TECH

Φορτιστές, τέλος: Δημιουργήθηκε μπαταρία από διαμάντι που μπορεί να κρατήσει… 5.700 χρόνια

Φορτιστές, τέλος: Δημιουργήθηκε μπαταρία από διαμάντι που μπορεί να κρατήσει… 5.700 χρόνια

Η εικόνα της μπαταρίας διαμαντιού και άνθρακα-14 που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAEA)

UK Atomic Energy Authority

Επιστήμονες και μηχανικοί από την Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAEA) και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την πρώτη στον κόσμο μπαταρία διαμαντιού και άνθρακα-14, που μπορεί να παρέχει ενέργεια για χιλιάδες χρόνια.

Όπως εξήγησε η Σάρα Κλαρκ από την UKAEA, «oι μπαταρίες διαμαντιών προσφέρουν έναν ασφαλή, βιώσιμο τρόπο για την παροχή συνεχών επιπέδων ενέργειας της τάξης των μικροβάτ. Πρόκειται για μια αναδυόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα τεχνητό διαμάντι για να εγκλωβίσει με ασφάλεια μικρές ποσότητες άνθρακα-14».

Ο άνθρακας-14 είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του άνθρακα που σχηματίζεται φυσικά στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τη επίδραση των κοσμικών ακτίνων στο άζωτο. Μπορεί επίσης να παραχθεί από τη σύλληψη νετρονίων σε πυρηνικές εκρήξεις και αντιδραστήρες σχάσης. Χρησιμοποιείται συχνότερα στη ραδιοχρονολόγηση, ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρονολόγησης που χρησιμοποιείται στην αρχαιολογία και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Πώς λειτουργεί

Όπως αναφέρει το περιοδικό Engineering And Technology, η μπαταρία διαμαντιού άνθρακα-14 λειτουργεί χρησιμοποιώντας τη ραδιενεργό διάσπαση του άνθρακα-14, ο οποίος έχει χρόνο ημιζωής (ο χρόνος κατά τον οποίο διασπάται το ήμισυ της αρχικής μάζας του στοιχείου) 5700 χρόνια, για την παραγωγή ενέργειας χαμηλής ισχύος.

Λειτουργεί παρόμοια με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά αντί να χρησιμοποιεί φωτόνια, συλλαμβάνει ταχέως κινούμενα ηλεκτρόνια από το εσωτερικό της δομής του διαμαντιού.

Οι πιθανές εφαρμογές

Επειδή τα επίπεδα ενέργειας που παράγει η συγκεκριμένη μπαταρία είναι χαμηλά, μην περιμένετε ότι θα τη δούμε ποτέ σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή στα smartphones μας. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να υποστηρίξει με αξιοπιστία ιατρικές συσκευές όπως οφθαλμικά εμφυτεύματα, ακουστικά βαρηκοΐας και βηματοδότες ή να χρησιμοποιηθεί σε ακραία περιβάλλοντα, τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη, όπου δεν είναι απλή υπόθεση η αντικατάσταση της πηγής ενέργειας – για παράδειγμα, θα μπορεί να παρέχει ενέργεια σε ετικέτες αναγνώρισης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID tags) που θα βοηθούν στην παρακολούθηση διαστημικών σκαφών σε αποστολές που διαρκούν δεκαετίες.