TECH

Έρχονται τα smartphones με πολλαπλές οθόνες

HUAWEI

Για όλο και περισσότερους καταναλωτές, το μέγεθος της οθόνης του smartphone τους έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όσο πιο μεγάλη τόσο περισσότερες δυνατότητες δίνει. Από τη στιγμή που υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, όμως, στο τι μπορεί να κρατήσει ένας χρήστης στο χέρι του, η λύση ήταν τα κινητά με αναδιπλούμενη οθόνη. Και τώρα ήρθε η ώρα για την πρώτη πολλαπλά αναδιπλούμενη συσκευή με τρεις οθόνες.

Μερικές ώρες μετά την παρουσίαση του iPhone 16 από την Apple, η Huawei παρουσίασε τη δική της «ναυαρχίδα», συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος είναι πολύ απλά ότι το Huawei Mate XT Ultimate Design, το οποίο είναι το πρώτο smartphone με τρεις οθόνες που διπλώνουν. Η συσκευή διαθέτει πρωτοποριακές δυνατότητες, όπως το προηγμένο σύστημα μεντεσέδων ακριβείας του που περιλαμβάνει δύο μηχανισμούς που λειτουργούν παράλληλα για να υποστηρίζουν αναδιπλώσεις, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Και το αποτέλεσμα είναι όταν ανοίγει πλήρως η διαγώνιος της οθόνης να φθάνει στις 10,2 ίντσες!

Η επιλογή του χρόνου της παρουσίασης δεν ήταν τυχαία. Η κινεζική Huawei ήθελε να δείξει την τεχνολογική υπέροχη της αμέσως μετά την παρουσίαση της τελευταίας «ναυαρχίδας» της αμερικανικής Apple, η οποία είναι ο μόνος από τους μεγάλους κατασκευαστές smartphones που δεν έχει παρουσιάσει κάποιο μοντέλο με αναδιπλούμενη οθόνη. Οι φήμες ότι η Apple ετοιμάζει ένα τέτοιο μοντέλο -ειδικά μετά την παρουσίαση της αντίστοιχης πρότασης από τη Google- είναι πολλές αλλά οι υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι πως θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο -ίσως και περισσότερο- πριν ο αμερικανικός κολοσσός τολμήσει να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Πως κινούνται τα foldable smartphones

H συζήτηση για smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη, γνωστά και ως foldables, ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Με τις οθόνες στα smartphones να μεγαλώνουν και τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν tablets όλο και πιο συχνά, φάνηκε ότι υπήρξε η ανάγκη για συσκευές που θα συνδυάζουν και τα δύο. Αρχικά, είδαμε τα αποκαλούμενα phablets (σ.σ. από τον συνδυασμό των λέξεων smartphone και tablets) με οθόνες ακόμη και μεγαλύτερες από 7 ίντσες, τα οποία, όμως, δεν πήγαν και πολύ καλά.

Στο τέλος του 2018 μία κινεζική εταιρεία ονόματι Royοle παρουσίασε το Flexpai, το οποίο, όμως, δεν είχε καμία απήχηση. Χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 όταν η Samsung παρουσίασε το Galaxy Fold, ένα smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη που πραγματικά εντυπωσίασε τους πάντες. Αλλά και σε μία τιμή που ήταν αρκετά υψηλή.

Από τότε, όσον αφορά τις συσκευές, έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι καθώς είχαμε και μοντέλα πιο μικρά, τα επονομαζόμενα flip που θυμίζουν λίγο τα κλασικά clamshell κινητά της δεκαετίας των ‘00s. Η Samsung είναι ουσιαστικά ο ηγέτης αυτής της κατηγορίας έχοντας πλέον δύο μοντέλα που έχουν φθάσει, μάλιστα στην 6η γενιά, και πιο συγκεκριμένα τα Galaxy Z Fold 6 και Galaxy Z Flip 6 με τον κορεατικό κολοσσό να «σπρώχνει» αρκετά τη συγκεκριμένη κατηγορία μοντέλων.

Η Samsung δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής. Smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη διαθέτουν στην παγκόσμια αγορά -εκ των οποίων πολύ λίγα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας- κατασκευαστές όπως η Huawei, η Xiaomi, η Motorola, η Honor, η Oppo, η OnePlus και η Google. Όμως, το σχετικά υψηλό κόστος έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των foldable smartphones στο σύνολο της παγκόσμιας αγοράς εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα του 2%-3%. Ποσοστό που είναι πάντως υψηλότερο στις ανεπτυγμένες αγορές.

Πολλαπλές οθόνες

Η πορεία σε μερίδια δεν ήταν αυτή που περίμεναν πολλοί κατασκευαστές που θεωρούσαν ότι τα foldables θα ήταν η επόμενη γενιά των smartphones. Και η μεθεπόμενη θα είναι τα πολλαπλώς αναδιπλούμενα smartphones, όπως είναι το Huawei Mate XT που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Ίσως νωρίτερα από ότι θα περίμεναν πολλοί.

Αυτό που θα χρειαστεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, είναι να δούμε πιο προσιτά foldable smartphones. Αυτό σημαίνει ότι τα μοντέλα της κατηγορίας fold, ήτοι αυτά που μετατρέπονται σε tablets όταν ανοίγουν, να πέσουν σε επίπεδα κοντά στα 1000 ευρώ, και τα flip, ήτοι εκείνα που μοιάζουν με τα παλιά clamshell να φθάσουν κοντά στα 500 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, αν και αν κρίνει κανείς από το ενδιαφέρον που υπήρξε για το Huawei Mate XT, τότε ίσως το μέλλον να είναι καλύτερα για αυτού του είδους τα smartphones. Αν και το κόστος του Mate XT φθάνει στα 2800 ευρώ, οι προπαραγγελίες στην Κίνα, όπου θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμο προς το παρόν, έχουν ξεπεράσει τα 3,2 εκατομμύρια. Αριθμός που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Και αποτελεί μία ένδειξη ότι το μεθεπόμενο smartphone που θα αποκτήσουμε να έχει πολλαπλές οθόνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης