MWC 2024: Πώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θέλουν να αξιοποιήσουν το AΙ
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης σε όλους τους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Και δεν μπορούσε να μην αποτελέσει και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο φετινό MWC Barcelona, το οποίο είναι το σημαντικότερο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Τα περίπτερα των εκθετών στο Fira Gran Via όπου υπήρχε έστω μία αναφορά στο ΑΙ ήταν πολυάριθμα και αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο. Ιδίως από τη στιγμή που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι χρησιμοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βελτιώσουν τη διαχείριση των δικτυακών υποδομών. Η διαφορά φέτος ήταν πως το τόνιζαν θέλοντας να είναι εντός της παγκόσμιας «μόδας» που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.
Βέβαια, οι εξελίξεις όσον αφορά στο αποκαλούμενο generative AI είναι τέτοιες που αρκετές εταιρείες του χώρου επιδιώκουν να κάνουν το επιπλέον βήμα στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όπως, για παράδειγμα, η Accenture, στο περίπτερο της οποίας υπήρχαν ουκ ολίγες παρουσιάσεις αξιοποίησης του ΑΙ, σε τομείς όπως είναι η αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών αλλά και η βέλτιστη διαχείριση των δικτύων.
Επίσης, σε ουκ ολίγα περίπτερα υπήρχαν επιδείξεις ρομπότ με την πιο εντυπωσιακή να είναι αυτή στον χώρο της e& (σ.σ. πρώην Etisalat) όπου το ΑΙ ρομπότ του παρόχου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν σε θέση να κάνει μία αρκετά καλή συζήτηση σε όποιον/α έσπευδε να το πλησιάσει.
Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι πως θα αξιοποιήσουν περαιτέρω το ΑΙ για να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα των δικτύων τους και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιο ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο του MWC ήταν αυτή για τη δημιουργία του AI RAN Alliance, μίας «συμμαχίας» όπου συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών όπως είναι η Amazon Web Services (AWS), η Arm, η DeepSig, η Ericsson, η Microsoft, η Nokia, η NVIDIA, η Samsung Electronics, η SoftBank και η T-Mobile USA. Στόχος της «συμμαχίας» είναι η αξιοποίηση ΑΙ εφαρμογών στο τμήμα των δικτύων που αφορά την ασύρματη επικοινωνία (radio access network – RAN) προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του δικτύου αλλά και να περιοριστεί το κόστος μέσα από διάφορες κινήσεις.
Το ΑΙ ήταν ο λόγος που το περίπτερο της NVIDIA, ίσως του πιο «καυτού» ονόματος της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας, ήταν συνεχώς γεμάτο, όπως και εκείνο της Qualcomm, η οποία έχει ανακοινώσει εξειδικευμένα chips για αξιοποίηση του ΑΙ σε smartphones. Ένα τέτοιο chip χρησιμοποιούσε και ένα πρωτότυπο AI smartphone που ήταν προς επίδειξη στο περίπτερο της Deutsche Telekom και στο οποίο οι AI διεργασίες γίνονταν στη συσκευή και όχι στο cloud, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείτο. Επιπλέον, με το ΑΙ στη συσκευή αυξάνεται και το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Συσκευές όπου το ΑΙ παίζει σημαντικό ρόλο παρουσίαζαν τόσο η Samsung που ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη σε παλαιότερα smartphones όπως το Galaxy S23 όσο και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Xiaomi και η Honor. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα AI smartphones αποτελούν το μέλλον και όλες οι ενδείξεις είναι πως έχουμε ακόμη πολλά να δούμε στο συγκεκριμένο τομέα.