TECH

Συναντήστε τους ανθρώπους που «ζούνε στο μέλλον»

Στη δεύτερη ταινία της τριλογίας «Επιστροφή στο Μέλλον», ο Μάρτι Μακ Φλάι και ο Δόκτωρ Ντοκ ταξιδεύουν με τη θρυλική DeLorean στο μέλλον και την 21η Οκτωβρίου 2015 για να βοηθήσουν τα παιδιά του πρώτου να μην καταστρέψουν τη ζωή τους. CNN Wire/NBCU

Πολλοί θα πουν πως είναι κοινωνικό κίνημα. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους φουτουριστές

Οι φουτουριστές της ιστορίας μας ισχυρίζονται ότι ζουν τη ζωή πέντε με δέκα χρόνια μπροστά από όλους τους υπόλοιπους εμάς. Προφανώς, είναι συνεπαρμένοι από τις τεχνολογίες αιχμής. Αλλά, πολλοί από αυτούς εξιτάρονται στην ιδέα της σύζευξης τεχνολογίας και ανθρώπινης ζωής.

«Ζω ουσιαστικά στο μέλλον», λέει ο Άντερς Σάντμπεργκ (Anders Sandberg) –ερευνητής στο Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Προσπαθώ να σκέφτομαι το μέλλον, αλλά οι προβλέψεις είναι δύσκολες. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι: μπορούμε να γνωρίζουμε τι είμαστε σε θέση να προβλέψουμε και πού πρέπει να τα παρατάμε;»

To be or not to be?

Μερικοί φουτουριστές το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Πειραματίζονται με τους ίδιους τους εαυτούς τους.

«Δεν είμαστε το καταληκτικό επεισόδιο της εξέλιξης. Πρέπει να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας», υποστηρίζει ο Δρ. Άντριου Βλαντιμίροφ (Dr. Andrew Vladimirov). Με έδρα των ερευνών του το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βλαντιμίροφ διενεργεί πειράματα πάνω στον ίδιο και σε άλλους, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που εκπέμπει μία υπέρυθρη ακτίνα λέιζερ, η οποία διαπερνά το κρανίο και στοχεύει τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Η συσκευή είναι σχεδιασμένη, ώστε «να μάθουμε περισσότερα για το ρόλο των εγκεφαλικών κυμάτων και για το τι είναι συνείδηση».

Οι φουτουριστές θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο με τη χρήση της τεχνολογίας. Θα ταξίδευαν στο μέλλον για να σώσουν τα παιδιά αυτού του κόσμου;

Στην ομάδα των φουτουριστών ανήκει και ο Νιλ Χάρμπισον (Neil Harbisson), που περιγράφει τον εαυτό του ως ανθρώπινο σάιμποργκ και ο οποίος το 2004 είχε εμφυτεύσει με χειρουργική επέμβαση μια κεραία στο κρανίο του. Από την Καταλονία, ο Χάρμπισον λέει ότι η κεραία του δίνει τη δυνατότητα να ακούει τα χρώματα. Για παράδειγμα, το μπλε ακούγεται σαν τη νότα Ντο, λέει.

Πολιτική

Τι είναι ένας φουτουριστής; Εξαρτάται από το ποιον ρωτάς. Ο Βλαντιμίροφ δηλώνει ότι οι φουτουριστές προσπαθούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων σε τουλάχιστον δέκα χρόνια από τώρα.

Η αυτοπροσδιοριζόμενη ως φουτουρίστρια Έιμι Ουέμπ (Amy Webb) γράφει ότι «μοιάζουν σε πολλά με τους δημοσιογράφους. Η διαφορά τους είναι ότι δεν μεταδίδουν αυτό που έχει ήδη συμβεί, αλλά αυτό που αρχίζει να συμβαίνει στο περιθώριο και αναλύουν αυτήν την πληροφορία στο πλαίσιο που ορίζουν τα πολλά, εναλλασσόμενα περιβάλλοντα.

Είναι πολιτικό κίνημα; Εάν είσαι ο Ντιρκ Μπρούερ (Dirk Bruere), γραμματέας του βρετανικού μετανθρωπιστικού κόμματος, η απάντηση είναι «ναι».

Οι νομοθέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τα δύσκολα ηθικά, νομικά και δεοντολογικά που εισάγει ο γενετική μηχανική, ισχυρίζεται ο Μπρούερ, συμπληρώνοντας ότι οι φουτουριστές έχουν ανάγκη από ένα κόμμα ακριβώς όπως είχε το οικολογικό κίνημα κατά το παρελθόν.

Ο Μπρούερ ελπίζει να δει τα ποσοστά του κόμματός του στο 5% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ψυχολογία

Η επίδραση που μπορεί να έχει η τεχνολογία πάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι βαθιά. Η σύνδεση αυτών των δύο αποτελεί το αντικείμενο της έρευνας της ψυχολόγου/νευροεπιστήμονα Δρ. Καρολάιν Φάλκονερ (Dr. Caroline Falconer) του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ.

Η Φάλκονερ αναπτύσσει πειραματικά μοντέλα της εικονικής πραγματικότητας για τη θεραπεία της κατάθλιψης, πάνω σε ασθενείς που φορούν μια προσαρμοσμένη στο κεφάλι τους, υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη οθόνη και μια στολή που επιτρέπει την παρακολούθηση κάθε κίνησης από υπολογιστές.

Οι ασθενείς φορούν αυτόν τον εξοπλισμό, ώστε να αντικατασταθεί το σώμα τους στον χώρο από ένα άβαταρ. Σε αυτό το σημείο, η Φάλκονερ τους καθοδηγεί πώς να εκδηλώσουν συμπόνια προς τους εαυτούς τους σε συνεργασία με τα δικά τους άβαταρ.

Έλεγχος του νου

Η Τιάνα Σίνκλερ (Tiana Sinclair) υποστηρίζει ότι μπορεί να ελέγχει με το μυαλό της ένα μικρό ιπτάμενο ντρον (drone).

«Ουσιαστικά, το ντρον συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος βιο-αισθητήρας», εξηγεί η Σίνκλερ, που είναι ιδρύτρια μιας νεοφυούς επιχείρησης στη Μ. Βρετανία. «Είναι σαν μια τεράστια συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφίας», που ανιχνεύει εγκεφαλικά κύματα τύπου Άλφα και Βήτα. Λέει, επίσης, ότι το ντρον είναι ευκολότερο να ελεγχθεί, όταν αυτή προσπαθεί να θυμηθεί κάτι δομημένο, όπως μια εξίσωση ή ένα τραγούδι.

«Αλλά, πράγματι, ο φουτουρισμός δεν έχει να κάνει με γκάτζετ. Αφορά στις πολιτιστική αλλαγή και την επιρροή που αυτή αποκτά», τονίζει η Σίνκλερ. «Είμαι από αυτό το είδος των μεγάλων ιδεολόγων που πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι κατά τι χρεοκοπημένος, μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά του με τη χρήση της τεχνολογίας».

By Thom Patterson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης