να επισκεφθεί, οι εν λόγω servers ανακατευθύνουν το αίτημα στην αντίστοιχη IP. Οι χάκερς σε μία επίθεση DDOS (Distributed Denial of Service) χρησιμοποιούν bots, τα λεγόμενα και "ρομποτάκια", τα οποία αποστέλουν μαζικά αιτήματα πρόσβασης σε ένα server, εμποδίζοντάς τον ουσιαστικά να εξυπηρετήσει τους κανονικούς χρήστες.
Ανάμεσα στα sites που επηρεάστηκαν βρίσκονται και το CNΝ, o Guardian, το HBO και πολλά άλλα.