TECH

Κτηματολόγιο: Στο gov.gr wallet τα ακίνητα των πολιτών - Voucher 2.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους

Κτηματολόγιο: Στο gov.gr wallet τα ακίνητα των πολιτών - Voucher 2.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους

Κτηματολογικό γραφείο (φωτογραφία αρχείου)

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την δυνατότητα να δουν τις πληροφορίες των ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητά τους θα έχουν πλέον οι πολίτες μέσω του gov.gr wallet, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης από την Θεσσαλονίκη, στην οποία βρέθηκε για να παρουσιάσει τις νέες ψηφιακές λειτουργίες του Κτηματολογίου.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι «σύντομα για πρώτη φορά θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα - να έχουν τα ακίνητα τους στο wallet, στο Gov.gr Wallet».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι «όλη πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να μοιραστεί με ένα συμβολαιογράφο, με έναν μηχανικό, με έναν επαγγελματία, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη στις ενέργειες πρέπει να κάνει για να ακίνητο, θα είναι με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο wallet».

Τι είναι το maps.gov.gr;

«Παρουσιάζουμε επίσης τις νέες δυνατότητες, που δίνει το maps.gov.gr, τόσο για τους μηχανικούς, όσο και για τον πολίτη, ο οποίος για πρώτη φορά βλέπει την περιουσία του, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.

Την ίδια ώρα, ενημέρωσε ότι ο νομικός έλεγχος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τεχνητή νοημοσύνη «ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει δυνατότητα στους προϊσταμένους και στους νομικούς εισηγητές να κάνουν πολύ πιο γρήγορες διεκπεραιώσεις εγγραπτέων πράξεων μέσα στο κτηματολόγιο και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα» ενημέρωσε.

Έρχεται εγχειρίδιο ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη «εργαλείο», το οποίο ανταποκρίνεται στην απαίτηση των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των προϊσταμένων να μιλούν με την ίδια γλώσσα».

«Παρουσιάζουμε το εγχειρίδιο ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου, κάτι το οποίο επιτρέπει στον κάθε πολίτη, να μην αντιμετωπίζεται διαφορετικά από προϊσταμένους σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με αυτό «η πληροφορία, η οποία είναι σε ένα πολυσέλιδο νομικό εγχειρίδιο απλοποιείται και μπαίνει σε ένα ψηφιακό βοηθό, ξανά με τεχνητή νοημοσύνη, στα πρότυπα του mygov του ψηφιακού βοηθού του gov.gr , ο οποίος είναι και σήμερα διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας, στο ktimatologio.gr».

Άρα λοιπόν ο ψηφιακός βοηθός αυτός, απαντά για όλα τα ερωτήματα που έχει κάποιος για τη μεταβίβαση ακινήτου, για την κτηματογράφηση, για απλά ή πιο πολύπλοκα ερωτήματα, ακόμα και νομική πληροφορία την οποία θέλει να λάβει, έχοντας για πρώτη φορά αυτό ενιαία γλώσσα, ενιαίους κανόνες για όλους. .

Voucher ενίσχυσης συμβολαιογράφων

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα δοθεί ένα voucher για την ενίσχυση των συμβολαιογράφων, με ψηφιακό εξοπλισμό, tablet, laptop, σαρωτές, ύψους 2.200 ευρώ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες ψηφιακές λειτουργίες, που θεσπίζονται για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών του χώρου και των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ