TECH

Η Meta και τα γυαλιά AR που μπορεί να είναι το… μεθεπόμενο smartphone μας

Η Meta και τα γυαλιά AR που μπορεί να είναι το… μεθεπόμενο smartphone μας
META

Η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality – AR) είναι μία από τις τεχνολογίες για την οποία υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα αποτελέσει μία από τις βασικές τάσεις της ψηφιακής καθημερινότητας μας. Και σε αυτή την τεχνολογία δείχνει να ποντάρει η Meta, η «μητρική» εταιρεία του Facebook και του Instagram, προκειμένου να επανέλθει στον «αφρό» του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Meta βρέθηκε -μετά από αρκετό καιρό- στο επίκεντρο των συζητήσεων του κλάδου για ένα νέο προϊόν της, το οποίο παρουσιάστηκε στα μέσα της εβδομάδας. Πρόκειται για το Orion, το οποίο είναι ένα ζευγάρι γυαλιών AR, το οποίο, όμως, είναι εξαιρετικά διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

Και αυτό γιατί μοιάζει πάρα πολύ με ένα συμβατικό ζευγάρι γυαλιών, όντας απλά λίγο πιο παχύ και βαρύ με όσους το δοκίμασαν να υποστηρίζουν ότι μπορείς να το φορέσεις χωρίς να αισθάνεσαι ιδιαίτερες ενοχλήσεις.

Επιπλέον, δεν έχει κάποια καλώδια σύνδεσης, όπως συμβαίνει με το Apple Vision Pro, μπορείς να το ελέγξεις με χειρονομίες αλλά και ένα νέο χειριστήριο και υπάρχει και ο AI ψηφιακός βοηθός της Meta για να μπορείς να πλοηγηθείς στις διάφορες εφαρμογές που αναπτύσσει η ομάδα του αμερικανικού κολοσσού.

Το γεγονός ότι είναι μία συσκευή που μοιάζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε με ένα ζευγάρι γυαλιά είναι πάντως ο κύριος λόγος που το Orion προσέλκυσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Γιατί πολύ απλά το Orion δείχνει να είναι το προϊόν εκείνο που θα επιβεβαιώσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι το μέλλον των smartphones -ή για την ακρίβεια της κύριας υπολογιστικής συσκευής μας- είναι τα γυαλιά AR που θα τα χρησιμοποιούμε κυριολεκτικά για τα πάντα.

05_whatcomesnext.jpg

Γυαλιά AR που μπορείς να φοράς

Η Meta δείχνει να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά το πως πέτυχε να «συρρικνώσει» διάφορα κομμάτια μίας υπολογιστικής συσκευής σε ένα ζευγάρι γυαλιά που είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και όγκο από ένα «συμβατικό» ζευγάρι. Δεν είναι η πρώτη φορά που το προσπαθεί αν και τα RayBan Meta γυαλιά που παρουσίασε πριν από μερικά χρόνια δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ιδιαίτερα καταναλωτικό ενδιαφέρον παρά μόνο όταν ενσωμάτωσε το Meta AI ψηφιακό βοηθό της πέρσι. Αλλά και πάλι είναι ένα ζευγάρι γυαλιά AR που δεν μπορείς να φοράς συνέχεια.

Το Orion, όμως, δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό με την Meta να έχει διευρύνει σημαντικά και το πεδίο όπου ο χρήστης μπορεί να βλέπει τις διάφορες εφαρμογές αλλά και να αλληλεπιδρά με τα φυσικά αντικείμενα του περιβάλλοντος που βρίσκεται γύρω του. Κάτι που αποτελεί και τη μαγεία της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Πότε θα το δούμε

Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, το Orion δεν είναι μία πρωτότυπη συσκευή αλλά είναι ένα πραγματικό προϊόν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δούμε να κυκλοφορεί άμεσα. Προς το παρόν, επιλεγμένα στελέχη της Meta αλλά και «φίλοι» της εταιρείας το χρησιμοποιούν, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη των απαραίτητων εφαρμογών.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές είναι ένας λόγος που δεν θα κυκλοφορήσει σύντομα. Ένας άλλος -πιο σημαντικός- είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ακριβό στην παραγωγή προϊόν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το κόστος φθάνει αυτή τη στιγμή τα 10.000 δολάρια ανά συσκευή! Και ο κ. Zuckerberg δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να πέσει η τιμή σε ένα λογικό επίπεδο πριν γίνει εμπορικά διαθέσιμη.

Πότε θα είναι αυτό; Σύμφωνα με έγγραφα της Meta που έχουν διαρρεύσει, το έτος εμπορικής διάθεσης του Orion θα είναι το 2027, εφόσον, βέβαια, μέχρι τότε το κόστος έχει πέσει σε λογικά επίπεδα.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-lifestyle-with-battery-FaceTime-230605.jpg

Ο ανταγωνισμός

Όσον αφορά τα λογικά επίπεδα, εδώ μπορεί να υπάρξει αρκετή συζήτηση. Η τιμή πώλησης για το Apple Vision Pro, το οποίο, επίσης, είναι μία φορητή AR συσκευή είναι πάνω από 3500 δολάρια. Και παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που υπήρξε όταν κυκλοφόρησε πέρσι, δεν έχει καταφέρει να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη παγκόσμια αγορά. Ενδεχομένως, γιατί δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές spatial computing αλλά και γιατί πρόκειται για μία αρκετά ογκώδη συσκευή που χρειάζεται σύνδεση με καλώδιο για να λειτουργήσει.

Γενικότερα, στο AR τα γυαλιά θεωρούνται ως η βέλτιστη επιλογή. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά γυαλιά AR στην παγκόσμια αγορά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες ευρώ. Όπως το RayNeo της TCL αλλά και τα μοντέλα της κινεζικής XReal που είναι αρκετά δημοφιλή.

RayNeo-Air-2-Image.jpg

Το ερώτημα είναι τι κάνεις με ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιά. Προς το παρόν, αρκετοί χρήστες τους το χρησιμοποιούν για να βλέπουν περιεχόμενο χωρίς να χρειάζεται να έχουν ένα tablet ή ένα laptop ή ένα smartphone και μπορούν να έχουν μία πολύ καλύτερη εμπειρία. Το επίπεδο της αλληλεπίδρασης είναι ακόμη περιορισμένο αλλά αυτό είναι που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Και εκεί ακριβώς ποντάρουν όσοι υποστηρίζουν ότι τα γυαλιά AR θα υποκαταστήσουν συσκευές όπως το smartphone ή ακόμη και την τηλεόραση ή το laptop. Το πότε είναι ακόμη αδιευκρίνιστο.