TECH

Το Xiaomi 14T Pro μάς έδειξε πώς επαναπροσδιορίζει τη νυχτερινή φωτογράφιση με προηγμένο ΑΙ

Το Xiaomi 14T Pro μάς έδειξε πώς επαναπροσδιορίζει τη νυχτερινή φωτογράφιση με προηγμένο ΑΙ

«Η Χ μάρκα/εταιρεία επαναπροσδιορίζει το Υ χαρακτηριστικό» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις που μπορεί να ακούσει ή να διαβάσει κάποιος.

Υπάρχουν φορές, όμως, που κάτι τέτοιο ισχύει στο ακέραιο. Στη δική μας περίπτωση, όπως συνειδητοποιήσαμε πριν από λίγες μέρες, ισχύει για το smartphone Xiaomi 14T Pro, το οποίο επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει φωτογράφιση με smartphone, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νυχτερινές λήψεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Το είχαμε δει στο Πεκίνο στο reveal το περασμένο καλοκαίρι, όμως πλέον μπορέσαμε και το κρατήσαμε στα χέρια μας και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας!

Ασύγκριτες νυχτερινές λήψεις με Leica optics νέας γενιάς

Το πρώτο χαρακτηριστικό που δοκιμάσαμε είναι η κάμερα και είδαμε ότι η εμπειρία φωτογράφισης με το Xiaomi 14T Pro δεν μοιάζει με κανένα smartphone που έχει περάσει από τα χέρια μας. Οι λήψεις αστικού τοπίου είναι ιδιαίτερα ευκρινείς, ενώ οι νυχτερινές φωτογραφίες που βγάλαμε «πιάνουν» πολλές λεπτομέρειες και έχουν «ζωντανά» χρώματα, και ας επικρατούσαν συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αυτή η ευκρίνεια και η «ζωντάνια» των χρωμάτων οφείλονται στο γεγονός ότι η τροφοδοσία του Xiaomi 14T Pro γίνεται από το Xiaomi AISP, την πλατφόρμα AI LM υπολογιστικής φωτογράφισης που βασίζεται στο FusionLM, για να έχουμε στα χέρια μας ένα δυναμικό εύρoς στις λήψεις, με μειωμένο θόρυβο.

Picture1.jpg

Στη συνέχεια, τεστάραμε και τη λειτουργία UltraHDR και η ικανοποίησή μας ήταν εμφανής όταν είδαμε πως είναι κλάσεις ανώτερη από το HDR προηγούμενων smartphone μας, αλλά και τη λειτουργία PortraitLM που ενισχύει το Master Portrait Mode και είδαμε ότι καλύπτει λεπτομέρειες σε πολλά επίπεδα.

Εντύπωση μας έκανε και το τριπλό σύστημα καμερών του Xiaomi 14T Pro. Και αυτό γιατί είναι ευέλικτο, με πέντε εστιακά επίπεδα -από 15mm ως και 120mm- για να καλύπτει διάφορες συνθήκες λήψης, ενώ η βασική κάμερα 50ΜΡ διαθέτει μεγάλο διάφραγμα (ƒ/1.6), τους τελευταίας τεχνολογίας φακούς Leica Summilux και αισθητήρα Light Fusion 900 που διαθέτει. Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρήσαμε είναι ότι οι φωτογραφίες μας έχουν πιο δυναμικό εύρος και είναι πιο φωτεινές, χάρη στον σφαιρικό φακό 7Ρ υψηλής διαπερατότητας.

Picture2.jpg

Και επειδή, λόγω δουλειάς χρειάζεται να βγάζουμε συχνά video μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε το Movie Mode του νέου smartphone της Xiaomi. Οι λειτουργίες Cinematic Blur και Rack Focus switching μάς άφησαν μία κινηματογραφική αίσθηση, ενώ με τη λειτουργία Director είδαμε ότι το περιβάλλον ελέγχου είναι επαγγελματικό. Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε ότι με το MasterCinema HDR τα video μας «πιάνουν» περισσότερες λεπτομέρειες τόσο σε φως όσο και σε σκιά.

Picture3.jpg

Οθόνη που εγγυάται μία συνολικά ομαλή εμπειρία

Καθώς περνάμε πολλές ώρες scrollάροντας στα smartphone μας, δίνουμε μεγάλη προσοχή στην οθόνη. Με την οθόνη 6.67-inch AMOLED CrystalRes του Xiaomi 14T Pro, ανάλυσης 1.5Κ, παρατηρήσαμε ότι οι εικόνες είναι ιδιαίτερα «ζωντανές», το scrolling είναι ομαλό και μπορούμε να μεταβαίνουμε εύκολα από εφαρμογή σε εφαρμογή, χωρίς να «κολλάει» κάπου το λειτουργικό του smartphone. Επίσης, η οθόνη ρυθμίζει έξυπνα τη θερμοκρασία χρωμάτων και τη φωτεινότητα, με τη βοήθεια του ΑΙ, οπότε η άνεση ήταν (και είναι) δεδομένη.

Προηγμένες λειτουργίες ΑΙ

Το ΑΙ είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλων καθώς μπορεί να την κάνει πιο απλή και εμάς πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς. Με έκπληξη είδαμε ότι το Xiaomi 14T Pro είναι μία από τις πρώτες συσκευές της εταιρείας που διαθέτει τη λειτουργία Circle to Search της Google για να ψάχνουμε ό,τι βλέπουμε στο κινητό μας χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε εφαρμογή. Επιπλέον, έχει την εφαρμογή Google Gemini, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς μας βοηθάει και στο καθημερινό γράψιμο.

Picture4.jpg

Θετική εντύπωση μάς άφησε το γεγονός ότι το νέο smartphone έχει, ανάμεσα σε όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ΑΙ Notes, AI Recorder και ΑΙ Ιmage Editing, όπως και call synchronization, app handoff και playback transfer για να διευκολύνεται η σύνδεση μεταξύ συσκευών. Όπως και το ότι προσφέρει 100GB αποθηκευτικού χώρου στο Google One cloud για 6 μήνες, αλλά και πρόσβαση για ένα τρίμηνο στο YouTube Premium χωρίς διαφημίσεις σε YouTube και YouTube Music.

Θεωρούμε, δε, πολύ σημαντικό το ότι ολόκληρη η σειρά Xiaomi 14T προβαίνει διαρκώς σε βελτιώσεις λογισμικού. Μάλιστα, μάθαμε πως έχουν γίνει περισσότερες από 600 από τον Ιανουάριο του 2024, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας του συστήματος κατά 9.8%.

Ακόμα καλύτερη απόδοση

Με το Xiaomi 14T Pro μάθαμε και τι σημαίνει απαράμιλλη ταχύτητα και αποδοτικότητα, και σε αυτό βοηθάει ο κορυφαίος επεξεργαστής MediaTek Dimensity 9300+, που αυξάνει την απόδοση της πολλών πυρήνων CPU κατά 37%. Επίσης, καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα smartphone με πραγματικά ισχυρή μπαταρία το οποίο φορτίζει γρήγορα. Βέβαια, μιλάμε για το πρώτο smartphone της σειράς Xiaomi T που δίνει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης 50W, εκτός από την μπαταρία 5000mAh, ενώ δοκιμάζοντας το HyperCharge 120W φορτίσαμε τη συσκευή μας σε μόλις 19 λεπτά.

Κομψό design

Αφού σταθήκαμε σε λειτουργικά στοιχεία που ξεχωρίσαμε, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στον κομψό μεταλλικό ντεκό σχεδιασμό του smartphone. Μάλιστα, διατίθεται σε τρία χρώματα: Titan Black, Titan Blue, Titan Gray, στην έκδοση των 12GB RAM με 512GB αποθηκευτικό χώρο. Πάντως, δύο στοιχεία μάς έκαναν εντύπωση αφού κρατήσαμε στα χέρια μας το Xiaomi 14T Pro: Το εξαιρετικά στενό μεταλλικό πλαίσιο και η καμπυλωτή 3D πλάτη που βοηθάει στο κράτημα.

Picture5.jpg

Συνοπτικά, σπάνια έχουμε πει ότι μία συσκευή μάς ώθησε να επαναπροσδιορίσουμε, τελικά, πολλές λειτουργίες και, ακόμα περισσότερο, πως βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Στη δική μας περίπτωση, αυτή η συσκευή είναι το νέο smartphone Xiaomi 14T Pro.

Για όσους ενδιαφέρονται, το νέο smartphone Xiaomi 14T Pro διατίθεται, ήδη, σε όλα τα σημεία πώλησης του επίσημου δικτύου συνεργατών της Xiaomi. Μάλιστα, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων ισχύει προσφορά Early Bird και, με κάθε αγορά της συσκευής, δίνεται δώρο ένα Xiaomi Pad 6S Pro (έκδοση 6/128GB).

Picture6.jpg

Πρόκειται για ένα tablet 12.4’’ ανάλυσης 3Κ που θα λατρέψει κάθε λάτρης της τεχνολογίας, καθώς έχει, μεταξύ άλλων, διπλή πίσω κάμερα 50MP, selfie κάμερα 32MP και 6 ηχεία που υποστηρίζουν Dolby Atmos. Και, όπως και το Xiaomi 14T Pro, φορτίζεται πλήρως πολύ γρήγορα, σε μόλις 35 λεπτά.

Picture7.jpg