TECH

H νέα αποστολή του "Opportunity" στον Άρη

H νέα αποστολή του "Opportunity" στον Άρη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/NASA

Το "Opportunity" (Ευκαιρία), ένα από τα δύο ρόβερ της ΝASA που βρίσκονται στον Άρη για έρευνες, έβαλε πλώρη για νέες περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, θα κατέβει σε ρέμα που σχηματίσθηκε από κάποιο τρεχούμενο υγρό, πιθανώς νερό. Το ρέμα απέχει σχεδόν ένα χιλιόμετρο από τη θέση που βρίσκεται το ρόβερ και έχει μήκος περίπου δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων. Το opportunity θα επιχειρήσει να κατέβει σε όλο το ρέμα και να φθάσει έως τον πυθμένα του κρατήρα.

To ρόβερ έφθασε το 2011 στην περίμετρο του μεγάλου κρατήρα, ο οποίος έχει διάμετρο 22 χιλιομέτρων και σχηματίσθηκε από πτώση μετεωρίτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Προηγουμένως, είχε εξερευνήσει αρκετούς μικρότερους κρατήρες, όπου βρήκε ίχνη αρχαίου νερού. Μέσα στον κρατήρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα όργανα του ρόβερ θα συγκρίνουν τα πετρώματα που υπάρχουν εκεί, με όσα έχει ήδη μελετήσει έξω από τον κραστήρα.

Την 1η Οκτωβρίου η αποστολή του "Opportunity", που αρχικά προοριζόταν να κρατήσει μόνο 90 αρειανές μέρες (92,4 γήινες), αλλά έφθασε τα 12 χρόνια, επεκτάθηκε για μια ακόμη διετία. Οι περισσότεροι μηχανισμοί του ρόβερ δουλεύουν ικανοποιητικά, αν και έχουν προ πολλού ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής τους.

Το «δίδυμο αδερφάκι» του "Opportunity", το "Spirit", έχασε δύο από τους έξι τροχούς του, προτού υποκύψει στο κρύο του τέταρτου αρειανού χειμώνα του, το 2010.

Η ώρα του ExoMars στις 19 Οκτωβρίου

Σε λίγες μέρες στις 19 Οκτωβρίου, το ρομποτικό σκάφος ExoMars (μια στατική συσκευή), θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Πρόκειται για κοινή αποστολή της Ευρώπης (ESA) και της Ρωσίας (Roscosmos). Το ExoMars θα στείλει στην επιφάνεια του 'Αρη τη συσκευή «Σκιαπαρέλι» που θα βοηθήσει τους ευρωπαίους και ρώσους επιστήμονες να ελέγξουν τις τεχνολογίες ελεγχόμενης καθόδου και προσεδάφισης, εν όψει των μελλοντικών αποστολών, με πρώτη την αποστολή του ρόβερ ExoMars το 2020.